Professor anbefaler at gøre psykisk vold strafbart

Professor Ask Elklit er enig med Danner i, at en kriminalisering af psykisk vold vil have en forebyggende effekt. Se tre videoer herunder med Elklit, som er traumeekspert
8. august 2017

Når en person truer sin (eks)kæreste eller ægtefælle flere gange, eller når han over tid udøver et mønster af magt og kontrol, så kan det medføre alvorlige traumer hos den, det går ud over. Ask Elklit har en særlig viden om, hvad der skal til for at hjælpe mennesker ud af traumer i forbindelse med vold. Derfor er det interessant, når han anbefaler at gøre psykisk vold selvstændigt strafbart. Ask Elklit er professor og leder af et videnscenter på Syddansk Universitet, som arbejder med forebyggelse, behandling og forskning inden for traumerelaterede lidelser. Ask Elklit mener, at man kan trække en linje mellem kriminalisering af psykisk vold og afskaffelsen af revselsretten, som har været med til at nedbringe forældres vold mod børn i hjemmet. Få forklaringen i videoen her.

 

Mennesker, der har været udsat for vold, er desuden udsat for en stor uvidenhed og berøringsangst i deres omgivelser. I arbejdet hen imod en selvstændig kriminalisering af psykisk vold, bliver vi alle klogere på, hvilke konkrete ord og vendinger, vi skal bruge om den vold, der ikke medfører blå mærker og brækkede ribben, men giver alvorlige psykiske lidelser. Den psykiske vold kan sammenlignes med tortur. Se videoen herunder med Ask Elklit for forklaring.

 

Som pårørende til en voldsudsat kan det være vanskeligt at vide, hvad man skal gøre, men det er altid godt at vise sin omsorg. Se videoen herunder, hvor Ask Elklit fortæller ultrakort, hvilken tilgang man som pårørende bør have til den voldsudsatte. Rådene er også skrevet i listeform under videoen.

  • Undgå at være dømmende
  • Undgå at være fremfusende
  • Find ud af, hvordan kvinden har det inderst inde
  • Snak med hende om, hvordan hun har det når hun er alene
  • Få kontakt til hende inde under facaden
  • Du er også velkommen til at ringe til Danners hotline på 3333 0047 for at få gode råd.

GØR PSYKISK VOLD STRAFBART - SKRIV UNDER HER OG STØT DANNERS KAMP

Skriv under og gør den livsfarlige psykiske vold strafbar

Følg os på Facebook

Modtag nyhedsbrev

Sig ja til ca. fire årlige mails om nyt fra Danners arbejde for at stoppe vold mod kvinder og børn.