Livet efter volden - Louise

Louise er cand. mag. Hun har boet med sine to børn på Danners krisecenter i næsten et år efter at levet med en psykisk voldelig mand, som også er far til børnene.


Selvom jeg fulgte hans plan, var intet godt nok 

Efter jeg havde født vores første barn skrev min mand en syv siders manual til mig om, hvad jeg skulle gøre, og hvordan jeg skulle se ud, hvis han skulle have lyst til sex med mig. Hvis jeg bagefter forsøgte at efterleve noget af det, han havde skrevet, var det alligevel ikke godt nok, for så gjorde jeg det i hans øjne kun, fordi han havde skrevet det ned.

På det tidspunkt havde jeg allerede tillært mig, at vores liv var nemmest, hvis jeg gik i ét med tapetet. Enhver normal reaktion fra mig eller ethvert udtryk for et behov fra min side resulterede i, at jeg skulle irettesættes. Jeg kunne dog også komme til at gå i ét med tapetet på den forkerte måde. Han kunne altid finde noget, der var galt. Han havde tre-fire lange enetaler om, hvor dårligt et menneske jeg var, og dem lærte jeg efterhånden udenad. Nogle gange ønskede jeg næsten, at han ville slå mig frem for at trække mig igennem dem igen. Jeg ved ikke, om det ville have hjulpet mig til at forlade ham noget før. Jeg var på det tidspunkt så ødelagt indeni som menneske, og troede ikke længere, at jeg var noget værd. 

Da jeg endelig skrev til Danners rådgivning, var jeg så bange for, at de ville svare, at mit liv lød normalt. Hvad skulle jeg så gøre? Men jeg fik det svar, at jeg burde fjerne mig selv og børnene hurtigst muligt, for det vi levede i var ikke sundt.

Livet efter volden - en fotovandring

Fotovandringen - Livet efter volden -, med 15 kendte og anonyme kvinder, blev vist for offentligheden på Kulturnatten 2019 og hænger nu på Danners vægge som inspiration til beboere og brugere af huset. 

Louises historie og billede er bragt i samarbejde med Femina. Billede af Marie Hald og tekst af journalist Susanne Cordes. 

Jeg var altid glad for at gå med børnene i barnevognen, for så kunne jeg gå og græde lidt for mig selv, men sommeren efter vi har fået vores andet barn, kunne jeg ikke mere. Jeg kunne slet ikke se en vej ud. Jeg besluttede, at jeg måtte lukke af for alle behov og følelser indtil børnene fik en vis alder. Jeg tænkte, at jeg så ville gå ud efter cigaretter og ikke komme tilbage, selvom jeg inderst inde vidste, at jeg aldrig ville kunne forlade mine børn.

Da jeg endelig skrev til Danners rådgivning, var jeg så bange for, at de ville svare, at mit liv lød normalt. Hvad skulle jeg så gøre? Men jeg fik det svar, at jeg burde fjerne mig selv og børnene hurtigst muligt, for det vi levede i var ikke sundt. Først da jeg kom væk og flyttede på Danner, gik det op for mig, hvor voldsomt, det jeg har været igennem, har været. Det var – og er - en meget lang og svær erkendelsesproces, som ikke er færdig endnu.


Gå til oversigten over de 15 kendte og anonyme kvinder, som har levet med vold i nære relationer. Læs deres personlige fortællinger, og se billederne af dem, som hænger på væggene i Danners hus.
Hvert år udsættes cirka 38.000 kvinder for fysisk vold fra deres partner. For psykisk vold er tallet det dobbelte. Fysisk vold giver ar på huden, mens psykisk vold giver ar på selvværdet og selvtilliden! Læs om, og få eksempler på, psykisk vold her.
Er du udsat for vold, eller i tvivl om du er? Vold er meget mere end blå mærker på kroppen. Læs om typiske tegn og eksempler på vold her.

Brug for hjælp og råd?
Ring: 33 33 00 47

Det sker i Danner

25. september 2020
Eksperter fra krisecentre for kvinder og børn fortæller om de vanskelige måneder hvor volden i hjemmet steg. Vi deler vores indsigter, succeser og fejltrin - og giver undervejs mikrofonen til publikum. Onkel Dannys Plads 25/9 2020 fra kl. 18-19.
8. marts 2021
Vi kræver ligeløn, lige adgang til arbejdsmarkedet, lige barsel, ligestilling i hverdagen og vi går til kamp mod køns- og seksualitetsbaseret vold. Gå med os på gaden den 8. marts 2020 kl. 14 på Frue Plads!