Stop mænd, der hader kvinder

Drabet på 33-årige Sarah Everard i London er uopklaret, men hun blev dræbt, fordi en anden ikke respekterede hendes ret til at være fri og lige. Fællesnævnerne for de fleste kvindedrab er netop det: manglende respekt for ligeværd.
16. marts 2021

Hver time bliver seks kvinder dræbt af mænd rundt i verden. Hver fjerde dag bliver en kvinde slået ihjel af en (eks)partner i Storbritannien, viser en nyere rapport fra Femicide Census. I Danmark bliver en kvinde slået ihjel hver måned i gennemsnit. Disse drab har flere fællesnævnere; gerningsmændene er kvindernes partner, ekspartner eller et mandligt familiemedlem – og så respekterer disse mænd ikke kvinders ret til at være frie og lige mennesker. 

Drabet på 33-årige Sarah Everard i London er stadig uopklaret, men en ansat ved politiet er sigtet for drabet. Hvorvidt de to havde en relation ved vi i Danner ikke noget om, men hun blev dræbt, fordi en anden ikke respekterede hendes ret til at være fri og lige. Drabet har sat en lavine af protester og opråb i gang – nu har både kvinder og mænd, der respekterer kvinder, fået nok. Danner står med i koret.

Dette bringer hverken Sarah, Maria, Louise eller nogen af de mange kvinder, der hvert år bliver dræbt af en nuværende eller tidligere partner tilbage til deres kære, men ved at vi i fællesskab gør modstand mod kønsbaseret fornedrelse har deres liv ikke været forgæves.

Hvis vi vil stoppe de svimlende mange kvindedrab rundt i verden, så må vi forstå, at disse sager handler om mænd, der ringeagter, hader og krænker kvinder. Og vi må interessere os for, hvor det had og den ringeagt kommer fra – og hvordan vi kan få det udryddet.

Det spiller en helt central rolle at myndigheder, fx kommunale sagsbehandlere og politifolk med flere begynder at interessere sig for mænd, der hader kvinder. De må forstå, at manglende respekt for kvinder er farlig og skadelig. Ud over de cirka 12 kvinder, som årligt bliver dræbt af deres (eks)partner i Danmark, så bliver rigtig mange kvinder udsat for kvælningsforsøg, knivstikkeri og mordtrusler fra en mand, de lever sammen med. Vi møder mange af kvinderne på landets krisecentre.

Vi har alle et ansvar for at sikre, at kvinder ikke udsættes for farlig vold, drab og drabsforsøg af mænd, som ret beset hader dem. 

Stop dem via nul tolerance, når du møder dem, for deres giftige kvindesyn er farlig. Stop dem med oplysning i børne- og ungdomsårene om at alle er frie og lige. Stop dem ved at tro på kvinderne, når de kommer til skranken på politistationen eller på kommunekontoret og siger, at de er bange for én bestemt mand. Stop dem ved at (for)dømme dem. Stop dem ved at lære børn og unge, at respekt og ligeværd er det nye sort.

Denne blog er skrevet af Lisbeth Jessen og Henriette Winther, direktør og senior kommunikationsrådgiver i Danner.

 

Gå til oversigten Politisk fokus og se Danners politiske anbefalinger til at sikre en fremtid uden vold mod kvinder og børn.

Deltag desuden i debatten på vores Facebook-profil, hvis du har ris, ros eller tilføjelser.

Alt for mange voldsudsatte får i dag ikke den nødvendige hjælp.

 

Danner har tre grundlæggende værdier: Vi styrker kvinder. Vi er ambitiøse. Vi blander os.
Når vi blander os i samfundsdebatten, gør vi det, som en feministisk og løsningsorienteret vidensaktør, der vil stoppe vold mod kvinder og børn og fremme ligeværd mellem kønnene på alle niveauer i samfundet.

 

Hvert år udsættes cirka 38.000 kvinder for fysisk vold fra deres partner. For psykisk vold er tallet det dobbelte. Fysisk vold giver ar på huden, mens psykisk vold giver ar på selvværdet og selvtilliden! Læs om, og få eksempler på, psykisk vold her.
I Danner vil vi gøre op med den traditionelle forståelse af vold i nære relationer. Vold kan tage mange former. Fælles for alle former er et kontrollerende adfærdsmønster, der bruges til at undertrykke kvinder. Læs mere om vold mod kvinder her.
Danner vil sikre lige muligheder for alle. Med vores særlige viden om vold, baseret på 40 års erfaring og stor teoretisk viden om voldens dynamikker og voldsformer, blander vi os, som feministisk samfundsaktør, i den offentlige debat. Læs nyheder og debat her!