Lever du i kærlighed og frygt ?

Lever du i kærlighed og frygt? Sig det til nogen - gratis rådgivning til en vej ud af vold. Modelfoto.

Søg hjælp til at sætte grænser og sige stop

Et parforhold kan indholde både kærlighed og frygt, og hvis det er tilfældet, vil frygten i længden tage over. Det er skadeligt for psyken og selvværdet.

Søg hjælp til at sætte grænser og sige stop, hvis du ind imellem frygter din partner. Partnervold tager ofte til i grovhed og hyppighed over uger, måneder eller år, og kan i ydesrste fald være livsfarlig.

Som pårørende kan det være vanskeligt at få lov til at komme tæt nok på den, man gerne vil beskytte, men det må ikke afholde dig fra at vise kvinden - for det er oftest kvinder, det går ud over - at du er der for hende, når hun har brug for hjælp. Sig det til nogen har også rådgivningsforløb for pårørende.

Alle parforhold begynder med fascination, ømhed og forelskelse, men en del forhold udvikler sig usundt og bliver skadelige for begge parter. Mange kvinder bliver hos den mand, de forelskede sig i, selvom han også har en anden side, hvor han begynder at dominere, krænke eller manipulere. Den psykiske vold er svær at se, men den er ofte den mest skadelige, mens den fysiske vold er synlig og dermed "nemmere" at forholde sig til. Seksuel vold er ofte også inde i forholdet.

Den psykiske vold medfører, at den voldsudsattes selvværd og grænser nedbrydes. Samværet veksler mellem ømhed og hårde ord eller krænkende/truende/ydmygende adfærd. Det øger usikkerheden - og det betyder, at forholdet veksler mellem tvivl og håb. Voldsudsatte tror ofte, at volden er deres egen skyld, men det er forkert. Voldsudøveren har altid ansvaret for sine handlinger, også selvom han siger noget andet, og selvom han eller hun har personlighedsforstyrrelser. Psykisk vold går nærmest altid forud for den eventuelle fysiske vold, men for det meste er det først, når den fysiske vold viser sig, at den voldsudsatte indser, at hun skal væk.

Jo før hun forlader ham, jo bedre for hendes egen og eventuelle børns sikkerhed og sundhed, men det er netop dét, der er svært - at forlade ham.

'Sig det til nogen' vil gerne høre fra dig, hvis du er i tvivl, om der er noget galt i dit parforhold. Det kan være, at du føler ensomhed, nedtrykthed eller pres, jalousi eller stærke udsving i humør eller adfærd fra din partners side. Vi vil også gerne høre fra dig, hvis du er pårørende; mor, far, barn, ven, kollega eller andet.

Voldsspiralen

Den anerkendte svenske forsker Eva Lundgreen har beskrevet 'Voldsspiralen', hvori voldsudøverens adfærd ikke er tilfældig, men velovervejet og systematisk, for at han (det er oftest mænd, der er voldsudøvere) kan have kontrol og magt over hende (det er oftest kvinder, der er udsat for vold i nære relationer).

I stedet for at sige fra og forlade manden, tilpasser kvinden sig volden, idet hendes tro på sig selv er kørt i bund, ligesom frygten for hans vold, uforudsigelighed og vrede fylder mest. På engelsk kaldes psykisk vold også 'intimate terrorism' altså intimterror, hvor den ene over tid bryder et andet menneske i den nære relation ned for at få vedkommende til at gøre eller ikke gøre noget bestemt - og for selv at dominere, kontrollere og udøve magt.


Kontakt os 

Storkøbenhavn 
Tlf.: 33 33 00 47 (Du ringer til Danners døgnåbne rådgivning. Oplys derfor gerne, at du ringer vedrørende Sig det til nogen.)
Mail: sigdettilnogen@danner.dk

Ringsted
Tlf.: 51 72 11 27
Mail: ps@ringsted-krisecenter.dk

Randers
Tlf.: 23 99 58 37 / 23 99 58 35
Mail: sig-det-til-nogen@randers.dk

Kolding
Tlf.: 75 53 17 81
Mail: sigdettilnogen@koldingkrisecenter.dk

Holstebro 
Tlf.: 22 78 45 68
Mail: sdtn@holstebro.dk