Sammen mod vold

Syv influenter lægger krop til kampagne om partnervold. Partnervold - fysisk og psykisk, er et dyrt og overset problem i Danmark. Et kampagnedøgn på instagram med ubehagelige virkemidler skal åbne vores øjne for tegn på vold.
30. januar 2019

Voldsomt føles det og ser det ud, når syv danske influenter bl.a. Le Gammeltoft og Cana Buttenschøn bliver stadig mere forslåede. Især når det er dig selv, der fremprovokerer skaderne.

Sådan er afsættet for kampagnen Sammen mod vold, som Danner står bag. Den kører i et døgn på Instagram stories og de syv influenteres stories kan derefter ses på Danners instagram-konto. Her får den enkelte influent flere og flere slag i takt med, at brugeren tapper på historien. 

Kampagnen skal gøre os opmærksom på, at hvert år bliver 38.000 kvinder udsat for fysisk vold af deres partner. Og næsten dobbelt så mange udsættes for psykisk vold. Der er ingen tegn på, at omfanget af partnervold falder - tvært imod. Når brugerne lander ind på kampagne-siden, får de informationer om, hvilke tegn en voldsudsat kan bære - for der er ikke nødvendigvis noget at se på det ydre. Se kampagnesiden her.

– Vold i hjemmet er ikke en privat sag, men et anliggende for hele samfundet. Vi skal blive bedre til at kende tegn på voldelig adfærd og på mistrivsel hos den udsatte. Her viser vi, hvordan fysisk partnervold stiger i intensitet over tid – og det gælder også for andre voldsformer. Det er vigtigt, at vi alle tør række en hånd ud for at hjælpe, siger Mette Marie Yde, der er leder af Kommunikation og Viden i Danner, som er en privat organisation, der arbejder for en verden fri for vold mod kvinder og børn. 

Instagram stories er nøje udvalgt som medie for kampagnen

– Instagram er et hyggemedie, hvor man nemt bladrer hen over billederne, og det gør kun kontrasten til denne ret visuelle effekt større. Det kreative bureau MediaCom Beyond Advertising har udtænkt ideen, og vi er spændte på, hvordan influenternes følgere modtager den. Vold mod kvinder er så alvorligt – og desværre normaliseret – at der skal noget ekstra til for at skabe interesse og oplysning, siger Mette Marie Yde.

De syv influenter i Sammen mod vold er (fra venstre):

Le Gammeltoft
Cana Buttenschøn 
Cecilie Falgren Rubini (Sneglcille)
Christina Dueholm
Trine Staberg Pedersen (Trines Blend)
Matilde Trobeck (Helsematilde)
Mette Marie Lei Lange

De har tilsammen næsten 300.000 følgere, og influenterne fortæller samstemmende, at det var let at sige ja til at medvirke, og svært at se sig selv forslået – også selv om det 'kun' var en professionelt lagt makeup:

– Det er vigtigt, at vi alle hjælper med at få brudt tabu om vold. Jeg har flere kvinder i min omgangskreds, der har været på krisecenter på grund af psykisk vold, så jeg synes det er tæt på, siger Le Gammeltoft, der er DJ, radiovært og medejer af Heartbeats.

Hun tilføjer om oplevelsen med makeuppen og optagelserne:

Jeg fik flere gange kuldegysninger og ondt i maven. Alvoren hang tungt over os, og vi talte om, hvad der ville ske, hvis vi gik ud på gaden med makeuppen på: Ville folk reagere eller kigge den anden vej?

Le Gammeltoft suppleres af Trine Staberg Petersen, uddannet sygeplejerske og fuldtids-blogger og Instagrammer:

– Jeg har arbejdet med patientrettigheder i 15 år, og det føltes rart at være tilbage i en verden, hvor empati er nøgleordet. Mens jeg stod foran kameraet med falske mærker efter slag, kunne jeg ikke lade være med at tænke på, der er i Danner-huset bor kvinder, som har oplevet ægte mærker efter slag.

Fakta om vold mod kvinder

38.000 kvinder udsættes for fysisk partnervold hvert år. Tallet for mænd er 19.000 (SDU)
Ca. 72.000 kvinder udsættes for psykisk partnervold hvert år. Tallet for mænd er ca. 22.000 (VIVE)
 

Symptomer hos voldsudsatte er bl.a.:
•    Mavepine
•    Hårtab
•    Søvnløshed
•    Små fostre hos gravide
•    Forringet forældreevne
•    Nedsat arbejdsevne
•    Depression
•    Angst

Vold har store konsekvenser for kvinder og børn

Knap 1700 kvinder – og lige så mange børn - bor hvert år på krisecenter pga. partnervold.
44 pct. af kvinder på krisecenter har PTSD-symptomer og har på et tidspunkt frygtet for deres eget liv eller en person tæt på dem, fx deres barns liv.
Børn, der vokser op med vold i hjemmet, er dobbeltramte. De er både vidner til volden og selv udsatte for vold.


 


Brug for hjælp og råd?
Ring: 33 33 00 47

Det sker i Danner

25. februar 2020
Kom til foredrag i Danner, og få indblik i organisationen, vores særlige historie samt vores viden om og arbejde med vold i nære relationer.