Sådan kan du fejre 8. marts med Danner

For de morgenfriske, til de læselystne og til de eventyrlystne. Der er noget for enhver feminist, når Danner i fællesskab med gode partnere markerer Kvindernes Internationale Kampdag med hele fem tilbud til dig.
3. marts 2021

Mimosa

Vidste du, at den smukke gule blomst mimosa gives til kvinder den 8. marts, som symbol på respekt og støtte?


De to italienske feminister og kommunister Rita Montagna og Teresa Mattei tog initiativ til denne gestus i 1946 efter Anden Verdenskrig. Flere steder især i Italien giver man på denne særlige dag en mimosagren til en kvinde, man vil vise sin støtte og respekt.

Senere på året glæder vi os til at vise dig en helt særlig fotokunst- og oplysningsudstilling med blandt andet mimosaer – om at redde sin medsøster fra vold. Følg med i medierne og på Danners platforme til maj og juni.

Lisbeth Jessens 8. marts-tale

Du kan se og høre Lisbeths tale på Danners Facebook-side fra kl. 7 på mandag.


Vi taler højt om vold

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag sætter Danner sammen med ALT.dk fokus på voldsudsatte kvinder og de løsninger, der er behov for i dagens Danmark, så vi kan komme volden og skammen til livs.

Du kan finde mange spændende artikler og interviews med nogle af Danners eksperter her.

Du kan også dele din egen historie (også anonymt) ved at skrive en mail til tip@alt.dk eller bruge hashtagget #talhøjtomvold på Instagram.

Fra 8. marts kan du også lytte til podcasten ”Vi taler højt om vold” via Egmonts app Talktown, som du kan downloade og tilmelde dig der hvor du finder dine apps. (appen Talktown er ikke relateret til Kvinderådets TalkTown-festival, der er bare et navnesammenfald).


Online konference – Stop vold mod kvinder

Kl. 13 kan du komme til online-konferencen STOP vold mod kvinder, som er arrangeret af Center for Magtanalyse m. fl. Danners direktør Lisbeth Jessen holder den indledende tale. Tilmelding via e-mail er nødvendig forud for konferencen – Læs mere om konferencen her.


Tag på byvandring med Grevinde Danners historie i ørerne som lydteater - opført af professionelle skuespillere og musikere med premiere 8. marts.

Køb adgang til lydteater-vandringen DANNER via appen Teatergrad på din mobil, det koster 89 kroner. (Den er først klar fra mandag den 8. marts)

Nu kan du få den fascinerende fortælling om en af Danmarkshistoriens mest markante kvinder – nemlig Grevinde Danner - helt ind i din øregang. Med en lydrumsforestilling, inviterer Danner og Teatergrad dig på en cirka fem kilometers vandring med det indre København som scenografi, mens du får fortalt en virkelig god historie på et tidspunkt der passer dig. Du kommer til steder, som havde en betydning i Grevinde Danners liv; hendes lejlighed i Ny Vestergade, Hofteateret, Christiansborg, Dannerhuset osv. Du kan også tage forestillingen med i skoven, hvis du heller vil det, og bare ’forestille dig’ de steder, der nævnes. DANNER har premiere den 8. marts – og den spiller via Teatergrad-appen på din mobil, når det passer dig. Du kan købe adgang til forestillingen i appen.

Baggrunden for denne helt særlige forestilling:

Siden 2018 år har Danner og Teatergrad arbejdet sammen om at fortælle ikke alene Grevinde Danners historie om hendes kamp op ad rangstigen, kampen for accept og hendes kærlighed til to af Danmarks mægtigste mænd, men også historien om et gryende demokrati, kvinders ligestilling og dét organisationen Danner står for i dag med at bekæmpe vold mod kvinder og fremme ligeværd mellem kønnene.

Lydrumsforestillingen eller audiowalken er blevet til efter den succesfulde og prisvindende teaterturnéforestilling ’DANNER – en grevinde af folket’ fra 2019. Forestillingen skulle have haft re-premiere i sin ’oprindelige form’ den 8. marts i år, men på grund af corona kunne planerne ikke gennemføres. I stedet er det lykkes at omdanne forestillingen til denne lydrumsforestiling, så man alligevel kan få en fysisk, kunstnerisk oplevelse fra den 8. marts og frem. Det trænger vi alle sammen til i en tid hvor scenekunsten ikke kan samle publikum på normal vis. Gå fx turen med din kæreste, en god ven eller for dig selv.


Lancering af Danners årsstatistik 2020 – med temaanalyse om corona og partnervold.

Senere i 'kvindekampdags-ugen' kan du læse Danners årsstatistik 2020. Hold øje på vores sociale medier og forsiden af danner.dk 


I Danner vil vi gøre op med den traditionelle forståelse af vold i nære relationer. Vold kan tage mange former. Fælles for alle former er et kontrollerende adfærdsmønster, der bruges til at undertrykke kvinder. Læs mere om vold mod kvinder her!
Negativ social kontrol kendes også som kollektiv- eller æresrelateret vold. Her er flere i familien med til at kontrollere eller udøve vold mod en kvinde for, at hun skal underkaste sig de normer, der eksisterer i familien, og det miljø den tilhører.
Hvert år udsættes cirka 38.000 kvinder for fysisk vold fra deres partner. For psykisk vold er tallet det dobbelte. Fysisk vold giver ar på huden, mens psykisk vold giver ar på selvværdet og selvtilliden! Læs om, og få eksempler på, psykisk vold her.