psykologhjælp på krisecenter

Kvinder på krisecentre har ikke ret til psykologhjælp

Johanne må selv klare efter barske hændelser med partnervold.
5. april 2019
Hjælp Johanne og kvinder som hende skriv under her: Giv voksne på krisecenter ret til psykologhjælp.

Han ødelægger jer, se at komme væk.” Sådan sagde Johannes svigerfar til hende om sin egen søn. Det var tidligt i deres ægteskab, så hun undrede sig, men lagde ikke mere i det. Nu ved hun til gengæld alt for godt, hvad han mente.

Efter det første års forelskelse og dyre gaver forvandlede den mand, hun havde giftet sig med sig til, hvad hun oplevede som en tyran. Og efter otte år med kontrol og psykisk vold bor hun nu på Danners krisecenter sammen med parrets ni-årige datter, Sofie.

Frustrerende ikke at kunne hjælpe sit barn

Sofie er mærket af opvæksten med en far, der har skreget hende ind i hovedet og demonstrativt ødelagt hendes yndlingsting. En far, der som en straf frameldte hende ballet, som havde været hendes store passion i årevis. En far, der har kørt som en gal med hende på vej til skole, mens han skreg ad alle medtrafikanter. 

Da Sofie var yngre og lavede en tegning af familien, skrev hun ”far” på den for derefter at strege ordet ud. Og engang imellem lokkede hun ham ind på sit værelse, bad ham lukke øjnene og tælle til ti, mens hun løb ind til Johanne og sagde: ”Så mor, nu er vi af med far.”

Det får Sofie nu hjælp til at bearbejde hos en af Danners psykologer. Ud fra et psykologfagligt perspektiv er det vigtigt, at Sofie får nuanceret billedet af sin far. Men den proces har Johanne svært ved at støtte sin datter i, så længe hun ikke selv har fået hjælp til at bearbejde sine oplevelser fra det nedbrydende ægteskab. 

Brug for en fagperson

”Det er virkelig frustrerende, for jeg er slet ikke der, hvor jeg føler mig i stand til at hjælpe Sofie. Hvordan skal jeg støtte hende i at nuancere billedet af hendes far, når jeg selv synes, at han er et ganske forfærdeligt menneske? Først har jeg brug for en fagperson til at sætte perspektiv på og bekræfte mig i min følelse af, at det, der er foregået, langtfra er normalt. 

Lige nu har jeg en masse had og aggressioner i mig og er først begyndt at indse, hvad det er for et menneske, jeg har levet sammen med,

Johanne, beboer på Danners krisecenter

Mor og barn bør se samme psykolog

En anden problemstilling er, at Johanne, selvom hun har fået en henvisning af sin læge, hverken har kræfterne til at finde en psykolog med den rette faglighed og viden om vold, eller overskud til at starte forfra hos en, der ikke allerede kender familiens historie og følger hendes datter. Og så har hun ganske enkelt ikke råd til selv at betale de over 300 kroner, som en psykologtime koster.

”Det ville give så meget mening, hvis vi begge kunne blive fulgt af den samme psykolog. Så ville jeg både kunne få støtte til at bearbejde det, jeg selv slås med, og løbende kunne få sparring på, hvor Sofie er i sin proces, og hvordan jeg kan støtte hende bedst. Lige om lidt flytter vi fra Danner, fordi vi har fået en lejlighed, og det bliver rigtig godt at komme videre. Jeg skal tilbage på arbejde, Sofie skal starte i skole igen, vi skal indrette et nyt hjem. Vi skal stadig tage ind på Danner, så Sofie kan fortsætte sit forløb hos psykologen. Men jeg har svært ved at se, hvordan jeg oven i alt det skal kunne finde tid, råd og motivation til selv at gå til en fremmed psykolog et andet sted. Det ville på alle måder give mening, hvis vi kunne få en samlet pakke,” siger hun.

Fornuftigt og god investering

Psykolog i Danner, Therese Aas Schultz, understreger vigtigheden af, at mødre får psykologbehandling, hvis indsatsen over for børnene skal virke optimalt.

”En kvinde, der har levet med vold i nære relationer, har oftest nogle traumer og erindringer om volden, som skal bearbejdes sammen med en psykolog for, at hun får det bedre. Det kan være en bestemt opfattelse af voldsudøveren, som får lov at diktere hendes adfærd, eller der kan være særlige situationer, som genkalder brutale oplevelser fra volden. Når vi taler om kvinder, der har et barn, siger det sig selv, at de kun kan give barnet en stabil støtte, hvis de selv har fået støtte til at bearbejde traumer fra volden. Derfor er psykologbehandling til kvinder på krisecenter fornuftigt og en god investering,” siger hun.

Fortalt til Evelina Gold, Danner

Du kan hjælpe kvinder som Johanne, som ønsker psykologhjælp mens hun bor på krisecenter. Skriv under og hjælp Danner med at råbe politikerne op: Giv voksne på krisecenter ret til psykologhjælp

Brug for hjælp og råd?
Ring: 33 33 00 47
Chat med os

Det sker i Danner

26. oktober 2021
Vil du vide mere om Danners arbejde og spændende historie? Nu kan du igen komme til foredrag og rundvisning i Dannerhuset - Klik her for at se, hvordan du tilmelder dig!