Flest kvinder udsat for psykisk vold

Knap 4 ud 100 kvinder i Danmark har været udsat for psykisk vold det seneste år. Det samme gælder for 1 ud af 100 mænd. Tallene bekræfter, at der er behov for opgør med den kønnede vold.
28. august 2018

Ny rapport fra VIVE belyser for første gang omfanget af psykisk partnervold i Danmark, rapporten lanceres af Lev Uden Vold.

"Vi har nu fået tal på, at ikke kun fysisk vold, men også psykisk vold i nære relationer er værst for kvinder. Jeg er desværre ikke overrasket, men jeg er rigtig bekymret over at 4 ud af 100 kvinder – svarende til 72.000 kvinder - bliver domineret og kontrolleret af deres partner eller en i deres nære relationer. Psykisk vold er rigtig grimt og livstruende. Hvad er det i vores kønsnormer, vi ikke kan få brudt? Det skal vi dykke ned i for at få stoppet den kønnede vold", siger Lisbeth Jessen, direktør i Danner. 

Undersøgelsen fra VIVE viser, at 2,5 af den voksne befolkning har været udsat for psykisk partnervold inden for det seneste år. Tallene er baseret på data, der blev indsamlet blandt 20.000 voksne danskere mellem 16 og 64 år i 2012 og 2016. Til sammenligning har lidt over 1 procent af befolkningen været udsat for fysisk partnervold. 

Skriv under på at psykisk vold skal gøres strafbart

En undersøgelse fra SDU baseret på nye tal viste tidligere i år at ca. 38.000 kvinder og ca. 19.000 mænd blev udsat for fysisk vold i nære relationer det seneste år – og den vold i nære relationer som kvinder bliver udsat for er generelt farligst. Tallene fra de to rapporter peger i samme retning; at kvinder er mest udsatte.

"Mænds kontrol- og magtstrategier over for deres kærester eller koner møder vi hver eneste dag i vores praksis i krisecenteret. En kriminalisering af psykisk vold er på vej, det er et godt skridt, men vi kommer ikke uden om at tage et opgør med vores kønsnormer: en mand må ikke dominere, krænke og udøve vold mod sin kone, kæreste, søster eller datter. Vi er alle frie og lige mennesker – uanset køn", siger Lisbeth Jessen, direktør i Danner.

Den 1. oktober åbner Danner et gratis rådgivningstilbud til kvinder, der har levet i vold, pres og kontrol – det sker sammen med Randers og Ringsted krisecentre. 

"En del kvinder har ikke lyst til eller brug for hjælp på et krisecenter, men tallene viser at rigtig mange lever et liv, hvor de har brug for hjælp til at komme ud af livet med vold. Det er de kvinder vi henvender os til i det nye ambulante tilbud. På langt sigt håber vi at tilbuddet kan blive permanent og landsdækkende", fortæller Lisbeth Jessen, direktør i Danner.

Læs hele rapporten og Lev Uden Volds pressemeddelelse om rapporten her.

For informationer eller kommentarer fra Danner kontakt Henriette Winther, senior kommunikationsrådgiver i Danner på 30 78 58 62.


 

Brug for hjælp og råd?
Ring: 33 33 00 47

Det sker i Danner

30. juli 2019
Kom til foredrag i Danner, og få indblik i organisationen, vores særlige historie samt vores viden om og arbejde med vold i nære relationer.