Maling, musik og magiske feer 

Ture i skoven, udflugter til Zoologisk Have, vandkamp og skattejagt i Danners have. Med bidrag fra Danner Venner og andre har krisecenterets børn og mødre deltaget i sjove sommeraktiviteter.
27. august 2020

Af Evelina Gold

Der går ikke mange minutter fra fireårige Astrid og hendes lillebror kommer hoppende ud til havebordet med den malingplettede plasticdug, til de sidder oppe på bordet med hænderne smurt ind i blå maling, fordybet i et maleri. 

Sammen med deres mor er de mødt op for at deltage i en af de aktiviteter, som hen over sommeren har foldet sig ud tre gange om ugen i Danners have.
Særligt oven på nogle lange måneder med coronanedlukning har det været ekstra tiltrængt med kreative lege og sjove oplevelser. Takke været økonomisk opbakning fra Danner Venner og andre gode bidragydere har Danner kunnet tilbyde krisecenterets børn og deres mødre en uge med sommerhøjskole, hvor aktiviteterne har været mange med ture i skoven, besøg af en naturformidler, udflugt til stranden og Zoologisk Have. Over sommeren har Danner også kunnet ansætte den nyuddannede antropolog Amalie Houmann til at stå for aktiviteter hjemme i Danners have med bærbuske, højbede og hyggelige afkroge som bagtæppe. 

Frirum med energi

Amalie Houmann har tidligere arbejdet med børn, der har været ramt af alvorlig sygdom, og hun har erfaring med at bruge leg som et helende element. Hendes mål har været at skabe et frirum med energi, masser af sjov og nogle trygge rammer, hvor børn og mødre kan få gode oplevelser sammen. 

”Det er vigtigt med nye input, idéer og rammer, hvor børn og mødre kan lege sammen og bygge en ny relation. Efter at de er flyttet på krisecenter, har kvindens rolle som mor måske ændret sig. Lige pludselig er hun alenemor eller delemor. Barnets rolle har måske også ændret sig. Forhåbentlig skal man som barn ikke være så meget på vagt, som man plejer, men det er stadig en identitetsændring. Jeg har derfor prøvet at lægge op til, at en ny identitet kan blive, at man er god til at male eller til at finde små insekter i buskene. Det vigtigste er, at mødre og børn oplever nogle succeser sammen, som de både kan tage med hjem på værelset her og med ud i verdenen uden for krisecenteret,” siger Amalie Houmann. 

Vild dans og stille øjenkontakt

Mens sommerens hedebølge går på hæld med lummervarm støvregn, er Amalie Houmann i gang med at fylde plastickrus med grøn, blå og lyserød skummaling, som hun blander af barberskum, lim og farve. Om en time er der planlagt et forhåbentlig spektakulært vulkanudbrud af Cola og Mentos – et højdepunkt, som seksårige August har glædet sig meget til, fortæller hans mor smilende, mens de slutter sig til de andre ved havebordet.
Gadeporten går op, og endnu en af de kvinder, der bor på krisecenteret, triller en barnevogn med sin lille søn og sin treårige datter ind i haven. De er også blandt de børn på krisecenteret mellem 0 og seks år, der har nydt godt af sommeraktiviteterne. 

Der er blevet kastet med vandballoner, blæst sæbebobler, hoppet i sjippetov, danset, malet på papkasser, leget med hjemmelavet modellervoks og jagtet jungledyr i havens vildtvoksende græs, som coronanedlukningen og sommerferien til al held har efterladt utrimmet. I havens buske og hemmelige afkroge har Amalie Houmann gemt magiske fe-døre, lavet af ispinde. Finder man en fe-dør, må man aldrig ødelægge den, men man må gerne flytte den til et andet hemmeligt sted i haven, lyder reglerne. 
Børnene har derfor været på konstant jagt efter de små indgange til feernes hjem. De har kunnet støde på dansefeen Liva, der elsker at se børn danse, eller bekymringsfeen Wilma, som man kan fortælle om sine bekymringer. Hun kan ikke altid gøre noget ved dem, men er altid klar med et lyttende øre.

Mødrene har også fået et sæt ispinde med, så de selv kunne lave en fe-dør sammen med deres børn. Og med sættet følger en række spørgsmål til børnene: ”Kan din fe bedst lide is eller slik? Hvad gør din fe glad? Hvordan kan du trøste din fe, hvis hun er ked af det?”
Og så har Amalie Houmann understreget, at feer altid kan finde hjem. Skulle man komme til at miste eller ødelægge sin fe-dør, kan man bare lave en ny. 
”Tanken med at fortælle børnene, at de altid bare kan lave en ny dør til feerne, er at forebygge ubehagelige eller negative følelser. Man skal arbejde enormt sensitivt med børn, der har været udsat for noget så alvorligt som vold. Heldigvis har jeg haft god mulighed for at lære alle børnene her så godt at kende, at jeg ved, hvad de hver især har brug for. Nogle skal have lov til at danse vildt, mens andre har brug for, at man sætter sig ned og er bevidst om at slappe af i skuldrene og kæben og ser dem ind i øjnene for at skabe tryghed. Man skal også være ekstra vågen i forhold til konfrontationer.

Vigtigt med ros og anerkendelse

Højtaleren på havebordet spiller soundtracket fra ’Løvernes Konge’. ”Hakuna matata!” – ingen bekymringer. Inden opholdet på Danners krisecenter har børnenes liv været alt andet end bekymringsfrie. Og i tiden efter volden har både de og deres mødre meget at bearbejde. Men ved siden af samtalerne med voldsfaglige rådgivere, pædagoger og psykologer er det også vigtigt med et rum med højt humør, sjov og ballade og masser af succesoplevelser.
”Hvor er det et flot maleri!” siger Augusts mor anerkendende, mens han fylder et stykke blankt papir med blåt skum. 
”Ved du godt, at malingen er lavet af barberskum? Sådan noget som far putter på kinderne, når han barberer sig,” siger hun muntert.
August maler videre i stilhed. 

Mange positive reaktioner

Sommeraktiviteterne har fået begejstrede og positive tilbagemeldinger fra kvinderne og børnene. Aktiviteterne har gjort, at Danners have er blevet et ekstra rum, hvor de møder de andre kvinder og børn. Krisecenteret er indrettet med små lejligheder til hver familie, og uden fælles aktiviteterer det ikke sikkert, at de ville lære hinanden at kende.
”Når jeg pakker sammen efter en aktivitet, er det virkelig livsbekræftende at se, at børnene leger videre, eller at deres mødre laver legeaftaler til senere,” fortæller Amalie Houmann.
Familiernes livssituationer er forskellige. Nogle af børnene går i institution udenfor, mens deres mødre også arbejder ude. Andre kan af sikkerhedsmæssige grunde ikke komme i vuggestue eller børnehave - eller bevæge sig ret meget uden for krisecenterets beskyttende mure i det hele taget. 

Især de kvinder, der har boet på krisecenteret længe, har været glade for børneaktiviteterne og de nye input og idéer til, hvad de kan lave sammen med deres børn. For dem er særligt de lange weekender blevet lettere og sjovere at komme igennem. Og Amalie Houmann glæder sig over hver eneste gang, en dreng, der ikke engang turde røre ved blade i begyndelsen af sommeren, nu går på jagt efter fe-døre helt inde i det tætte buskads. Eller når en lille pige med balanceproblemer går tre skridt på en træstamme. Det handler om at opleve succeser. 

”Man siger jo, at for ti gode og én dårlig ting, er det den dårlige ting, man husker. For de her børn skal der mange succeser til, så jeg prøver at give dem 11 gode ting hver gang.”
 

Børnenes navne er af sikkerhedshensyn ændret.