Vær mild mod dig selv

Man bebrejder sig selv, at man ikke kan forlade en psykisk voldelig partner, og når man har gjort det fortsætter selvbebrejdelsen. Læs et par råd fra kvinder, der har gennemført et brud med en voldelig mand


Det er normalt at skyde skylden på sig selv, hvis man er havnet i et forhold, hvor ens mand er manipulerende, voldelig eller truende.

Spørgsmål og selvbebrejdelser kører i ring:

  • Hvorfor sagde jeg ikke stop noget før?
  • Er jeg en god nok mor?
  • Kunne jeg have hjulpet mine børn bedre, ved at have søgt hjælp tidligere?
  • Kunne mine psykiske smerter være lindret, hvis jeg havde ageret anderledes?
  • Hvorfor faldt jeg for den idiot?
  • Hvorfor lyttede jeg ikke til mine venner og familie?

Syv forsøg

I følge den amerikanske sociolog Michael Johnson tager det op til syv forsøg, før en kvinde får held til at bryde med en voldelig partner.


To kvinder, der har levet med en voldelig mand, giver dig svar på ovenstående spørgsmål

”Hvis man kan genkende sig selv i de artikler, der er skrevet om psykisk vold, så bliver man nødt til at tage den svære samtale med sig selv: Er det sådan, jeg vil leve resten af dit liv?” Det fortæller Sofie, der læste mange artikler om psykisk vold, narcisister og krisecentre i tiden omkring bruddet med sin daværende mand. 

Vær mild mod dig selv. Du skal ikke bebrejde dig selv, at du ikke er gået, men tag dig selv alvorligt.”

Sofie bakkes op af en anden kvinde, Anne, som også har levet med en psykisk voldelig mand i mange år. Hun synes, det er svært at give gode råd til andre, for hun var ikke selv i en position, hvor hun kunne tage imod gode råd, men hvis hun skulle sige noget til sig selv, den gang det så allermørkest ud i hendes forhold, så lyder det sådan:

Du er meget stærkere end du tror. Du skal nok komme igennem. Det her er jo på mange måde et lille blib i dit liv. Og du skal nok blive hel igen.”

Er du i tvivl? Føler du dig i ubalance i dit forhold? Vil du vide mere om psykisk vold? Se mere og test dit forhold her.

Du kan også ringe til Danners døgnåbne telefonrådgivning, hvor omsorgsfulde og trænede frivillige eller professionelle fagfolk er klar til at lytte og rågive. 

Ring på 33 33 00 47


Fysisk vold giver ar på huden, mens psykisk vold giver ar på selvværdet og selvtilliden! Læs mere om, hvad psykisk vold er og få eksempler her.
I Danner vil vi gøre op med den traditionelle forståelse af vold i nære relationer. Vold kan tage mange former og er et kontrollerende adfærdsmønster, der bruges til at undertrykke kvinder.
Læs om den teoretiske viden om vold, Danner videnscenter og krisecenter i metode og praksis tager udgangspunkt i.
Er du udsat for vold, eller i tvivl om du er? Vold er meget mere end blå mærker på kroppen. Læs om typiske tegn og eksempler på vold her.
Her kan du læse om andre kvinder, der på forskellig vis har oplevet vold i nære relationer.
Psykisk vold har otte velbeskrevne taktikker, der alle handler om at få magt og kontrol. Nogle er nemme at afkode, andre er mere overraskende.