sand mellem tæerne og is i solen giver gode minder for børn på krisecenter

En tryg sommerferie er en go' sommerferie

Sommeren bliver ikke helt, som Bertram var blevet lovet. I stedet for tre uger i sommerhus hos farfar og farmor, bor Bertram på krisecenter med sin mor. Det lyder måske nederen, men en tryg sommerferie er allervigtigst for voldsudsatte børn
20. juni 2019

Det er svært at trøste et barn, der alligevel ikke kommer på den sommerferie, der var stillet i udsigt, men sådan er det for flere af mødrene og børnene på Danners krisecenter. Og heldigvis kommer der noget andet godt i stedet.

- De planer, der var lagt for sommerferien var formentlig ikke særlig sikre under alle omstændigheder. Vi ved at vold betyder uforudsigelighed og utryghed – og det har børnene lært at tilpasse sig til. Så inderst inde har Bertram været klar over, at ferien hos farmor og farfar kunne ryge i vasken, fortæller Susanne Lamhauge, leder af Danners krisecenter og fortsætter:

- Vi aflyser ikke en aftale med børnene. En planlagt tur til stranden bliver til noget selvom vejret er dårligt. Børn skal mærke, at de voksne tager dem alvorligt, og at deres behov bliver prioriteret. Det har de ikke været vant, mens de har levet med vold i hjemmet. Den opmærksomhed vi kan give børnene her, gør dem i stand til at bearbejde det, de kommer med i deres eget tempo, siger Susanne Lamhauge.

Se en bil. Duft til en blomst. Få sand mellem tæerne. Spis en is i solen – nu også med en voksen, der ser dig og rummer dig.

Næsten en sommerferie i paradis

I løbet af sommeren arrangerer Danner aktiviteter, der skal give gode oplevelser for både børn og deres mødre, mens de bor på krisecenter. Det bliver ikke en sommerferie til paradis, men noget der er næsten lige så godt, nemlig en tryg sommerferie med stort nærvær, som vi alle vægter allerhøjst.

- Se en bil. Duft til en blomst. Få sand mellem tæerne. Spis en is i solen – nu også med en voksen, der ser dig og rummer dig. Når der er vold i familien, er børnene hele tiden er på stikkerne, og kan ikke mærke sig selv. Det samvær, vi har med kvinder og børn i sommerferien og resten af året, baserer sig på, at alle er lige meget værd og bliver set. Et ophold på krisecenter kan derfor blive afsæt til gode oplevelser, som man kan glæde sig over og fortælle videre til kammeraterne efter ferien. Dermed er en positiv spiral sat i gang, siger Susanne Lamhauge.

Krea højskoleuge

En uge i sommerferien bliver hele Danner lavet om til sommerhøjskole. Her er der plads til at lege og være kreativ med teater, tegninger, musik og sjove fortællinger.

- Den frie leg med mor kan noget særligt. På vores sommerhøjskole er afslapning og pjat helt bevidst i fokus. Mor og barn kommer til at se hinanden på en anden måde, når de griner sammen, end når ’skal arbejde terapeutisk’ med den vold, de har oplevet. I den frie leg er det let og luftigt og man kan bare være til. Dét er en go sommerferie for en mor og hendes børn, der skal lægge volden bag sig, fortæller Susanne Lamhauge.

GIV BØRNENE EN SOMMERFERIE MED GODE MINDER - SMS SOMMERFERIE TIL 1919 OG STØT MED 100 kr.

Bertram er ikke drengens rigtige navn.