Årevis af fortielse om vold bragte dem hertil

17 år, 14 år, 18 måneder, 5 år, 1 år og 2 år. Kvinderne i Tamkin-krisecenteret i Tunesien fortæller, hvor længe deres mand har været voldelig over for dem. Her har de et fællesskab, som de ikke kan fortælle andre om.
9. februar 2017

Af Henriette Winther

Kvinderne har sat sig i en række ved siden af hinanden for at deltage i dét interview, jeg egentlig havde forestillet mig blev enkeltvis med et par af dem. Men sådan vil de gerne have det – sammen!

Kvinden, der har været udsat for vold i 17 år har pigmentforandringer i ansigtet og et flot krøllet hår. Hendes dybe mørke øjne har både sorg og vilje i sig, hendes smil er flygtigt.

- Nu hvor jeg kigger tilbage, kan jeg se at jeg har været udsat for rigtig mange former for vold. Tidligere troede jeg kun, at vold kun kunne være fysisk, men jeg var for eksempel udsat for økonomisk vold - for jeg måtte aldrig bruge penge på familien - og for seksuel vold. For mig var det bare sådan det var, men nu ser jeg, at det ikke var i orden, fortæller kvinden, der er 34 år. 

LÆS OGSÅ: KVINDER LÆRER VOLDENS CIRKLER AT KENDE

- Volden tog til. Det var både verbal vold, fysisk vold, økonomisk vold og seksuel vold. Vi ville stoppe volden og beskytte vores børn, derfor kom vi her, siger en af kvinderne.

Hun fortæller, at de alle sammen har smertefulde historier med sig. Flere af kvinderne er gravide og to har en lille baby på armen.

- Jeg var desperat i mit liv, fortæller den ene af de nybagte mødre, som også blev udsat for vold før hun blev gravid.

En anden kvinde begynder at tale, mens hun knuer sit barn til sig, men hun kan ikke få ord over læberne, kun en tilbageholdt gråd. Om hun vil fortælle, at hun er taknemmelig for at være her, eller om hun bærer på oplevelser, der er svære at fortælle om, finder jeg ikke ud af. Jeg tror det sidste. Kvinden, der sidder ved siden af hende, lægger en trøstende arm om hendes skulder.

- Vi deler vores lidelser med hinanden - mere end med andre. Første gang jeg kom her, kunne jeg endelig tale med andre om det, jeg havde oplevet. Det hjalp mig rigtig meget, fortæller en ung kvinde, som bor på krisecenteret i en slags aflastning, mens hun og hendes mand får samlivsrådgivning.

- Jeg planlægger at vende tilbage til min mand. Han skal bindes juridisk, så han stopper med at slå og med bruge pengene på andre end vores familie. Ikke flere krænkelser og ydmygelser, siger hun. 

- Alle jeg finder her er som en familie. Hver gang jeg har en samtale med en ansat, får jeg det bedre. Madam Mawra (en ansat terapeut red.) får moralen til at stige, fortæller en anden.

Kvinden, der har været udsat for vold i 17 år kan kigge tilbage på sit liv og konstatere at hun har levet med en voldelig mand halvdelen af tiden, men hun kigger fremad:

- Jeg føler mig stærkere end før. Bevidst. Jeg kan sige nej. 17 år er lang tid, men jeg ser det som at jeg er i gang med at udvikle mig.

Hvordan ser du dit liv de næste 17 år? 

- Jeg vil være glad med min søn, og sørge for han får et godt liv. Jeg vil finde et job, meget gerne hos en skrædder selvom jeg er uddannet frisør. Og så vil jeg finde et hus. 

STØT VOLDSUDSATTE KVINDER OG BØRN - STØT DANNER

Danner arbejder for at sikre kvinders rettigheder i Tunesien. Vi støtter blandt andre kvindeorganisationen, AFTURD, som har åbnet Tunesiens første kvindekrisecenter ’Tamkin’, som betyder empowerment. Tamkin ligger en lille times kørsel uden for hovedstaden Tunis og er delvist finansieret af statslige midler, mens AFTURD søger at rejse private og fondsmidler til den øvrige finansiering. Danners arbejde i Tunesien er finansieret af DAPP, Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram under Udenrigsminsteriet.

LÆS MERE OM VORES ARBEJDE I TUNESIEN HER


Brug for hjælp og råd?
Ring: 33 33 00 47

Det sker i Danner

24. september 2019
Kom til foredrag i Danner, og få indblik i organisationen, vores særlige historie samt vores viden om og arbejde med vold i nære relationer.
11. oktober 2019
Kom til fotovandring i Danners hus. Tilmelding via Kulturnattens site.