Åben rådgivning hos Danner – et tilbud til voldsudsatte kvinder

Danners telefonrådgivning er åbent hele døgnet. Voldsudsatte kvinder kan få støtte og voldsfaglig rådgivning. Hvis deres telefonhenvendelse viser, at de har brug for en ambulant samtale med en særlig rådgiver, er der også mulighed for det.
8. februar 2021

Af Annemette Drue

Telefonen ringer mange gange i døgnet i Danners åbne rådgivning. En del har brug for en krisecenterplads, andre har brug for at kende deres muligheder, fordi de overvejer at forlade en voldelig partner. Andre igen er bekymrede pårørende. Et fåtal kommer også direkte fra gaden og ringer på Danners dør, fordi de har forladt en voldelig familie og har brug for akut hjælp.

I telefonrådgivningen sidder både ansatte og frivillige rådgivere klar til at tage telefonen. Det er meget almindeligt, at kvinder ringer for at finde ud af, hvad de har af muligheder.

”Jeg hører ofte kvinder fortælle, at de har været i kontakt med Danner, før de bryder helt med volden. Vores erfaring viser, at voldsudsatte kvinder henvender sig flere gange, for at søge forskellig viden” forklarer Lærke Jensen, der er socialrådgiver i Danner.

Den amerikanske sociolog Michael Johnson, som også er kendt for at have beskrevet otte taktikker til psykisk vold, har dokumenteret, at en kvinde ofte skal bruge syv tiltag før hun finder mod til at forlade en voldelig mand eller kæreste. Disse tiltag kan f. eks. være at søge viden på nettet eller biblioteket, ringe til et sted som Danner eller bryde tavsheden om volden over for en i netværket.

En samtale kan give den voldsudsatte kvinde en forståelse af voldens karakter, og hun får rådgivning om sine muligheder, f.eks. om hun har brug for et krisecenterophold eller hvor hun ellers kan henvende sig.


Sikkerhed er altafgørende

Hvis kvinden ringer for at komme væk fra volden, så er trusselsvurdering en stor faktor i arbejdet.

”Jeg havde en kvinde i telefonen, som havde været udsat for vold om natten, hun var i sikkerhed kortvarigt hos nogen i hendes netværk, da hun ringede. Hun var bange for at tage hjem, fordi hun frygtede for sin sikkerhed. Vi tog en længere snak med hende og vurderede, at hun havde brug for hjælp til at finde en plads på et krisecenter. Det hjalp vi hende så med,” fortæller Lærke Jensen.


Mange typer spørgsmål

En del kvinder ringer til Danner, fordi de har brug for at få afklaret nogle spørgsmål. I rådgivningen bliver der lyttet, og det er muligt også at få booket en tid til en personlig rådgivning, hvis der er forhold i kvindens fortælling, som indikerer at hun har brug for en voldsfaglig vurdering og hjælp til at håndtere den situation, hun befinder sig i.

Det er også almindeligt, at kvinder ringer ind, for at får økonomiske råd eller juridisk støtte. Den rådgivning kan de blandt andet få af Danners 'Rådgivningsgruppe' bestående af frivillige jurister, psykologer og socialrådgivere. Gruppen tager imod kvinder hver tirsdag aften. Når man ringer til Danners telefon med spørgsmål, kan man også blive stillet videre til andre relevante steder, der kan hjælpe.

”Kvinderne har ofte komplekse udfordringer, og åben rådgivning afdækker hvad hun har behov for, og så hjælper vi hende videre derfra,” siger Lærke Jensen.

Hvert år får Danners åbne telefonrådgivning omkring 2500 henvendelser. Telefonen er døgnåben. Hvis man har brug for en voldsfaglig samtale kan man ringe til Danner på 33330047.