DANNERS ÆRESPRIS 2021 

Den afghanske kvinderettighedsorganisation DAWEO tildeles Danners Ærespris 2021. Organisationen har arbejdet for krisecentre i Afghanistan.
26. november 2021

På vegne af DAWEO – Danner Afghanistan for Women’s Empowerment Organisation – modtog Saida Ghafoori æresprisen. På billedet fra venstre Mette Marie Yde, vicedirektør i Danner, Kefa Abu Ras, talsperson for Søstre mod vold og kontrol, modtager af Danners Ærespris 2020, Saida Ghafoori og Lisbeth Jessen, direktør i Danner.

- DAWEO har været afgørende for at styrke krisecenterbevægelsen i Afghanistan. Da Taliban indtog magten i Afghanistan, var der 32 krisecentre i landet. Lige nu er ingen af krisecentrene, så vidt vi ved, operationelle, men DAWEO kæmper videre for kvinders rettigheder – og vi støtter dem hele vejen, sagde Mette Marie Yde, vicedirektør i Danner ved overrækkelsen af prisen.

Du kan læse mere om Danner og hvem, der har modtaget Danners Ærespris tidligere her.

Opbygget en stærk krisecenterbevægelse i Afghanistan

Organisationen har over de seneste ti år opbygget en stærk krisecenterbevægelse i Afghanistan. Siden Talebans indtog i landet l i august, har organisationens arbejde været for farligt, og det er sat på standby, ligesom en af medarbejderne er evakueret til Danmark, nemlig Saida Ghafoori. Organisationens direktør Wahida Salaam befinder sig i eksil i USA.

Sidste års prismodtager, Kefa Abu Ras fra Søstre mod vold og kontrol, var med til overrækkelsen. Hun understregede, at den opbakning, som prisen repræsenterer, har haft stor betydning for hende og hendes organisation. 

- Prisen betyder et skjold. Den betyder, at Danner har slået ring omkring os, sagde hun blandt andet ved overrækkelsen, som skete 25. november på International dag for afskaffelse af vold mod kvinder.
Her kan du se selve overrækkelsen af Danners Ærespris 2021, som blev sendt live på Facebook og er tilgængelig via dette link.  

Samtalen om Afghanistans kvinder må ikke forstumme

I forbindelse med overrækkelsen af Danners Ærespris 2021 havde omkring 40 mennesker fundet vej til Danners Stadsstue, der i dagens anledning også lagde rammer til en panelsamtale om ’Afghanistans kvinder – hvad nu?’. Her deltog repræsentanter fra både civilsamfund og Folketinget, samtalen kom både omkring kvindernes situation i landet lige nu, og også hvad civilsamfundet og Danmark kan gøre på den internationale scene. Du kan se panelsamtalen, som blev sendt live på Facebook via dette link.

 

Afghanistans kvinder har brug for noget frihed

Udpluk af panelsamtalen 'Afghanistans kvinder - hvad nu?' hos Danner 25. november:

Maryam Sadiqi, talsperson for DAKDIF – Dansk afghansk kvinde- og diasporaforum. Hun er født i Afghanistan og kom til Danmark som barn:

Afghanistans kvinder har kæmpet i rigtig mange år og de er nogle af verdens stærkeste kvinder, men det har det hårdt lige nu – både i byen og på landet. I byerne prøver kvinderne at demonstrere, men det er vanskeligt for dem. Dem der arbejder i sundhedssektoren er nærmest tvunget til at komme på arbejde, selvom de ikke får løn, og på landet lever de under nogle mere patriarkalske forhold, hvor de har meget arbejde i hjemmet. Uanset om det er i byen eller på landet har kvinderne det hårdt. De har brug for, at vi støtter dem. Vi skal tale med dem, og tale på vegne af dem. De har brug for økonomisk støtte, og for tiltag, der kan skabe arbejdspladser. De har brug for noget frihed. For der er meget arbejdsløshed og meget fattigdom. De seneste tre måneder er omkring en halv million Afghanere flygtet fra deres hjem.

Lisa Blinkenberg, seniorrådgiver i Amnesty Internationals danske afdeling:

Menneskerettighedssituation er blevet meget forværret de seneste tre måneder ikke kun for piger og kvinder, men generelt. Omkring 200 medier er blevet lukket, ytringsfriheden er indskrænket og menneskerettighedsforkæmpere har det virkelig svært. Over fire millioner piger over 12 år kommer ikke i skole. Pigerne og kvinderne har mistet deres bevægelsesfrihed og ytringsfrihed. Vi følger situationen tæt og har løbende dialog med folk dernede. Vi har også en Global Relief Fund, som man kan støtte. Herfra har vi kunnet hjælpe folk ud af landet, men også støtte folk i landet, men situationen er virkelig svær. 

Samira Nawa, ligestillingsordfører mm. for Radikale Venstre i Folketinget, har afghanske forældre. 

Jeg er glad for, at dagen i dag bliver brugt på at sætte fokus på Afghanistans kvinder, det passer næsten for godt på den internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder. Der er mange menneskerettighedsforkæmpere, som vi fra dansk side har ’skubbet på’ for at kæmpe for flere rettigheder i Afghanistan, som desværre ikke kunne blive evakueret, fordi der ikke var politisk flertal for det, men som vi gerne havde set fra Radikale Venstres side. Når vi taler om piger og kvinders muligheder og rettigheder i Afghanistan, og når man taler om Taliban, så er det, at dilemmaet opstår. Vi anerkender jo ikke Taliban som en gyldig regering pga. alle de tilbageslag, der er sket for befolkningen, men dilemmaet er jo, at økonomien skal ud at leve i samfundet. Konkret kan vi tilføre midler til de store hjælpeorganisationer som Røde Kors og FN uden at anerkende Taliban-regimet, ligesom man kan støtte mindre organisationer med de usikkerheder, der er. Vi er nødt til at have tillid til disse organisationer, men vi bliver også nødt til at fastholde at Afghanistan er et brændpunkt, så denne samtale må ikke forstumme. 

Tidligere modtagere af Danners Ærespris:

  • 2020 Kefa Abu Ras, talskvinde for Søstre mod vold og kontrol
  • 2019 Besætterkvinderne, 300 feminister der besatte Dannerhuset i 1979
  • 2018 Mette Helena Rasmussen, indretningsekspert og tidligere beboer
  • 2017 Christina Rosendahl, filminstruktør
  • 2016 Informations serie Vidnesbyrd #jegblevvoldtaget
  • 2015 Charlotte Skelkjær, forfatter og tidligere beboer
  • 2014 Jørn Bro, tidligere politimester
  • 2013 Simi Jan, journalist
  • 2012 Edel Pedersen, frivillig i Danner
  • 2011 Ole Henriksen, skønhedsguru
  • 2010 Fay Weldon og Majse Njor, forfattere
  • 2009 Hanne Vibeke Holst, forfatter
     

16 afghanske kvinder fortæller

I anledningen af ’16 days of activism’, som hvert år begynder den 25. november og handler om at stoppe vold mod kvinder, udgiver Amnesty International 16 fortællinger fra markante afghanske kvinder – om hvordan de ser på Talibans indtog, og hvad deres tanker og følelser er. De 16 kvinde-fortællinger minder os om, hvor meget afghanske kvinder har opnået de seneste 20 år, trods politisk ustabilitet, konflikt og nu forhøjet usikkerhed under det nuværende styre. Læs fortællingerne her på engelsk: They are the revolution.


Danner vil sikre lige muligheder for alle. Med vores særlige viden om vold, baseret på 40 års erfaring og stor teoretisk viden om voldens dynamikker og voldsformer, blander vi os, som feministisk samfundsaktør, i den offentlige debat. Læs nyheder og debat
På 40-års-dagen for besættelsen af Dannerhuset tildeles Danners Ærespris til de kvinder, som besatte huset og sikrede Danners fortsatte arbejde
Partnervold skal bekæmpes strukturelt om det foregår i Danmark, Tunesien eller i Palæstina, siger international programleder Signe Borker Bjerre. Hun mener, statens forebyggelsesinitiativer er afgørende.