Jeg holdt forholdet hemmeligt

I halvandet år havde Laura Lyngeraa en kæreste, der udsatte hende for psykisk vold. Han dikterede hvad hun skulle have på, og hvad hun måtte. Efter et brud fandt de sammen igen, men hun holdt det hemmeligt.
16. januar 2017

Af Annemette Drue, kommunikationspraktikant Danner

Hvor slem en manipulation og kontrol Laura Lyngeraa var udsat for af hendes kæreste, var der ikke mange, der fik indblik i.

”Volden var bestemt ikke noget, jeg talte med min familie om,” siger hun med høj stemme. ”Længe efter jeg var gået fra ham, syntes jeg ikke, der var noget at tale om. Jeg holdt det hele for mig selv.”

Laura forlod kæresten første gang, da han også blev fysisk voldelig og slog hende. Gennem Danners ambulante rådgivning blev hun klar over, at hun havde brug for hjælp af en psykolog.

”Mine forældre syntes også, jeg havde brug for en at snakke med, så jeg kunne forstå at forholdet ikke var godt for mig,” fortæller Laura og fortsætter: ”Jeg tror, de var rigtig bange for, at jeg ville skubbe dem endnu mere væk, hvis de gik for tæt på. En psykolog har bare en bedre mulighed for at se det udefra.” Derfor hjalp forældrene hende med at få aftale med en psykolog.

Holdt det hemmeligt for familien

I første omgang blev terapien hos psykologen ikke en succes. Hun kunne ikke slippe ekskæresten, og de fandt sammen igen i hemmelighed.

”Det var mit ønske, at vi skulle finde sammen igen,” siger hun. ”Det var mig, der var gået fra ham, og jeg havde det rigtig svært med, at det var mig, der tog beslutningen og gjorde ham ked af det.”

Hun fortsatte hos psykologen, men ønsket om at han ikke måtte være ked af det, og at de skulle være sammen vægtede højst, selvom han stadig havde magt og kontrol over for hende eller rettere: fordi han stadig havde magt og kontrol over hende.

”Da vi fandt sammen igen, så gad jeg jo ikke rigtig og være hos psykologen. Så åbnede jeg mig heller ikke op over for hende,” fortæller Laura.

Han måtte alt det, jeg ikke måtte

For Laura skulle det tage halvandet år og tre brud, samt et halvt års tvivl om de skulle være sammen eller ej, før hun kom helt ud af forholdet.

”Den sidste gang vi var sammen, gad han ikke rigtig mere. Jeg havde på fornemmelsen, at han så andre piger ved siden af. Da vi brød, var jeg ked af det én dag, men så var det det. Usikkerheden omkring hvad vi var eller ikke var forsvandt. Og så var det en lettelse,” hun fortsætter: ”En lettelse at jeg ikke skulle holde det hemmeligt mere.”

Den sidste tid Laura havde været kærester med denne mand, havde hun holdt det skjult for sin familie. Nu var det slut. Hun fortalte dem alt, og de har været hendes hjælpere til at komme ud på den anden side. En af Lauras motivationer for at fortælle sin historie, er at hjælpe andre til ikke at finde sig i kontrol og magt fra en kæreste, og til at søge hjælp hurtigst muligt.

Laura Lyngeraa var i halvandet år kærester med en fyr, der manipulerede og kontrollerede hende. I dag er hun 20 år og har sabbatår. Hun har været i Jordan for at arbejde og er nu tilbage i Danmark.

 


4. oktober 2018
Susanne forelsker sig i Lars, mens de læser på universitet. De bliver gift og får begge eftertragtede jobs. Men forholdet udvikler sig til psykisk vold, da de får børn.