Jeg vidste ikke, at det var så slemt

I halvandet år havde Laura Lyngeraa en kæreste, der udsatte hende for psykisk vold. Han låste hende inde, dikterede hvad hun skulle have på, og hvad hun måtte. Først da han løftede hånden og slog hende, kunne hun se, at der var noget galt.
29. januar 2017

Af Annemette Drue, kommunikationspraktikant Danner

”Jeg mødte ham på tredjedagen på gymnasiet til en opstartsdag, hvor vi var ude og få nogle øl. Jeg var 16 år og lige begyndt. Han gik to årgange over mig,” fortæller Laura.

Det var hendes første kæreste, hun fløj på lyserøde skyer og var forblændet af forelskelse.

”Men der gik ikke lang tid, før han viste tegn på den første jalousi. Han kunne slet ikke håndtere, at jeg talte med andre fyre, og der var nogle af mine veninder, jeg heller ikke måtte se.”

Kontrol og manipulation

Laura fortæller, at hans kontrol efterhånden tog til. Først var det skænderier, men det blev hurtigt til mere.

”Han dikterede, hvad for noget tøj jeg måtte have på, om jeg måtte gå med make-up. Jeg tænkte ikke, at det var så galt,” siger den nu 20-årige kvinde.

Kontrollen kom ofte i forlængelse af et skænderi, hvor han overbeviste hende om, at det var hendes skyld, når han blev sur på hende. Han låste hende inde i et rum, fordi hun havde taget en for nedringet top på til en fest. Så skulle hun sige undskyld, før hun måtte komme ud.

”Han kunne finde på at sige: ”Når du tager make-up på, så er det for at gøre dig til for andre fyre.” Selvom jeg godt vidste, det ikke var rigtigt, troede jeg det var min skyld, at han blev så vred,” siger Laura.

Han kontrollerede alt. Om hun skulle cykle eller tage toget.

”Jeg begyndte at gøre alt på bestemte måder, fordi jeg var bange for, hvad han ville sige, hvis jeg gjorde det anderledes,” fortæller hun.

Den psykiske vold påvirkede hende også fysisk. Hun begyndte at tabe sig.

”Han sagde, at jeg skulle tabe mig. Så jeg spiste markant mindre. Det endte med, at jeg ikke kunne hygge mig med et måltid, som jeg gjorde før. Jeg spiste kun for, at det skulle se ud som om, at jeg havde det godt over for andre,” fortæller hun.

Slaget åbnede hendes øjne

Hun var fanget i forholdet, men det gik først op for hende, at det var et usundt og forkert forhold, da han en dag slog hende.Gennem Danners ambulante rådgivning blev hun klar over, at hun havde brug for hjælp af en psykolog.

”I det øjeblik han slog mig opdagede jeg, at vores forhold var helt forkert, og at jeg måtte ud af det. Mine forældre syntes, jeg havde brug for en at snakke med, så jeg kunne forstå at forholdet ikke var godt for mig. Jeg tror, de var rigtig bange for, at jeg ville skubbe dem endnu mere væk, hvis de gik for tæt på. En psykolog har bedre mulighed for at se det udefra.

Holdt det hemmeligt for familien

I første omgang blev terapien hos psykologen ikke en succes. Hun kunne ikke slippe ekskæresten, og de fandt sammen igen i hemmelighed.

”Det var mit ønske, at vi skulle finde sammen igen. Det var mig, der var gået fra ham, og jeg havde det rigtig svært med, at det var mig, der tog beslutningen og gjorde ham ked af det.”

Hun fortsatte hos psykologen, men ønsket om at han ikke måtte være ked af det, og at de skulle være sammen vægtede højst, selvom han stadig havde magt og kontrol over for hende eller rettere: fordi han stadig havde magt og kontrol over hende.

”Da vi fandt sammen igen, så gad jeg jo ikke rigtig og være hos psykologen. Så åbnede jeg mig heller ikke op over for hende.

Han måtte alt det, jeg ikke måtte

For Laura skulle det tage halvandet år og tre brud, samt et halvt års tvivl om de skulle være sammen eller ej, før hun kom helt ud af forholdet.

Da vi brød, var jeg ked af det én dag, men så var det det. Usikkerheden omkring hvad vi var eller ikke var forsvandt. Og så var det en lettelse. En lettelse at jeg ikke skulle holde det hemmeligt mere.”

En af Lauras motivationer for at fortælle sin historie, er at hjælpe andre til ikke at finde sig i kontrol og magt fra en kæreste, og til at søge hjælp hurtigst muligt.

Jeg ville gemme det, fordi jeg var flov

I dag sidder Laura i en armygrøn camouflagejakke. Hendes rødblonde hår falder over skuldrene. Det er to år siden, hun kom ud af forholdet til en mand, der udsatte hende for psykisk vold. Men tankerne om tiden med ham, fylder stadig.

”Da jeg til sidst – efter tre brud med ham – indså at forholdet ikke var godt for mig, åbnede jeg op for psykologen,” fortæller Laura og hendes grønne øjne lyser lidt op. ”Jeg opdagede, at de ting jeg havde været ude for, også var sket for andre. Der stod en person, som slet ikke kendte mig, men som forstod mine tanker, mine fortrængninger og hemmeligheder nærmest bedre end mig selv.”

Efter to år er Laura begyndt at tale meget om sine oplevelser. Men det har været lang en rejse hertil.

”Jeg ville gemme det, fordi jeg var flov over det. Jeg tænker på det hver dag, og der er situationer, hvor jeg bliver usikker, og hvor jeg hører min ekskærestes stemme i mit hoved,” siger hun. ”Men det har hjulpet mig, at jeg har erkendt, hvad der er foregået.”

Psykologen har hjulpet Laura til at forstå, at det ikke var hende, der var urimelig i forholdet til ekskæresten, men ham.

”Hun sagde ting til mig, som jeg ikke ville høre fra andre. Hvis andre sagde det, så havde jeg tidligere tænkt, at det blot var fordi, de ikke kunne lide min kæreste,” forklarer Laura og fortsætter: ”Det var befriende, at en uddannet psykolog kunne se, at det ikke var min skyld.”

Laura fandt ud af, at volden ikke var noget, hun havde bildt sig ind, eller at hun bare havde været urimelig. Derfor kan hun i dag tale om, at hun har været udsat for vold.

Jeg kan tale åbent om det

I dag kan hun tale åbent om den vold, hun har været udsat for. Hun har fået positive tilbagemeldinger efter, hun er begyndt at tale om sine oplevelser. Det hjælper hende, at andre kender til volden.

”Der er flere, der siger tak for, at jeg snakker om det,” fortæller hun med et smil på læben.

I dag bruger hun tiden på ting, der gør hende glad.

”Jeg har lært mig selv at omfavne det, der gør mig stærkere og at skubbe det fra mig, der ikke gør. Jeg fokuserer på det, der gør mig glad,” siger den unge kvinde.

Laura Lyngeraa var i halvandet år kærester med en fyr, der manipulerede og kontrollerede hende. I dag er hun 20 år og har sabbatår. Hun har været i Jordan for at arbejde og er nu tilbage i Danmark.