Ny kurs fra afghansk regering: voldsudsatte kvinder skal beskyttes

Efter mange års udskamning, trusler og arbejde i det skjulte anerkender den afghanske regering nu i et åbent brev krisecentres arbejde og nødvendighed i Afghanistan.
Repræsentanter fra de fem organisationer, der samarbejder om krisecentre i Afghanistan.
10. oktober 2017

Den afghanske regering ændrer nu sit syn på kvindekrisecentre i Afghanistan. Fremover kan det betyde, at krisecentrene kan arbejde mere frit, og voldsudsatte kvinder kan få hjælp langt tidligere. Det er en milepæl for det danskstøttede arbejde for voldsudsatte kvinder i det konfliktramte land.

Efter mange års udskamning, trusler og arbejde i det skjulte anerkender den afghanske regering nu i et åbent brev krisecentres arbejde og nødvendighed i Afghanistan.

Helt konkret skriver det afghanske ministerium for religiøse anliggender nu i et åbent brev til Kvindeministeriet og centrale civilsamfundsorganisationer, at etableringen af krisecentre for voldsudsatte kvinder og børn er en ”alvorlig nødvendighed”, da den interne konflikt i Afghanistan har svækket menneskelig anstændighed og værdighed. Risikoen for æresdrab og alvorlige overgreb mod kvinder ville være langt højere, havde det ikke været for landets kvindekrisecentre.

- Afghanistans kvinders har brug for denne anerkendelse. Jeg håber, at vi nu ser et vendepunkt, så kvinders rettigheder kommer til at fylde mere i Afghanistan. Det her er en kæmpe anerkendelse af de afghanske krisecentre, men også af Danner og vores arbejde de seneste seks år, hvor vi har støttet krisecentrene, siger Lisbeth Jessen, direktør i Danner

Det åbne brev fra den afghanske regering viser for første gange en anerkendelse af voldsudsatte kvinders lidelser og ret til beskyttelse i Afghanistan. Det giver nyt håb for voldsudsatte kvinder, mener Danners afghanske projektleder, Wahida Salaam.

- Dét at myndighederne nu anerkender krisecentrenes arbejde kan potentielt være første skridt i retning af, at en voldsudsat kvinde kan henvende sig til det lokale politi eller myndighedskontor uden at skulle frygte chikane eller at blive sendt tilbage til sin voldelige partner. Voldsudsatte kvinder er stadig ekstremt udsatte i Afghanistan, og jeg håber, at dette kan føre til et stærkere samarbejde mellem myndigheder og civilsamfund om at anerkende, at den vold der foregår i den private sfære er ulovlig og skal bekæmpes fra myndighedsniveau, siger Wahida Salaam.

Den danske ambassade i Afghanistan hilser udmeldingen fra den afghanske regering velkommen og ser det som et vigtigt skridt for at sikre kvinders rettigheder.

 

Vold mod kvinder i Afghanistan:

  • Vold mod kvinder i Afghanistan er et alvorligt problem for kvinders sikkerhed, sundhed og stilling i landet. Seneste omfangsstudie viste, at langt over to tredjedele af de afghanske kvinder har været udsat for fysisk, psykisk eller seksuel vold.
  • De første krisecentre i Afghanistan blev etableret i 2003. I dag er der 23 kvindekrisecentre i Afghanistan i 16 provinser.
  • Kvindekrisecentrene udgør en livsvigtig beskyttelse for voldsudsatte kvinder, der ofte risikerer livet, hvis de vælger at forlade en voldelig mand.
  • Krisecentermedarbejdere trues ofte på livet fra voldsudsatte kvinders pårørende, og mange må holde deres arbejde hemmeligt af frygt for chikane fra det omkringliggende samfund.

Den danske ambassade i Kabul har siden 2011 støttet Danners arbejde for at bekæmpe vold mod kvinder i Afghanistan med i alt 10 millioner kroner.

For yderligere info:

  • Danner, Henriette Winther, Senior kommunikationsrådgiver, hew@danner.dk, +45 3078 5862
  • Den danske ambassade i Kabul, Head of Development, Dr. Natalie Hicks, nathic@um.dk, +93 797 888 118

Hør også Mette Marie Yde, leder af Kommunikation og Viden i Danner, fortælle om arbejdet i Afghanistan - i P1 Orientering. Scroll ned til indslaget kl. 17.24.

Læs også

Hjælp voldsudsatte kvinder og børn

Følg os på Facebook

Modtag nyhedsbrev

Sig ja til ca. fire årlige mails om nyt fra Danners arbejde for at stoppe vold mod kvinder og børn.