Psykisk vold ødelægger selvværdet

HVAD ER PSYKISK VOLD?

Forholdet begynder ofte med forelskelse eller fascination, men det udvikler sig i en retning, hvor den ene føler ejerskab, ret til kontrol og dominans af den anden, det sker på en måde, hvor den anden meget sent opdager den store ubalance i forholdet. Den psykiske volds mønstre indeholder nemlig også perioder med nærvær og ømhed, som er en del af den dominerende parts spil for at opretholde det psykiske overtag. Næsten 100 % af de kvinder, som flytter på krisecenter har været udsat for psykisk vold; de er blevet følelsesmæssigt manipuleret, intimideret og truet af deres partner i så høj en grad, at det har ødelagt deres selvværd. Mange er udsat for den skadelige psykiske vold, uden at de er klar over det, og uden at de opsøger hjælp hos fx et krisecenter. Vold i nære relationer bliver ofte konkretiseret med et blåt øje, spark eller kvælertag, men den overdrevne fokus på det fysiske er misvisende.

Den psykiske vold, som også kaldes intim-terror behøver ikke kun at blive begået af mænd, men flere mænd end kvinder gør det. De misbruger deres kone, kæreste, eks eller familiemedlem følelsesmæssigt på en måde, hvor de kontrollerer kvindens adfærd og nedbryder hendes selvværd.  Det fortæller den anerkendte amerikanske professor, sociolog og ekspert i parforhold Evan Stark.

Han taler om et misbrug og en vold, som aldrig ville blive accepteret, hvis det foregik i det offentlige rum, men fordi det sker i parforholdets privatsfære, er politi, myndigheder og pårørende meget tøvende med at blande sig. For den udsatte kan være vanskeligt at opsøge hjælp, fordi den psykiske nedbrydelse har udviklet sig over tid, og man har en tendens til at tænke at det ikke er så slemt. Hvis du er i tvivl om der foregår noget i dit forhold, som kan være nedbrydende for dig, så er det en god idé at ringe til Danner og fortælle om det. Så kan vi hjælpe med at vurdere det for dig. Du kan henvende dig gratis og anonymt på 3333 0047.

Kristina har boet hos Danner. Gennem flere år var hun udsat for psykisk vold af sin partner uden egentlig at være bevidst om det, fordi der også var ømhed mellem dem. Volden indtog mange former; han truede hende, kontrollerede hende, isolerede hende fra familien og han var sygeligt jaloux. Med hjælp fra Danner blev hun klar over, at han gennem flere år har skadet hendes selvværd og den person, hun oprindeligt var.

Han var jaloux, når en veninde ringede, eller når andre talte til mig. Når vi var ude, skulle jeg kun have fokus på ham. Hvis min bluse var gennemsigtig, så andre kunne se min undertrøje, blev han vanvittig. Jeg måtte ikke engang tisse med lukket dør – kun når vi havde gæster. Til sidst kendte jeg ikke mig selv i spejlet, fortæller Kristina.

Danner har næsten 40 års erfaring med at hjælpe og rådgive voldsudsatte kvinder og deres børn. Lisbeth Mosebo er socialrådgiver og souchef i Danners krisecenter, hun beskriver den psykiske vold som et kontrollerende adfærdsmønster, der bruges til at undertrykke sin partner for selv at have kontrol. Den psykiske vold er ofte svær at definere både for dem der lever i den, for deres netværk og for myndighederne. Ofte bliver den psykiske vold bortforklaret med jalousi:

De negative sider af forholdet bliver vævet ind i en historie om den store kærlighed. Et eksempel kan være en voldsom jalousi, der forklares med, at han elsker hende meget højt. Han bryder sig ikke om, at andre kigger på hende, fordi hun er hans. Det ændrer sig gradvist til, at hun ikke må gå med nedringede bluser og videre til bemærkninger om, at hun klæder sig ”som en luder”. Der veksles mellem ømhed og krænkende adfærd, og udgangspunktet er hele tiden en reference til en dyb kærlighed, som også er en af forklaringerne på, at kvinden ikke bare går fra ham, siger Lisbeth Mosebo.

Eksperter kalder også den psykiske vold for intim-terror, fordi den har den underliggende dagsorden at skabe frygt. En person der er fysisk overlegen, kan fremsætte trusler om vold med så stor en vægt, at fx en kvinde, der bliver udsat for truslen vil gøre, hvad der bliver krævet af hende for at undgå den fysiske vold. Stort set alle de kvinder, som bor hos Danner, har været udsat på psykisk vold, selvom det oftest er den fysiske vold, der får dem til at indse, at de har behov for hjælp.

Den fysiske vold i et parforhold står aldrig alene. Der er altid en psykisk vold også. Et af de væsentligste elementer i den psykiske vold, er den underliggende trussel om fysisk vold. Den psykiske vold sætter ikke tydelige spor eller mærker på kroppen, men den nedbryder og ødelægger, og den er som regel langt mere skadelig end den fysiske vold. Og den kræver langt mere behandling for at få kvinden på ret køl igen, siger Lisbeth Mosebo.


Fysisk vold giver ar på huden, mens psykisk vold giver ar på selvværdet og selvtilliden
Politi, kommune og sundhedspersonale forstår ikke signalerne hos en kvinde, der har været udsat for psykisk vold. Det er et kæmpe problem, at vi ikke har fælles definition og forståelse af psykisk vold.

Vi kan ikke gøre det alene - din hjælp betyder alt