RED MIN SØSTER – ny fotoudstilling på Danmarksturnè

Fotograf Sarah Buthmann og blomsterdesigner Poppykalas har skabt smukke billeder med fem voldsoverlevere og en række kendte medsøstre til en smuk fotoudstilling, som bryder tabu om vold. Udstillingen er gratis og foregår udendørs i fem byer denne sommer.
17. maj 2021

Det skal være folkeligt – og ufarligt – at interessere sig for kvinder, der har været udsat for vold. Men en ny fotokunst-serie kan almindelige danskere komme helt tæt på nogle af de kvinder, der har oplevet volden på egen krop, og de kan komme tæt på kendte danskere, som bakker op om sagen. 

Fra den 3. juni kommer Danners kunstneriske fotoudstilling Red Min Søster på turné til København, Ringsted, Randers, Kolding og Holstebro i samarbejde med lokale krisecentre.

-    Publikum får forståelsen af, at man ikke behøver være ekspert for at vise interesse eller reagere på en mistanke om partnervold hos en, man kender. De vil se, at her er tale om almindelige kvinder, som kunne være en veninde eller en nabo. Og de vil opdage, at der er hjælp at hente i lokalmiljøet, siger Lisbeth Jessen, direktør i Danner.

Sig det til nogen

I samarbejde med Ringsted, Randers, Kolding og Holstebro krisecentre samt Kvindehjemmet i København er Danner tovholder for rådgivningstilbuddet Sig det til nogen – for voldsudsatte kvinder, som ikke kan flytte på krisecenter, men har brug for hjælp. Og det er netop disse byer fotoudstillingen Red Min Søster kommer til.

Jeg har fundet ud af, at det var et stærkt tegn, at jeg rakte ud. Jeg havde brug for vidner til det, jeg inderst inde godt vidste, var hamrende forkert.

Sådan fortæller Matilde, en af de medvirkende kvinder, som havde et forhold til en mand, som var stærkt dominerende og både fysisk og psykisk voldelig.

Hvor kan jeg se udstillingen?
Red Min Søster er tre dage i hver by. Alle er velkomne.

  • København 3. til 5. juni
  • Ringsted 30. juni til 2. juli
  • Randers 12. til 14. august
  • Kolding 26. til 28. august
  • Holstebro 2. til 4. sepbember 

Find mere info via Red Min Søsters hjemmeside. Herfra kan du se, hvad der skal foregå de tre dage udstillingen er hver by. Vi arbejder blandt andet på at lave en talk i hver by, som man kan komme og høre.

Smukke billeder, grim historie

Fotograf og fotokunstner Sarah Buthmann tog sammen med Danner initiativet til denne udstilling, og den populære blomsterdesigner Poppykalas sagde straks ja til at være med.

-    Jeg har en ambition om at kombinere det visuelt smukke med vigtige samfundsproblemer som vold mod kvinder, fordi jeg tror kombinationen kan tiltrække et publikum, som ellers ikke ville interessere sig for det. Vi har skabt nogle flotte billeder af kvinder med en grim historie, hvor kontrasten bringer dobbeltrettede følelser op i os. Denne dobbelthed med det grimme og det smukke, eller det svære og det lette i livet, er noget vi alle kender, og de medvirkende kvinder kender det i særdeleshed. Jeg håber, at folk går fra udstillingen med en oplevelse af samhørighed med disse kvinder, fortæller Sarah Buthmann.

Du kan se mere af Sarah Butmmanns og Poppykalas’ arbejde på Instagram via @sarah_buthmann @poppykalas – og du kan som altid følge Danner på Instagram via @danner.dk

Permanent udstilling

Billederne kommer til at udsmykke væggene i nogle af de lokaler rundt i landet, hvor voldsudsatte kvinder kommer og får ambulant rådgivning via Sig det til nogen. På den måde får billederne og fortællingerne et permanent liv, hos den gruppe af borgere, som har allermest brug for at vide, at andre før dem, har fundet fodfæstet igen efter at have levet i et voldeligt forhold.

 


Matildes venner var der for hende, selvom hun blev suget længere og længere ind i forholdet til sin voldelige ekskæreste - det betød meget for, at hun endte med at bryde med volden.
Rebekka frygtede for sit liv, da hun var sammen med sin ekskæreste. Til sidst var hun også bange for, at han skulle slå deres lille søn ihjel. ”Hvis vi ikke havde fået et barn, var jeg sikkert blevet.”
Michaela Sørensen var bange for, at hendes ekskæreste ville slå hende og børnene ihjel, da de var sammen. I dag er hele hendes liv indrettet med sikkerhedsnet, så han ikke kommer for tæt på.