Dokumentar om Danner vises den 21. marts kl. 20 på DR1

Helt usædvanligt har Danner ladet et filmhold følge arbejdet. Vold i kærlighedens navn bliver vist onsdag den 21. marts kl. 20 på DR1
17. marts 2018

Instruktøren Christina Rosendahl har fulgt Danners arbejde i fem år. Nu er hun klar med ny dokumentarfilm om den svære overgang fra at have levet med vold til at stå på egne ben.

33.000 kvinder bliver årligt udsat for partnervold. 2000 af dem kommer på krisecenter. Nogle af dem på det københavnske krisecenter Danner, der har plads til 18 kvinder og 18 børn. Filmen, der bygger på optagelser lavet de sidste fem år på Danners krisecenter, følger fem kvinder og giver et nært indblik i, hvordan psykisk og fysisk voldsramte kvinder ikke bare kommer i sikkerhed, men også hvor kvinderne sammen med Danners personale og frivillige arbejder med sig selv og bryde de reaktionsmønstre, der holder dem fast i volden.

Jeg har ønsket at skabe en overraskende dokumentarfilm om kvinder ramt af vold og deres forsøg på at forvandle sig til friere, stærkere mennesker. Jeg har været mere interesseret i, hvordan et menneske kan ’rejse sig’ efter vold, end af at fortælle om selve volden eller manden, der begik den. Jeg har arbejdet målrettet med, at kvindernes dilemmaer er genkendelige for andre. De er ikke en flok ”eksotiske kvindedyr”, som vi kan gå hen og studere, men derimod vil man som publikum opdage, at de i mange tilfælde, kan minde om én selv, siger Christina Rosendahl.

Det er første gang i Danners historie, at vi har åbnet op for et filmhold. Når vi har sagt ja er det dels pga. Christina Rosendahls egen historie, men også fordi vi har et ønske om, at vold mod kvinder og især den psykiske vold, som er den, der er sværest for kvinderne at lægge bag sig, skal være noget, vi alle ved noget om og forholder os til.

Der findes fem former for vold. Den mest udbredte er den psykiske vold. 97 procent af de kvinder, der flytter på vores krisecenter har været udsat for psykisk vold. 80 procent har været udsat for fysisk vold.


Mange af kvinderne beskriver den psykiske vold som sværere at leve med end den fysiske, fordi psykisk vold er uforudsigelig. Den interesserer mig meget, denne uhyggelige fjernstyring af et menneske, som psykisk vold er. Hvorfor er psykisk vold så udbredt? Hvorfor har vi ikke som så mange andre lande, vi normalt sammenligner os med, en lovgivning, der direkte italesætter, handler på og dømmer psykisk vold? siger Christina Rosendahl.

Filmens titel VOLD I KÆRLIGHEDENS NAVN er ikke tilfældig: "Mit ønske er at bryde tavsheden om volden, men også at undersøge voldens kompleksitet når den opstår mellem to, der i virkeligheden skulle elske hinanden. Hvordan fortæller jeg nøgternt om manden uden at dæmonisere ham? Og hvordan skaber jeg et ærligt og komplekst billede af det verdensfænomen, vold er? Det er nogle af de spørgsmål, jeg hele tiden har måtte stille mig selv undervejs og samtidig have for øje, at sikkerheden omkring kvinderne skulle være i orden."


Danner har 39 ansatte, herunder socialrådgivere, psykologer og pædagoger. Desuden arbejder cirka 150 kvinder frivilligt for at understøtte Danners arbejde.

Vil du hjælpe Danner med at stoppe volden mod kvinder og børn?
SMS STOPVOLD til 1919, så støtter du Danner med 100 kr.

Læs også

Nyhed
2. november 2017
En propfyldt biografsal så til, da en rørt Christina Rosendahl modtog Danners Ærespris ved premieren på VOLD i kærlighedens navn

Vi kan ikke gøre det alene - din hjælp betyder alt