Denne jul skal være anderledes

Danners årlige julefest giver pusterum til nuværende og tidligere beboere, som har levet med vold. Her kan de fokusere på det positive i julen, som ellers ofte har været kaotisk og turbulent.
12. december 2018

Af Sira Støhrmann, frivillig i Danner

Juletræet er pyntet med røde hjerter og små lys. Der dufter af gløgg og gran. 70 kvinder og børn er samlet ved bordene i Stadsstuen i huset på Nansensgade, der i over hunderede år har givet socialt udsatte kvinder og deres børn et trygt og sikkert helle.

Malene Nielsen, der er børne- og familierådgiver i Danner, byder velkommen, mens æbleskiverne går på omgang. Der går ikke mange minutter før, børnene glemmer alt om juleknas og finder sammen i fangeleg om juletræet.

Tilbage ved bordene sidder kvinderne og hygger sig.

Julen er svær

"Den her jul skal blive anderledes", siger en kvinde til sin sidedame.

For voldsudsatte kvinder og børn, som bor på krisecenter, er julen en særlig svær tid.

"De befinder sig i en sårbar situation. Alt er meget kaotisk. Julen er noget, de husker tilbage på som meget konfliktfyldt, hvor alt har været hat og briller, fordi man ikke har kunnet enes og være fælles om julen. Med julefesten giver vi dem et lille pusterum, og børnene får en pause fra de voksenkonflikter, der præger deres hverdag", siger Vinni Næss, der også er børne- og familierådgiver i Danner.

Vil du hjælpe julen på Danners krisecenter på vej?

SMS Danner til 1919 så hjælper du med 100 kr.

Nissen kommer også på krisecenter

Det er vigtigt for kvinderne på krisecentret at kunne skabe en ordenlig jul for deres børn, selv om de måske ikke har rammerne eller overskuddet til det. I Danner forsøger medarbejderne at give børnene en "normal" julemåned.

"Langt de fleste kvinder har det sådan, at deres børn skal have en jul som alle andre børn. Vi prøver at skabe noget ensartethed og normalitet for børnene her i julen. For eksempel får børnene pakkekalender, så de også kan fortælle i skolen, at de har fået noget af nissen ligesom deres klassekammerater", siger Vinni Næs.

Tidligere beboere møder op år efter år

Julefesten er lidt af et tilløbsstykke. En kvinde boede på Danners krisecenter i 1996. En anden i 2007. Karin og hendes døtre forlod krisecentret i 2012, og de har været med til julefesten hvert år, siden de flyttede.

"For mig er det at komme hjem og mindes de gode ting, der har været i Danner. Jeg har den her følelse af, at det her har været min familie på et tidspunkt, hvor vi havde det sværest i vores liv - mig og pigerne. Det betyder rigtig meget at vide, at de stadig er her", siger Karin.

Hendes ene datter på otte husker ikke så meget fra tiden i Danner, men hvert år glæder hun sig til julefesten og "allermest til slikket".

Mens bordene bliver flyttet ud til siderne og børn og voksne samles om juletræet, finder en kvinde et billede frem på sin mobil. En engel med guldglorie på et juletræ forestiller det. Hun peger op på træet "Se, den hænger næsten det samme sted som sidste år, da jeg boede her med min søn".  

Hånd i hånd bevæger de sig op ad trappen til første sal, mens de skråler med på "nu det jul igen", ned ad gangen, inden alle forpustet og glade igen er samlet rundt om træet i stuen.

Det er tid til at bryde op. Julefesten er slut. Malene Nielsen deler krammere og slikposer ud. Nogle forsvinder ud i vintermørket med deres børn, mens andre finder tilbage på deres værelser.

Navne på kvinderne er opdigtet af hensyn til deres anonymitet. 

 

Læs mere om julen og de mange aktiviteter på Danners krisecenter her

 

Vi kan ikke gøre det alene - din hjælp betyder alt