Tunesiens første kvindekrisecenter åbner

”Danner ønsker vores partner AFTURD stort tillykke med, at de nu skal drive Tunesiens første statsstøttede krisecenter for voldsramte kvinder. Det er en stor anerkendelse, at AFTURD har fået tildelt denne opgave”, siger Danners direktør Susanne Philipson.
19. maj 2016

Tunesiens første døgnbemandede kvindekrisecenter er åbnet, så kvinder der er udsat for vold kan få midlertidig bolig og beskyttelse samt specialiseret rådgivning. Med inspiration fra blandt andet Danner og Danmark skal krisecenteret drives af AFTURD, som er en af de ældste tunesiske kvinderettigheds-organisationer.

Krisecenteret er delvist finansieret af staten, og en af AFTURDs store opgaver bliver at finde yderligere indtægtskilder fx fra donorer eller via mejeri- og landbrugsproduktion, som det er planen at kvinderne selv skal stå for som en del af deres ophold i krisecenteret.


Unikt samarbejde mellem stat og civilsamfund

Siden staten oprindeligt løftede sløret for at man ville støtte oprettelsen af et kvindekrisecenter, er der gået tre lange år, inden opgaven endelig blev tildelt AFTURD. Det er således en stor anerkendelse fra staten af AFTURDs arbejde og engagement i forhold til at bekæmpe vold mod kvinder, og en tilkendegivelse af at staten tager problemet seriøst. Det er samtidig helt unikt at stat og civilsamfund arbejder sammen om at bekæmpe vold kvinder. Konkret betyder det at Kvinde- og Familieministeriet vil samarbejde med den stærkt feministisk baserede kvindeorganisation AFTURD, som kæmper for tunesiske kvinders rettigheder og ligestilling.


Honning og ost

Rundt om krisecenteret, der tidligere var et omsorgscenter for børn, løber en lang hvid mur som er tre meter høj og over en kilometer lang. Øverst på muren er pigtråd, som skal forhindre uvedkommende adgang ligesom, der er en vagtmand ansat. Der kan bo cirka 36 kvinder og deres børn i krisecenteret, som ud over bygningerne også har en slags terapihave med blomster og krydderiplanter samt en lille mark, som de vil dyrke forskellige former for afgrøder på. Legepladsen ved siden af marken skal renoveres, men er også attraktiv for de mange børn, der forventes at komme til at bo på krisecenteret.

AFTURD håber at kunne gøre driften af krisecenteret økonomisk bæredygtigt, så det kan inspirere til at flere kvindekrisecentre vil skyde op landet over. AFTURD stræber blandt andet efter, at gøre krisecenteret selvforsynende med honningproduktion, ost, grøntsager med mere, som skal sælges på det lokale marked. Kvinderne skal selv stå for produktionen, og det vil give dem nye kompetencer som de kan bruge, når de forlader krisecenteret.


Mistanke om prostituerede

Forude venter dog først og fremmest et stort arbejde med at beskytte kvinderne – ikke kun fra voldsudøveren men også fra det omgivende samfund. I lokalsamfundet går allerede rygter om at krisecenteret skulle huse prostituerede, men det er svært for AFTURD at modgå rygterne, da krisecenteret er nødt til at være hemmeligt af hensyn til kvindernes sikkerhed. Dét er i sig selv en af grundene til at AFTURD ved siden af krisecenter-driften fortsat vil arbejde for at bryde tabuet om vold, samt opnå omverdenens anerkendelse af den voldsramte kvinde har ret til beskyttelse og et liv fri for vold.