Handletanken MOVE

15. marts 2018

Dette debatindlæg er bragt i Politiken den 14. marts 2018

Skribenterne udgør handletanken MOVE (se nederst)

Alle skal frit kunne gå fra en voldelig mand. Og det er på tide at anerkende, at en knytnæve gør lige ondt uanset hud- og pasfarve.

Derfor opfordrer vi i handletanken MOVE, der består af fagfolk, aktivister og praktikere med viden om vold og migration, til et opgør med en forældet lovgivning, som har fatale konsekvenser for familiesammenførte kvinder, der bliver udsat for vold i hjemmet.

Det gælder for 32-årige Ana, der få dage efter jul flygter, kun iført pyjamas, ud ad vinduet i det værelse, hendes danske mand holder hende indespærret i. Han har slået hende. Igen. Med hjælp fra en veninde kommer hun til nærmeste politistation. Mens hun bliver undersøgt af en læge, forklarer hun, hvordan volden begyndte, da hun var gravid. Og hvordan den sidenhen er eskaleret.

Ana står i et umenneskeligt dilemma: Enten kan hun anmelde volden, forlade sin mand og dermed risikere at blive sendt ud af landet uden sin datter. Eller hun kan udstå volden og tålmodigt tælle årene, til hun kan få permanent opholdstilladelse. Hun vælger det sidste, for hun kan ikke dokumentere volden, og derfor lever den ikke op til loven.

Det ved voldsudøvende ægtemænd som Anas godt. Og vi ser ofte, at den samme mand har behandlet andre kvinder på samme måde. De ved nemlig godt, hvornår vold er svær at bevise.

Oftest er der ingen vidner ved vold i hjemmet, og manden sørger for at true sin kvinde til tavshed. Selv hvis hun er i stand til at anmelde volden, er der på grund af uigennemskuelige krav ingen garanti for, at hun kan få lov at blive i landet alligevel. Hun udsættes på den måde ikke alene for vold fra sin mand, men svigtes i den grad også af den danske lovgivning.

På verdensplan er der flest kvinder, som migrerer. I Danmark er det stadig mest kvinder, der bliver familiesammenført med mænd med dansk pas. Der er derfor en kønsmæssig skævvridning i den måde, loven rammer på.

Andre kvinder i Danmark, der står i samme situation som Ana, er sikret af Europarådets Istanbul-konvention om vold mod kvinder og vold i hjemmet. Den har Danmark underskrevet, men det er ikke nok.

For så længe vi ikke reelt tilpasser og indarbejder bestemmelserne i vores danske lovgivning og udarbejder en langsigtet national strategi, gavner det ingen.

 

Handletanken MOVE (Migration Obstacles Violence Equality):

Kefa Abu Ras, specialkonsulent

Laila Vetterlain, specialkonsulent for grønlandske kvinder i Danmark

Therese Christensen, specialkonsulent for sydøstasiatiske kvinder i Danmark

Anne Zacho Møller og Anna-Maria Mosekilde, videnskonsulenter i Danner

Freja Tusnelda Thomsen, kandidatstuderende

Sine Plambech, migrationsforsker

Esma Birdi, direktør ved Institut for Integration

Ayan Said, underviser

Saer El-Jaichi, islamolog

Khaterah Parwani, talskvinde for Exitcirklen

Martin Lemberg-Petersen, adjunkt

Peter Hervik, lektor

M. Zeki Köse, gymnasielærer

Lorena Torres, cand.soc.

Uzma Ahmed, integrationskonsulent

 

 

Gå til oversigten Politisk fokus og se Danners politiske anbefalinger til at sikre en fremtid uden vold mod kvinder og børn.

Deltag desuden i debatten på vores Facebook-profil, hvis du har ris, ros eller tilføjelser.

Alt for mange voldsudsatte får i dag ikke den nødvendige hjælp.

 

Danner har tre grundlæggende værdier: Vi styrker kvinder. Vi er ambitiøse. Vi blander os.
Når vi blander os i samfundsdebatten, gør vi det, som en feministisk og løsningsorienteret vidensaktør, der vil stoppe vold mod kvinder og børn og fremme ligeværd mellem kønnene på alle niveauer i samfundet.

 

Hvert år udsættes cirka 38.000 kvinder for fysisk vold fra deres partner. For psykisk vold er tallet det dobbelte. Fysisk vold giver ar på huden, mens psykisk vold giver ar på selvværdet og selvtilliden! Læs om, og få eksempler på, psykisk vold her.
I Danner vil vi gøre op med den traditionelle forståelse af vold i nære relationer. Vold kan tage mange former. Fælles for alle former er et kontrollerende adfærdsmønster, der bruges til at undertrykke kvinder. Læs mere om vold mod kvinder her.
Danner vil sikre lige muligheder for alle. Med vores særlige viden om vold, baseret på 40 års erfaring og stor teoretisk viden om voldens dynamikker og voldsformer, blander vi os, som feministisk samfundsaktør, i den offentlige debat. Læs nyheder og debat her!