Jeg ville gemme det, fordi jeg var flov

Lang tid efter at Laura Lyngeraa forlod sin dominerende kæreste kunne tankerne om ham gøre hende usikker. Kun en psykolog kunne få hende til at forstå, at det var ham, der var noget galt med – og ikke hende.
16. januar 2017

Af Annemette Drue, kommunikationspraktikant Danner

I dag sidder Laura i en armygrøn camouflagejakke. Hendes rødblonde hår falder over skuldrene. Det er to år siden, hun kom ud af forholdet til en mand, der udsatte hende for psykisk vold. Men tankerne om tiden med ham, fylder stadig.

”Da jeg til sidst – efter tre brud med ham – indså at forholdet ikke var godt for mig, åbnede jeg op for psykologen,” fortæller Laura og hendes grønne øjne lyser lidt op. ”Jeg opdagede, at de ting jeg havde været ude for, også var sket for andre. Der stod en person, som slet ikke kendte mig, men som forstod mine tanker, mine fortrængninger og hemmeligheder nærmest bedre end mig selv.”

Efter to år er Laura begyndt at tale meget om sine oplevelser. Men det har været lang en rejse hertil.

”Jeg ville gemme det, fordi jeg var flov over det. Jeg tænker på det hver dag, og der er situationer, hvor jeg bliver usikker, og hvor jeg hører min ekskærestes stemme i mit hoved,” siger hun. ”Men det har hjulpet mig, at jeg har erkendt, hvad der er foregået.”

Psykologen har hjulpet Laura til at forstå, at det ikke var hende, der var urimelig i forholdet til ekskæresten, men ham.

”Hun sagde ting til mig, som jeg ikke ville høre fra andre. Hvis andre sagde det, så havde jeg tidligere tænkt, at det blot var fordi, de ikke kunne lide min kæreste,” forklarer Laura og fortsætter: ”Det var befriende, at en uddannet psykolog kunne se, at det ikke var min skyld.”

Laura fandt ud af, at volden ikke var noget, hun havde bildt sig ind, eller at hun bare havde været urimelig. Derfor kan hun i dag tale om, at hun har været udsat for vold.

Jeg kan tale åbent om det

I dag kan hun tale åbent om den vold, hun har været udsat for. Hun har fået positive tilbagemeldinger efter, hun er begyndt at tale om sine oplevelser. Det hjælper hende, at andre kender til volden.

”Der er flere, der siger tak for, at jeg snakker om det,” fortæller hun med et smil på læben.

I dag bruger hun tiden på ting, der gør hende glad.

”Jeg har lært mig selv at omfavne det, der gør mig stærkere og at skubbe det fra mig, der ikke gør. Jeg fokuserer på det, der gør mig glad,” siger den unge kvinde.

Laura Lyngeraa var i halvandet år kærester med en fyr, der manipulerede og kontrollerede hende. I dag er hun 20 år og har sabbatår. Hun har været i Jordan for at arbejde og er nu tilbage i Danmark.