Fornyet håb efter psykisk vold-lovforslag

Danners telefon kimer efter lovforslag om at gøre psykisk vold strafbart. .
11. januar 2019

Billedtekst: Danners forkvinde Margit Vildlyng overrækker bevis for 11.675 underskrifter på at gøre psykisk vold strafbart til justitsminister Søren Pape Poulsen. Siden er tallet steget til over 13.000.

Onsdag den 9. januar fremsatte justistminister Søren Pape Poulsen et lovforslag i Folketinget om, at psykisk vold skal være strafbart. Eksperter roser forslaget for at sende et vigtigt signal i samfundet, om at vi ikke vil acceptere gentagne krænkelser, ydmygelser og nedværdigelser i de nære relationer. 

Danner nikker også til lovforslaget, som vi selv er kommet med væsentlige inputs til. 
- For mere end to år siden satte vi arbejdet i gang med at kriminalisere psykisk vold. Over 13.000 danskere har skrevet under på vores opfordring til politikerne om at kriminalisere psykisk vold. Der er blevet lyttet til alle os, og nu står vi med et lovforslag fra regeringen, som vil straffe psykisk vold med op til tre år. Det er vi godt tilfredse med, siger Lisbeth Jessen, direktør i Danner.

Mange ringer ind

Siden forslaget, som du kan læse her, blev fremsat og omtalt i medierne, herunder at Lisbeth Jessen er flittigt citeret i aviser, på netmedier, i radio og tv, har der været travlt i Danners åbne telefonrådgivning. 
- Kvinder og pårørende, der søger hjælp og råd i forbindelse med vold i nære relationer, ringer til os, fordi de har hørt om lovforslaget og er bekymrede for sig selv eller en, de holder af. Telefonlinjen har været i brug hele tiden i dag, og kun fordi vi er to rådgivere på og har flere linjer, kan vi betjene alle dem, der har ringet ind, fortæller en af Danners frivillige telefonrådgivere.
- Jeg har talt med en kvinde i dag, som fandt modet til at ringe til os, fordi hun så Lisbeth i Go Morgen Danmark. Hendes fortælling minder om andres, at hun har været sammen med en partner i 10 år, og undervejs har følt sig presset og i stor ubalance på grund af hans dominerende adfærd, men først nu – via medieomtalen – indser hun, at der måske kan være tale om psykisk vold, fortæller en anden af Danners frivillige telefonrådgivere.

Beskyttelse, forståelse og anerkendelse

I bemærkningerne til lovforslaget som skal behandles i Folketinget og allerede har et politisk flertal bag sig, står der blandt andet:

Det kan have store konsekvenser for den personlige frihed og en persons psykiske velbefindende at blive udsat for psykisk vold. De negative konsekvenser af psykisk vold kan – især i nære relationer – være langvarige eller endog livsvarige, da den psykiske vold nedbryder ofrenes psykiske integritet. Det er derfor afgørende at værne om ofrene og deres retsfølelse, så de får den beskyttelse, forståelse og anerkendelse fra samfundet, som de fortjener. 

- Det er på høje tid, at vi sender et vigtigt signal til dem, der udøver kontrol, gentagne krænkelser og nedværdigende adfærd over for andre i deres nære relationer: det her vil vi ikke finde os i. Og det er et vigtigt signal til alle, som har mistanke om, at de er udsat for psykisk vold: søg råd, vi er her for at hjælpe. Over halvdelen af de kvinder, der flytter på krisecenter, har levet med psykisk vold i mere end tre år, det tal skal ned – forhåbentlig kan denne nye lov medvirke til det, når den bliver vedtaget, siger Lisbeth Jessen.