Alle facader var krakeleret

Dette er historien om, hvordan Kristina fandt tilbage til den person hun var, før hun mødte sin kæreste for mere end 10 år siden. Det er også historien om et parforhold, som udvikler sig dysfunktionelt –og personerne udvikler sig til nogen, de ikke ønsker at være.

Af Henriette Winther

Han var hendes store kærlighed. Smuk, sjov og alle så op til ham. De så succesfulde ud, når de sad i en hotel-bar og drak drinks. Han elskede hende, dominerede hende, beskyttede hende, truede hende. Gjorde det til noget romantisk at have mange, lange telefonsamtaler, når de var hver for sig. Hun havde ikke tid til at mødes med veninderne, for hun havde jo en telefon-date. I dag kan hun godt se, at det handlede om hans kontrol af hende. Han fik hende til at lyve for familie og venner. Han fik hende til at gøre ting, hun ikke havde lyst til.

Han var jaloux, når en veninde ringede, eller når andre talte til mig. Når vi var ude, skulle jeg kun have fokus på ham. Hvis min bluse var gennemsigtig, så andre kunne se min undertrøje blev han vanvittig. Jeg måtte ikke en gang tisse med lukket dør – kun når vi havde gæster, fortæller hun om den mand, som kunne skifte personlighed med et knips.

Kristina kendte også den gode side af ham. De to sammen var et spændende par, som rejste og oplevede en masse, de havde været gennem svære perioder med sygdom og folk så op til dem, som det stærke par. Hun lod forholdet udvikle sig på hans præmisser alt for længe. Ud i ekstremerne. Hun var fanget i hans spind.

Jeg ville jo gerne beskytte ham – redde ham, fortæller Kristina, der i dag er klar over, at han var syg.

Han har udsat hende for psykisk vold i mange år, og hun ønsker virkelig at han kan få professionel hjælp.

Han bliver jo aldrig nogensinde rask, hvis ikke han får hjælp. Ligesom jeg ikke forstod det jeg var igennem, så forstår han jo heller ikke, hvad han er i. Hvis vi skal have et samfund, der fungerer, så er det vigtigt at både voldsofre og voldsudøvere får hjælp, siger Kristina.

Hun har brugt mange kræfter på at forstå, hvordan alt hvad hun selv stod for kunne krakelere. Hun var typen der havde tjek på tingene, men endte alligevel i dette voldelige forhold.

Jeg har altid gerne villet gøre andre glade før mig selv. Ordet nej var ikke i min mund, for jeg ville please 110%, og det kan vi ikke som mennesker. Jeg har indset, at jeg skal arbejde med mig selv. Jeg har aldrig været så sandfærdig og ærlig over for mig selv, som jeg er nu, konstaterer hun.

Kristina fortæller, at det år hun boede hos Danner har varet længere end de godt 10 år, hun var sammen med ham. Året har varet længere i hendes hoved og i hendes sjæl.

Da jeg flyttede ind var alle facader krakeleret, kun skelettet var tilbage. Det var som om hele brystet var revet op og åbent, så folk kunne se lige ind i mig, se hvad der var galt med mig. Efterhånden kom der klemmer på åbningerne, men spyfluer kunne stadig komme og suge blod i revnerne. Der gik lang tid før jeg følte, at jeg var helet op og hjertet fungerede igen, fortæller hun. Hendes voldsomme beskrivelse står i kontrast til hendes pæne hvide bluse og den stramme knold i håret.

Hver eneste dag har jeg en form for taknemmelighed over, hvor jeg er kommet til nu. Det kan være 100 forskellige ting som minder mig om det, for eksempel hvis andre er utaknemmelige. Jeg sidder ikke og slikker mine sår og tænker, hvor er det synd for mig. Jeg kigger fremad, siger hun.

Hånden på hjertet, jeg har ikke fortrudt, at jeg lærte ham at kende. Vores store kærlighed har jeg taget som den største gave i mit liv, den har gjort mig til den jeg er i dag, men alt det grimme kunne jeg selvfølgelig godt have været for uden. På den måde vil jeg ikke ønske for nogen, at de skal igennem det jeg har været igennem, siger hun.

LÆS HELE KRISTINAS HISTORIE HER


Mere viden om psykisk vold kan redde liv. Det største problem ved at bekæmpe den psykisk vold, er at de fleste i Danmark – også fagfolk - ikke forstår, hvad det er.

Brug for hjælp og råd?
Ring: 33 33 00 47

Det sker i Danner

30. juli 2019
Kom til foredrag i Danner, og få indblik i organisationen, vores særlige historie samt vores viden om og arbejde med vold i nære relationer.