Smiler med øjnene igen

Kristina boede hos Danner et års tid. I mere end 10 år havde hun været sammen med en mand, som hun elskede, men hans dominans og jalousi var det rene gift for deres forhold.
5. oktober 2016

I dag bor hun i egen lejlighed, men har stadig samtaler med Danners psykolog om, hvordan hun klarer hverdagen og holder fast i sit eget fundament.

Af Henriette Winther

Tiden hos Danner gav Kristina plads til at forstå, hvordan forholdet til den mand hun kalder sin store kærlighed, kunne udvikle sig så skævt. Han udspionerede hende, mødte hende med mistro og dominans. Han var psykisk voldelig. Hun var ulykkelig i forholdet, der drev hende væk fra familie og venner, men kunne ikke forlade ham. Først da han blev fysisk voldelig og prøvede at kvæle hende, fik hun hjælp til at komme væk

Det første lange stykke tid bebrejder du dig selv for, hvorfor det gik som det gik. Men vi skal ikke give hinanden skylden, han har været syg. Den skyld jeg har, er ikke den skyld jeg troede jeg havde. Jeg troede, det var min skyld at jeg ikke havde gjort rent nok, eller at jeg kom lidt senere hjem end aftalt. Den skyld jeg har, er at jeg ikke har været mig selv nok, fortæller Kristina.

Hun har været gennem en lang erkendelsesrejse, der har lært hende at forstå de mønstre, som gjorde det svært at forlade ham.

Det sværeste for andre at forstå er, hvorfor jeg ikke gik fra ham, jeg forstår dem på en måde godt, men det er bare ikke så enkelt. Min forelskelse skyggede for hans dårlige sider, og til sidst var jeg ikke mig selv, siger hun.

I dag siger gamle venner og hendes forældre, som hun har genoptaget kontakten med efter mange års adskillelse på grund af ham, at hun smiler med øjnene igen. Hun er selvstændig og eventyrlysten, sådan som de kendte hende en gang.

Det var ikke Kristina, der flyttede ind hos Danner, men det er Kristina, der er kommet ud, smiler hun.

Drømmen om mand og børn er der da, selvom hun lige nu ikke er klar til et nyt forhold med hvad det indebærer af forelskelse, forhistorie og holden fast i sig selv.

LÆS: Danner har reddet mit liv

Efter Kristina er flyttet fra Danner for nogle måneder siden, har hun oplevet hvor meget underbevidstheden kører. Mange spørgsmål rejser sig, når hun er alene, og føles attraktivt at falde tilbage til gamle vaner. Hun er glad for at bo alene, men hun er også meget glad for at kunne komme i efterværn med individuelle samtaler hos Danners psykolog fortsat.

Da jeg flyttede fra Danner, var jeg bange for, at de ville glemme mig. At det vi havde arbejdet med blev glemt, når jeg flyttede. Når du flytter hjemmefra kan du altid komme hjem og vaske tøj. Det har jeg også brug for. Jeg kan få lov at komme og vaske min sjæl herinde, siger Kristina.

LÆS: Giv voldsudsatte kvinder ret til psykologisk efterværn – skriv under

LÆS: Alle facader var krakeleret

LÆS: Løb Kristina, løb!

LÆS: Charlotte fandt vejen ud af vold