fbpx

Skønhedsguru, feminist og læsehest 

I 8 år har Marianne Tromborg doneret julegaver til kvinderne på Danners krisecenter. Det er hendes stilfærdige måde at støtte kampen mod partnervold og fremme ligestilling – som den feminist, hun er. 

”Jeg er jo gammel rødstrømpe, skulle jeg lige til at sige,” griner en af Danmarks førende skønhedsguruer, 56-årige Marianne Tromborg, i telefonen.  

Det er noget, hun gør meget – altså griner. En hjertelig og smittende latter. Og man skal ikke have talt med hende i ret mange minutter, før det bliver tydeligt, at hendes engagement også er noget, der smitter. Og driver hende det meste af tiden.  

Det gælder også for hendes årlige donationer til Danner. I otte år har hendes skønhedsfirma leveret julegaver til alle kvinder og piger over 13 år på Danners krisecenter. Derudover har hun de seneste tre år doneret spapakker til den onlineauktion, som Danner afholder i samarbejde med Lauritz.com i julemåneden. 

”Jeg er en feminist, der tilfældigt er landet i skønhedsbranchen. Så jeg synes, det er uhyre vigtigt at sætte fokus på, at det ikke er ok at slå eller udsætte nogen for psykisk terror. Gudskelov er der kommet større fokus på det, men det kan ikke komme højt nok op på dagsordenen, at vold mod kvinder skal stoppes. Det er vejen til ligestilling,” siger hun og tilføjer: 

”Det er så sørgeligt, at vi har brug for krisecentre, men også et fantastisk stykke arbejde, Danner laver.” 

Sælger selvtillid på dåse 

At Marianne Tromborg skulle gå ind i skønhedsbranchen lå bestemt ikke i kortene. Hun voksede op med en mor, der ikke engang ejede en mascara, og læste Dansk og Litteraturvidenskab på Københavns Universitet.  

”Jeg har altid elsket af læse og læser stadig fem bøger om ugen. Jeg elsker den indsigt, man får i bøgerne, og følelsen af, at man ikke selv er verdens navle,” forklarer hun.  

Da Marianne Tromborg startede på studiet, havde hun store forfatterdrømme. Senere blev de modificeret til en drøm om at gå ind i forlagsbranchen. Og mens hun studerede, malede hun store oliemalerier i fritiden for at tjene penge til studierne. Men en dag stod en fotograf, hun kendte, og manglede en makeup-artist. Når Marianne kunne male på lærred, kunne hun vel også male på ansigter, mente han.  

”Og så tog det ene det andet. Og nu sælger jeg selvtillid på dåse,” griner Marianne Tromborg.  

”Det viste sig, at det var rigtig sjovt at rejse rundt i verden sammen med nogle stærke og spændende mennesker. Også selv om jeg selv insisterede på, at skønhed kommer indefra og nægtede at tage rød læbestift på.” 

Bliver vanvittigt rørt 

Da Marianne Tromborg og hendes mand blev forældre til datteren Simone, som i dag er 29 år og selv har to børn, begyndte de at eksperimentere med at lave cremer. 

”Jeg er selv allergiker, så da vi fik vores første barn, begyndte vi at blande cremer hjemme i køkkenet. Min mand er biokemiker, og det er ham, der er the mastermind i krukkerne. Det er jo ikke kun en holdning, hvad man putter i skønhedsprodukter – det er i den grad også videnskab. Vi elsker begge planter og aromaterapi, så det var nærliggende. Men derfra voksede det ret organisk. I år har vi kastet os helt ud i det og købt hele vores fabrik. Den ligger i Midtjylland – i Bøvl, for at det ikke skal være løgn. Og det er der ikke så meget bøvl med,” griner hun. 

På trods af, hvad mange tror, består virksomheden stadig kun af 18 ildsjæle, der har alle kasketterne på. Derfor har de heller ikke den store økonomi til at donere – til gengæld har de masser af skønhedsprodukter.  

”Vi støtter også Mødrehjælpen og andre kvindekrisecentre, og jeg er ambassadør for Røde Kors. På den måde prøver vi at hjælpe der, hvor vi kan, med det, vi har. Og jeg får også rigtig meget tilbage. Kvinder, som har boet på Danners krisecenter, har kontaktet mig privat for at fortælle, hvor meget sådan en lille ting som en julegave fra Tromborg har betydet for dem i en svær tid. Det bliver jeg helt vanvittigt rørt over. Tænk, hvor stærkt det er at henvende sig bare for at fortælle det – og at stå ved sin rejse. Et af de største problemer med vold er jo, at mange tror, det er deres egen skyld, selv om det jo er vanvittigt, at det skal være sådan,” siger Marianne Tromborg. 

”Jeg holder stadig på, at skønhed kommer indefra. At skønhed er at stå ved den, man er. Men kan man give kvinder en bodylotion, som de kan bruge til selvforkælelse og selvomsorg, kan man hjælpe dem lidt på vej med at føle sig smukke og værdifulde.” 

Læs mere

Danner byder alle interesserede velkommen til Kulturnat d. 11. oktober kl. 18-23...
I 8 år har Marianne Tromborg doneret julegaver til kvinderne på Danners...
I år kan kvinder og børn på Danners krisecenter igen få mulighed...