Da landet lukkede ned, eskalerede volden

Da landet lukkede ned, eskalerede volden: “Livet er for kort til at leve sådan”

Alma og hendes piger er netop flyttet på krisecenter. Hun fortæller, at da frygten for corona kom til Europa, kom der for alvor kaos og utryghed ind i deres hverdag.
15. maj 2020

Fortalt til Maj Munk, journalist

Forholdet har altid været konfliktfyldt og hans temperament har fyldt meget. De seneste år er konflikterne blevet voldsommere og hyppigere - og både den psykiske og fysiske vold er blevet en del af familiens hverdag.

Det fortæller Alma, der er en kvinde i begyndelsen af 40erne og mor til to piger på 10 og 12 år. Familien kommer fra et andet europæisk land men har boet her i syv år pga. af arbejde. Da Danmark lukkede ned og mange familier blev tvunget til at være sammen 24 timer i døgnet, eskalerede situationen i hjemmet, og Alma tog beslutningen om at søge hjælp for at skabe en tryg tilværelse for sig selv og pigerne uden vold og overgreb. 

Hvorfor søgte du hjælpen netop nu? 

Vores forhold er gået op og ned i mange år. Jeg har virkelig prøvet at få det til at fungere, men det er blevet værre og værre. Til sidst handlede mit liv mere om at overleve end at leve. Da frygten for corona kom til Europa, kom der for alvor kaos ind i vores hverdag. 

Hvordan skabte frygten for corona kaos? 

Andre lande rundt om i verden blev ramt af corona tidligere end Danmark, så vi kunne følge med i, hvordan friheden blev indskrænket, og hvordan hverdagen ændrede sig. Det skaber voldsom utryghed, når man slet ikke ved, hvad fremtiden bringer. 

"For mig har Danmark altid været fuld af muligheder. Pludselig var der usikkerhed om alting inklusiv job og økonomi."

Da landet så lukkede ned, var vi tvunget til at være sammen 24 i døgnet, og han blev meget utilregnelig. Det var som om, at han ikke længere havde et filter og tænkte på konsekvenserne af sine handlinger. 

Nyhederne på tv gjorde det meget tydeligt, at man kan dø, man kan blive syg, man kan miste dem, man holder af. Det fik mig til at tænke: Vil du leve det her liv? Et liv med en mand, der siger grimme ting og behandler os dårligt? Det vil jeg ikke.

"Jeg har levet som en maskine i et dårligt forhold og aldrig gjort noget godt for mig selv. Det er livet for kort til."

Hvad synes du om den hjælp, du har fået på nødkrisecentret? 

Jeg føler, jeg er i sikkerhed her - og at personalet vil mig det godt. Nogle gange føler jeg mig overvældet over al hjælpen, for jeg er i en situation, hvor jeg ikke helt tror på, at jeg fortjener hverken kærlighed eller respekt. 

Det var svært for mig at trække vejret, da jeg kom. Det var godt at møde nogen, der kunne fortælle, at det er normalt at have det sådan. Jeg arbejder stadig med det, men efter en uge begyndte jeg at trække vejret mere normalt. Jeg har dog stadig dårlige dage. 

Har du et godt råd til andre, der er i samme situation?

Ring ind og fortæl om din situation, hvis du er i tvivl om, om det er vold eller overgreb. Det er nemt at komme til at tro, at det er i orden. Eller at det er din skyld.  Corona eller ikke-corona: Stop op og tænk over, hvad der sker. Måske viser det sig, at krisecenter ikke er noget for dig, men folk i telefonen er rare, lyttende og professionelle. 

 

Alma er et opdigtet navn.

Danner driver Nødkrisecenter København sammen med Kvindehjemmet og Dansk Kvindesamfund med en særbevilling fra Socialministeriet i forbindelse med coronakrisen.


12. marts 2020
Hvis du har akut behov for råd eller vejledning i forbindelse med vold i nære relationer, så kan du kontakte Danners telefonrådgivning, som er døgnåben.
24. marts 2020
Danner, Kvindehjemmet og Dansk Kvindesamfund er klar til snarest at oprette nødkrisecenter for voldsudsatte kvinder og børn et sted i København. Det sker som direkte effekt af påbud, om at danskerne skal blive hjemme for at begrænse Coronasmitte.