Jul i Danners krisecenter

Julen i Danner skal være magisk

I december bliver der drysset julemagi med rund hånd overalt i Danner. For de kvinder og børn, der tilbringer julen på krisecenteret, betyder julehyggen normalitet og glæde midt i kaos. Og en følelse af, at de ikke står alene i kampen mod vold.
24. november 2021

”Vi tilbragte hele julen på Danner. Normalt holder vi jul med vores familie i Berlin, men på grund af corona og på grund af vores situation måtte vi tilbringe julen på Danner. Det var en følelsesladet tid. Den danske tradition med nisserne, der lægger en gave i julesokken hver morgen, var fantastisk. Normalt er det lidt af en kamp at få min søn til at stå op og få ham i skole. Men nu vækkede han mig og trak mig med ud i køkkenet for at se, hvad nisserne havde lagt i hans sok i løbet af natten. Han tog i skole og fortalte sine venner og lærere om det. Det er en smuk tradition, som jeg har tænkt mig at holde fast i i mange år fremover. Han spørger mig om julen hver måned – så stort et aftryk har julen i Danner efterladt i ham.”

Sådan mindes Anna, der boede på Danners krisecenter i lidt over et år sammen med sin søn, sin jul i Danner. Og det er ikke kun i et børneperspektiv, julemagien har sat dybe spor.

”Fra det kæmpestore juletræ på første sal over juleworkshops for børnene til den fantastiske stemning gennem hele december, som kulminerede med den mest vidunderlige julemiddag. For slet ikke at nævne alle gaverne til min søn og mig… Jeg får tårer i øjnene bare ved at tænke på det nu. Vi er aldrig blevet forkælet på den måde før. Medarbejderne på Danner tog så meget stress, bekymringer og ensomhed væk fra vores skuldre og erstattede det med sjov, latter og fantastiske minder, som vi vil bære med os resten af livet. Det, der skulle have været den hårdeste tid på året – følelsesmæssigt, psykisk og økonomisk – for os kvinder, der er adskilt fra vores familier, blev noget af det bedste, vi nogensinde har oplevet. En sand velsignelse.”

Medarbejderne på Danner tog så meget stress, bekymringer og ensomhed væk fra vores skuldre og erstattede det med sjov, latter og fantastiske minder, som vi vil bære med os resten af livet.

GIV EN JULEDONATION

danner.dk/jul kan du give en juledonation til Danner og være med til at give de udsatte børn en tryg og glædelig jul.

Du hjælper også med til, at der er gode aktiviteter til mor og børnene resten af året - og vi fortsat kan hjælpe og rådgive voldsudsatte kvinder og børn i hele Danmark.

Du kan også donere direkte med MobilePay på 560669

Hvordan skal julenissen nu finde mig?
Når julen kommer til Danner, er det med gran, lys, Danner-nisser i alle vinduer, juleslik i små skåle rundt omkring i huset, kalendergaver fra nissen i børnenes julesokker, eftermiddage med klippe-klistre og julegodtebagning, et stort pyntet juletræ i den smukke stadsstue, juletræsfest, julegaver og en festlig middag juleaften. 

Det er helt overlagt, at der bliver spillet på alle juletangenter. Frivillige og ansatte på Danners krisecenter går langt for at skabe noget normalitet og glæde midt i det kaos, det er at flygte fra et liv med vold. 

”Det er oftest svært og kaotisk at flytte på krisecenter, både for kvinderne og for deres børn, uanset hvornår på året det er. Fra et børneperspektiv kommer det kaotiske til udtryk som en masse hverdagsbekymringer: ”Hvad er det for et sted, vi skal bo? Hvad med min kat? Og hvordan skal julenissen kunne finde mig, når vi flytter?”” siger familie- og børnerådgiver i Danner, Lene Frisch Larsen.

”Sidste år havde vi for eksempel en lille pige, som var rigtig ked af det, fordi de allerede havde sat døren til julenissen op derhjemme, inden de kom på krisecenter - og hvordan skulle nissen nu kunne finde hende? Heldigvis kan vi fortælle, at der bor en julenisse oppe på Danners loft. Og det viser sig jo at være rigtigt, når der ligger en gave i børnenes julesok ude i fælleskøkkenet hver morgen,” smiler hun.

Kvinderne føler sig set
Kalendergaverne betyder enormt meget for de børn, der tilbringer julen på krisecenteret. Det giver noget at være spændt på og glæde sig til - og noget at tale med vennerne i børnehaven og skolen om. 

”Og for de børn, der ikke går i institution på grund af familiens sikkerhedssituation, betyder det også enormt meget, at der sker noget rart og sjovt, og at de har juletraditionerne som et fast holdepunkt midt i alt det svære,” tilføjer Lene Frisch Larsen.

Hun oplever, at de fleste kvinder, uanset etnisk herkomst og om de normalt fejrer jul, fremhæver julen på Danner som noget særligt. For nogle er det et spørgsmål om at starte nye traditioner med deres børn, og for alle er det afgørende vigtigt, at nogen sørger for at få et smil frem på deres børns læber, når de ikke selv har overskud.

”Og så betyder det virkelig meget med de mange donationer, vi får både fra private og virksomheder,” siger Lene Frisch Larsen.

”Julen er en sårbar tid for kvinderne, fordi den er en understregning af, at deres liv ikke er, som de havde ønsket sig det. Derfor er alle de fine gaver, der kommer udefra, ikke bare lækkert tøj, bradepander og legetøj. Gaverne er et håndgribeligt bevis på, at der er mennesker på den anden side af Danners mure, der kæmper kvindernes kamp sammen med dem og siger, at det, de har været udsat for, ikke er i orden. Gaverne giver kvinderne en følelse af, at de ikke står alene – at vold i nære relationer ikke er en privat sag, men et samfundsanliggende.”

Lykken i børnenes øjne betød alt
Endnu en kvinde, der har varme juleminder fra Danner, er Amina, som boede på krisecenteret sidste år sammen med sine fire små børn.

”Det var en uforglemmelig og dejlig oplevelse at bo på Danner i juletiden – et kært minde for både mig og børnene. Den lykke og glæde, jeg kunne se i mine børns øjne, betød alt,” siger hun.

”For børnene var det en meget speciel og magisk oplevelse. Det var spændene med overraskelser hver dag - nissegavetraditionen var et kæmpehit. De talte om det hver eneste dag på vej til og fra skole og børnehave. Det blev et samlingspunkt, når vi spiste aftensmad. Og de var især stolte, når jeg sendte videoer og billeder af dem med deres nissegaver til deres mormor, mostre og onkler i Libanon. Når de så talte i telefon med deres mormor, kunne de begejstret fortælle mere,” siger Amina og fortsætter:

”Julefesten på Danner var en af de bedste oplevelser for både børnene og mig. Jeg var så rørt og imponeret over, hvordan personalet gjorde deres bedste for, at familierne fik en dejlig oplevelse. Det var så smukt, maden var god, der var underholdning og smukke gaver. Det har dog også givet mig lidt problemer nu,” griner Amina. 

”Nu hvor vi er flyttet ud, og julen nærmer sig igen, vil børnene gerne have nissegaver, juletræ og julepynt. Jeg har forklaret dem, at jeg ikke selv er vant til at sætte alt det i gang, fordi det ikke er en muslimsk tradition, men at jeg måske kan sørge for et lille juletræ, de kan pynte, og lave noget hyggeligt. Nu bor vi her i Danmark, og børnene skal ikke føle sig snydt eller udenfor.”


16. november 2020
Kalendergaver, julearrangementer og juletræ er små, men enormt betydningsfulde ting for de børn, der må tilbringe julen på Danners krisecenter. På Danner gør vi os derfor rigtig umage for at skabe omsorg og julemagi.
30. november 2018
Da Tara Jensen var 16 år boede hun på Danners krisecenter med sin mor og lillesøster. Alt var kaos, både indeni og udenpå. Og midt i det hele blev det december, hvor alle andre familier skulle være sammen, holde jul og hygge sig. Bare ikke Taras!
11. december 2020
Den 2. til 12. december afholder Danner stor juleauktion på Lauritz.com