Jeg vidste ikke, det var så slemt

Psykisk vold var ikke en del af Laura Lyngeraas ordforråd. Hendes kæreste igennem halvandet år manipulerede hende, men først da han løftede hånden og slog hende, kunne hun se, at der var noget galt.
17. april 2019

Jeg mødte ham på tredjedagen på gymnasiet til en opstartsdag, hvor vi var ude og få nogle øl. Jeg var 16 år og lige begyndt. Han gik to årgange over mig,” fortæller Laura.

"Det var min første kæreste, jeg fløj på lyserøde skyer og var forblændet af forelskelse.

”Men der gik ikke lang tid, før han viste tegn på den første jalousi. Han kunne slet ikke håndtere, at jeg talte med andre fyre, og der var nogle af mine veninder, jeg heller ikke måtte se.”

 

Kontrol og manipulation

Laura fortæller, at hans kontrol efterhånden tog til. Først var det skænderier, men det blev hurtigt til mere.

”Han dikterede, hvad for noget tøj jeg måtte have på, om jeg måtte gå med make-up. Jeg tænkte ikke, at det var så galt,” siger den nu 20-årige kvinde.

Kontrollen kom ofte i forlængelse af et skænderi, hvor han overbeviste hende om, at det var hendes skyld, når han blev sur på hende.

Han låste hende inde i et rum, fordi hun havde taget en for nedringet top på til en fest. Så skulle hun sige undskyld, før hun måtte komme ud.

”Han kunne finde på at sige: ”Når du tager make-up på, så er det for at gøre dig til for andre fyre.” Selvom jeg godt vidste, det ikke var rigtigt, troede jeg det var min skyld, at han blev så vred,” siger Laura.

Han kontrollerede alt. Om hun skulle cykle eller tage toget.

”Jeg begyndte at gøre alt på bestemte måder, fordi jeg var bange for, hvad han ville sige, hvis jeg gjorde det anderledes,” fortæller hun.

Den psykiske vold påvirkede hende også fysisk. Hun begyndte at tabe sig.

”Han sagde, at jeg skulle tabe mig. Så jeg spiste markant mindre. Det endte med, at jeg ikke kunne hygge mig med et måltid, som jeg gjorde før. Jeg spiste kun for, at det skulle se ud som om, at jeg havde det godt over for andre,” fortæller hun.

 

Slaget åbnede hendes øjne

Hun var fanget i forholdet, men det gik først op for hende, at det var et usundt og forkert forhold, da han en dag gav hende en lussing.

”I det øjeblik opdagede jeg, at vores forhold var helt forkert, og at jeg måtte ud af det,” fortæller Laura.

Hun gik fra ham, kontaktede hun Danner, som anbefalede hende at søge psykologhjælp. Hun vidste ikke, hvor skadelig den psykiske vold var.

Laura Lyngeraa var i halvandet år kærester med en fyr, der manipulerede og kontrollerede hende. 

 

Gå til oversigten over andre kvinders historier