Se hvad der gemmer sig i Grevinde Danners skørt

Statuen af Grevinde Danner bliver et tilløbsstykke i København. Sokkelskørtet skal fortælle tilskuerne om kvindepolitiske begivenheder efter grevinden opførte Dannerhuset. Læs om billedhugger Kirsten Justesens kunstneriske overvejelser for statuen.
26. april 2021

Grevinde Danner er ikke blot en markant historisk person. Hun er et symbol på, at alle kan kæmpe imod uretfærdighed. 

Da Grevinden som ’bygherre’ satte den højre hjørnesten til Dannerhuset i 1873, lagde hun samtidig grundsten til en række kvindepolitiske begivenheder: Kvindebevægelsens besættelse af Dannerhuset godt 100 år senere, etableringen af et af landets første krisecentre og opgøret med undertrykkelsen af kvinder ved at skaffe bedre rettigheder for voldsudsatte kvinder og børn. 

Med den ene hånd på brystet ser figuren med tilfredshed på Dannerhuset.

Alt dette har billedhuggeren Kirsten Justesen forsøgt at indfange i sin skulptur af Grevinde Danner, som efter et fælles ønske fra kunstneren og organisationen Danner skal stå på hjørnet af Vester Søgade og Gyldenløvesgade. 

”Det er en herlig opgave for en klassisk uddannet billedhugger fra det 20. århundrede at udforme et bronzemonument over en fantastisk kvindeskæbne fra 1800-tallet, hvis dagsorden er ført videre i kvindekampen. Det arbejder jeg med i et konceptuelt greb med en formel skulpturkrop. Med den ene hånd på brystet ser figuren med tilfredshed på Dannerhuset, hvis formål stadig lever snart 150 år efter Grevindens død. Den anden hånd holder dokumentet, der repræsenterer både Danners testamente og indsats i forhold til Grundloven,” fortæller Kirsten Justesen. 

Kort om billedhugger Kirsten Justesen

Kirsten Justesen (f. 1943) er uddannet klassisk billedhugger. Hendes aktiviteter er spredt over en bred vifte af genrer fra body art og performance til skulptur og installation. 

Hun har baggrund i 1960’ernes avantgardemiljøer, hvor hun blev en pioner indenfor de tredimensionale kunstformer, der inddrager kunstnerens en krop som materiale.

Disse eksperimenter førte hende i retning af den såkaldte feministiske kunst, der i 1970’erne forsøgte at tage livtag med traditionelle værdisystemer.

Hendes senere produktion er en bredere undersøgelse af forholdet mellem krop, rum og sprog.

Kirsten Justesen er repræsenteret på en række danske og udenlandske museer som Statens Museum for Kunst, Museum of Modern Art i Aalborg, National Museum of Women in the Arts, Washington DC.

Kirsten Justesen deltager også på Louisianas udstilling MOR.

De fleste klassiske statuer i hovedstadens bybillede står på en høj sokkel. Fx stejler Rytterstatuen af Absalon på Højbro Plads på en flere meter høj teglstenssokkel. 

Grevindens virke

Det er helt bevidst, at Grevinde-statuens sokkel er en integreret del af hele statuen, fortæller Kirsten Justesen, der har leget med den klassiske statueform. Du kan se billedhugger Kirsten Justesens skitse af Grevinde Danner-statuen her, og hvordan statuen placerer sig i bybilledet (pdf). Skitsen viser, at sokkelskørtet både er en lang bronzekjole og et stort relief, der skal illustrere Grevindens liv, virke og betydning. 

”Statuens sokkel, der også er figurens skørt, rummer en billedfortælling, der peger på Grevindens, men også vores, liv. Her optræder fiskestænger, jagttrofæer, enlige mødres gamle sko og ballettens sløjfer. En klasserejse, som samler alle de kvindepolitiske begivenheder, der fulgte efter Dannerhusets opførelse. Alle de fortællinger tager Grevinden med sig i sit skørt,” fortæller Kirsten Justesen.  

Træbænk til hel skoleklasse

Statuen skal støbes i bronze og bliver i alt seks meter høj. Sokkelskørtet afsluttes med en træbænk, hvor der er plads til en hel skoleklasse, som kan sidde og læne sig op ad Grevindens og skørtets historier. 

I Danner er direktør Lisbeth Jessen begejstret for, at der nu er udsigt til, at mange flere vil få glæde af Grevindens historie: 

”Her i Danner bliver vi hver dag mindet om, at Grevinde Danner har gjort en kæmpe forskel for socialt udsatte kvinder og børn – den historie vil vi dele med resten af Danmark. En statue af Grevinde Danner vil samtidig være et symbol på kvinders ret til et liv uden vold.” 

Hvis alt går vel, forventes statuen af blive rejst inden udgangen af 2024, der er 150-året for Grevinde Danners død. Læs mere om Dannerhusets og Grevinde Danners historie her.


8. februar 2021
Danners telefonrådgivning er åbent hele døgnet. Voldsudsatte kvinder kan få støtte og voldsfaglig rådgivning. Hvis deres telefonhenvendelse viser, at de har brug for en ambulant samtale med en særlig rådgiver, er der også mulighed for det.
5. marts 2021
Danner lancerer her politiske anbefalinger for en fremtid uden vold mod kvinder og børn. Omfanget af svigt og krænkelser mod voldsramte kvinder bør have højeste politiske prioritet. Vold har store konsekvenser for den enkelte og for hele samfundet.
25. august 2011
Her kan du møde kvinder, der fortæller om voldens konsekvenser, og hvordan de fik mulighed for at forandre deres liv efter hjælp fra Danner.