”Jeg har virkelig opdaget, hvad naturen kan” 

Danners sommerhøjskole har opmuntret kvinder og børn til at bruge naturen i hverdagen, og de har opdaget naturens helende kraft på krop og psyke.
27. august 2020

Af Evelina Gold, Danner

I år har kvinder og børn, der bor på Danners krisecenter, fået mulighed for at tage på en uges sommerhøjskole ude i det fri for at mærke naturens helende kraft på egen krop og psyke. For mange af dem har det givet bedre søvn, mere ro og bedre trivsel. Og det har været et frirum med mere overskud til en positiv og sjov måde at være sammen med deres børn på.  

Det kan tage lang tid at hele indeni, når man har levet med en psykisk voldelig partner gennem længere tid. En af de måder, Danners krisecenter hjælper kvinder og børn med at bearbejde deres traumer efter et liv med vold, er at bruge naturen. 

Som en del af det naturterapeutiske arbejde har kvinder og børn, der hen over sommeren har boet på Danners krisecenter, fået tilbuddet om at være med på Danners sommerhøjskole. Målet med sommerhøjskolen er at give både kvinder uden børn og familierne et afbræk fra hverdagen på krisecenteret, få nogle positive oplevelser og mærke naturens helende kraft på egen krop og psyke.

Kriblekrable-dyr 

De tre første dage blev alle kørt ud til skoven i bus, og dagene begyndte ved det tændte bål, hvor de sad på lammeskind og sang ’Hjulene på bussen’ og ’Godmorgen lille sol’. Derefter gik kvinder uden børn på jagt efter elementer i naturen, som de kunne bruge til kreative kunstprojekter, de skulle arbejde med. Familierne drog på opdagelse i skoven med en naturvejleder, bevæbnet med forstørrelsesglas, for at se på ’kriblekrable-dyr’.  

Formiddagene gik med at blive fortrolige med skoven og dyrene, og når børnene havde prøvet at fange mus, holdt edderkopper og lært om insekternes plads i fødekæden, samledes alle til en lækker frokost med varme sandwich eller hjemmelavede pizzaer over bålet, som de selv havde samlet urter til ude i skoven. Børnene ristede skumfiduser over bålet til dessert, og naturvejlederne brillerede med en særlig espresso, sindrigt tilberedt over bålet. Og så gik familierne ud på kriblekrable-jagt igen, indtil de mætte på nye opdagelser, frisk luft og ro blev kørt tilbage til Danner om eftermiddagen. 

Kvinderne, som ikke havde børn med på turene, opdagede nye sider af sig selv og fandt inspiration og glæde imellem træer og ting i naturen. For en stund var de tunge tanker sendt væk. 

Den fjerde dag var det den lokale strand udflugtsmålet, og fællesnævneren for sommerhøjskolen har været at skabe ro til, at kvinderne kunne blive fortrolige med naturen og måder, de kan bruge den på i deres fremtidige liv.

Forkælelse

Karin Jensen, pædagog i Danner

”Målet har været at give kvinderne mulighed for at blive taget hånd om og forkælet. Sådan at de ikke behøvede at tænke på madlavning og planlægning og finde på aktiviteter til børnene. Alt det var tilrettelagt på forhånd, så de kunne fokusere på at være sammen med deres børn og få nogle konkrete oplevelser med hjem samt opmuntring til at lære, hvordan de kan bruge naturen til at få det bedre, når de bliver stressede, triste eller angste,” siger en af Danners pædagoger, der var med på sommerhøjskolen, Karin Jensen. 

”Noget af det bedste, jeg har oplevet i mit liv” 

Når kvinderne taler om dagene ude i naturen, er det tydeligt, at det har været en positiv og vigtig oplevelse for langt de fleste af dem. De oplevede alle, at deres søvn blev bedre i højskoleugen. Rigtig mange fik mere ro i sindet og i kroppen. Og for de flestes vedkommende fik humøret også et løft.  

Nogle af de positive oplevelser, kvinderne har fremhævet, har været: 

  • at være til stede i nuet 
  • selv få lov at være barn igen for en stund 
  • prøve noget nyt 
  • opleve ens egen kreativitet folde sig ud på overraskende måder 

Deres tilbagemeldinger tyder også på, at oplevelsen med at bruge naturen, rækker ud over dagene i skoven.  

Nogle har fortalt, at de også fremover vil tage i skoven eller på stranden for at lade op. Andre tager fællesskabsfølelsen med sig og vil udfordre sig selv til at møde og være sammen med de andre kvinder på krisecenteret.  

”Det var sjovt og anderledes at være sammen med mit barn”. ”At være kreativ er ren medicin”. ”At føle mig fri.” Sådan har kvinderne svaret på spørgsmålet om, hvad de tager med sig fra sommerhøjskolen.  

”Det var noget af det bedste, jeg har oplevet i mit liv,” lyder det fra en af dem.  

Nye dynamikker og ro til at være sammen 

Også for Anna, der har boet på krisecenter i snart et år sammen med sine små døtre Olivia og Viola, har sommerhøjskolen været en uge, som hun husker tilbage på med glæde. 

”Inden vi tog af sted, var jeg lidt nervøs for at skulle være så meget sammen med både mine børn og alle de andre, uden at man kunne trække sig tilbage. Men det viste sig, at det både var enormt afslappende og lærerigt at være ude i naturen. Jeg havde på forhånd planlagt at holde ferie med børnene i den uge, men så ville vi måske bare være taget på legeplads eller have spist en is. Nu har jeg virkelig fået øjnene op for, hvad naturen kan og tænker allerede nu på, hvordan vi kan inkorporere naturen i vores sommerferie næste år, ” fortæller hun. 

”Det var virkelig rart ikke at skulle tænke på at lave mad eller planlægge, men bare have ro til at være sammen. At være ude i naturen gav mig ro, og børnene kom glade og trætte hjem. Det gav også nogle nye dynamikker og markant færre konflikter mellem os. Og så betød samværet med de andre familier, at jeg kunne spejle mit moderskab i dem,” siger Anna og uddyber: 

”Jeg kunne se, at alle mødre hver især har deres udfordringer, og at der er mange forskellige måder at være mor på. At min måde at være mor på er rigtig god, og at jeg har velfungerende og harmoniske børn. Ens opvækst vil jo altid præge ens moderskab, og i min tid her i Danner har jeg arbejdet rigtig meget med, at jeg altid har troet, at der kun var én måde at være mor på. At det skulle være perfekt og lige efter bogen. Men sådan er virkeligheden jo ikke, og det er også ok.” 

Børnene har taget naturoplevelserne med sig 

For begge hendes børn har de nye ting, de har lært, ikke kun været oplevelser, men også noget, de har taget med sig i deres hverdag og samværet med kammeraterne i vuggestuen og børnehaven. 

Siden sommerhøjskolen har to-årige Viola nærmest været permanent udstyret med et forstørrelsesglas på udkig efter kriblekrabledyr. Og i vuggestuen fortæller de, at hun er begyndt at lære de andre børn, hvordan man holder en edderkop eller finder bænkebidere.  

”Det har også været dejligt at se, hvordan Olivia åbnede op over for de andre børn, som dagene gik i skoven. Hun har altid helst villet lege selv og har også været ret bestemt, når hun legede med andre børn. Så det var virkelig godt at se, hvordan hun åbnede op. Og i børnehaven fortæller de også, at hun har åbnet sig mere op for sine kammerater. Hun har også gået og plukket græs og spurgt, om vi kunne putte det i maden, fordi hun stadig kan huske, hvordan vi brugte ting fra naturen i madlavningen. Og det var fedt at kunne inddrage børnene i madlavningen, for det får jeg ikke gjort herhjemme på krisecenteret. Men når vi flytter i vores egen lejlighed, er det en af de ting, der er vigtig for mig at gøre,” siger Anna.