Vær mild mod dig selv

Hvis man lever eller har levet i et voldeligt forhold, er selvbebrejdelse helt normalt.
Syv forsøg
Ifølge den amerikanske sociolog Michael Johnson tager det op til syv forsøg, før en kvinde får held til at bryde med en voldelig partner.
Tankerne kører i ring:
- Hvorfor sagde jeg ikke fra noget før?
- Er jeg en god nok mor?
- Kunne jeg have hjulpet mine børn bedre ved at have søgt hjælp tidligere?
- Kunne mine psykiske smerter være lindret, hvis jeg havde handlet anderledes?
- Hvorfor faldt jeg for den idiot?
- Hvorfor lyttede jeg ikke til mine venner og familie?
Råd og tanker fra kvinder, der har levet med en voldelig mand
”Hvis man kan genkende sig selv i de artikler, der er skrevet om psykisk vold, så bliver man nødt til at spørge sig selv: Er det sådan, jeg vil leve resten af mit liv?” siger Sofie, der læste mange artikler om psykisk vold, narcisister og krisecentre i tiden omkring bruddet med sin daværende voldelige mand.
"Vær mild mod dig selv. Du skal ikke bebrejde dig selv, at du ikke er gået. Men tag dig selv alvorligt.”
Sofie bakkes op af en anden kvinde, Anne, som i mange år også har levet med en psykisk voldelig mand. Hun synes, det er svært at give gode råd til andre, for hun var ikke selv i en position, hvor hun kunne tage imod gode råd. Men skulle hun sige noget til sig selv dengang, det så allermørkest ud i hendes forhold, er det:
"Du er meget stærkere, end du tror. Du skal nok komme igennem. Det her er jo på mange måde et lille blib i dit liv. Og du skal nok blive hel igen.”
Er du i tvivl? Føler du dig i ubalance i dit forhold? Vil du vide mere om psykisk vold? Se mere og test dit forhold her.
Du kan også ringe til Danners døgnåbne telefonrådgivning, hvor omsorgsfulde og trænede frivillige eller professionelle fagfolk er klar til at lytte og rågive.