Høringssvar: Der sker også voldtægter i parforhold

29. oktober 2020

En samtykkelovgivning bør tage højde for de voldtægter, der foregår i hjem med partnervold. Og her er samtykke og tvang komplicerede størrelser. Danner har netop indsendt et høringssvar til lovforslaget om samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse sammen med forsker Eva Bertelsen og sexologisk terapeut, Camilla Dremark.

Som vi skriver i høringssvaret viser vores erfaring, at hvis der er psykisk vold i et parforhold, så er der også seksuel vold. Volden flytter umærkeligt ind i det seksuelle rum og kommer til udtryk som fysisk vold og tvang men også på mere subtile måder: Mange kvinder, der lever med en voldelig partner oplever tvungne samlejer, hvor tvangen i højere grad er psykisk. Det kan fx være implicit tvang, hvor kvinden indvilger i sex fordi alternativet havde været værre, men det kan også være eksplicit tvang, hvor voldsudøveren fx udøver emotionel afpresning, overbeviser kvinden om, at det er hendes pligt at tilfredsstille sin mands seksuelle behov, at han forlader hende eller er utro, hvis ikke de har sex, når han har lyst.

Den subtile tvang virker, fordi kvinden er indfanget i vold. Det betyder, at seksuel aktivitet foregår på udøvers præmisser, og at det er svært for kvinden overhovedet at forstå, hvad hun oplever. Det er altså ikke den enkelte situation, der afgør, om der er tale om voldtægt, men snarere dét mønster af voldelige strategier, kvinden er underlagt, som gør tvungen sex mulig.

I høringssvaret understreger vi derfor, at en samlet vurdering af, hvorvidt samtykke er afgivet frivilligt, bør bygge på om kvinden er underlagt psykisk vold, hvis voldtægt er udført af (eks)partner.

Læs hele høringssvaret her


Hvert år udsættes cirka 38.000 kvinder for fysisk vold fra deres partner. For psykisk vold er tallet det dobbelte. Fysisk vold giver ar på huden, mens psykisk vold giver ar på selvværdet og selvtilliden! Læs om, og få eksempler på, psykisk vold her.
Hvert år udsættes cirka 72.000 kvinder for psykisk vold, og 38.000 kvinder udsættes for fysisk partnervold. Volden er dybt skadelig og har langvarige personlige konsekvenser for disse kvinder. Bliv klogere på vold mod kvinder her.
Er du udsat for vold, eller i tvivl om du er? Vold er meget mere end blå mærker på kroppen. Læs om typiske tegn og eksempler på vold her.