fbpx

Seksualiseret vold

Har du sex med din partner for at undgå ubehagelig stemning eller psykisk ‘afstraffelse’? Går du med til noget seksuelt, du ikke har lyst til? Psykisk partnervold flytter oftest med ind i soveværelset og kan have mange forskellige udtryk.  

Seksualiseret vold i et parforhold er, når en person direkte eller indirekte tvinger eller presser sin partner til seksuelle handlinger eller udsætter partneren for uønsket seksualiseret adfærd eller sprog.  

Seksualiseret vold dækker over mange forskellige uønskede seksuelle og seksualiserende handlinger. Og handlingerne behøver langtfra altid være fysiske.  

Den seksualiserede vold kan være en del af den psykiske vold og kan være langt sværere at få øje på eller erkende end fysiske handlinger. Både for den, der bliver udsat for det, og for andre. Men det er den psykiske tvang, der i høj grad normaliserer den seksualiserede vold. Seksualiseret vold er altså mere end enkeltstående hændelser som for eksempel voldtægt. Men det kan være svært at få øje på, fordi det bliver normaliseret over tid. 

Det kan være, at du bliver befamlet i det offentlige rum af din partner mod din vilje. Eller at han deler intime billeder uden dit samtykke. Det kan være, du bliver talt grimt til på en seksualiseret måde og kaldt ’luder’, ’billig’ eller ’for klam til at være sammen med’. Det kan også være indirekte tvang – for eksempel hvis din partner afkræver eller presser dig til sex ved at sige, at ”alle andre gør det”. Eller ”det er normalt at gøre sin partner glad”. Det kan også være en gennemført voldtægt i juridisk forstand. 

Hvis man bliver udsat for seksualiseret vold, udvikler man ofte strategier for at passe på sig selv. Det kan være, at man siger ja til sex uden at have lyst eller overskrider sine egne grænser, fordi alternativet er værre. 

Et mønster af 10 former for seksualiseret vold

Sexologisk konsulent og terapeut, Camilla Dremark, har sammen med forsker og leder af forskning og udvikling i LOKK, Eva Bertelsen, udarbejdet en model over forskellige former for seksualiseret vold i et parforhold, som de kalder ‘Spindet’.  

De 10 former for seksualiseret vold i modellen skal ikke forstås adskilt, men som et mønster – et spind – af handlinger, som voldsudøveren bruger til at opnå kontrol og dominans over sin partner. De forskellige voldsformer understøtter hinanden og skaber en gradvis normalisering af volden. 

  • Seksualiserede verbale krænkelser 
  • Kontrol og overvågning 
  • Uønskede berøringer 
  • Seksualiseret digital vold 
  • Reproduktiv vold 
  • Utroskab 
  • Systematisk afvisning 
  • Psykisk vold i det seksuelle rum 
  • Psykisk tvang til seksuelle aktiviteter 
  • Fysisk tvang til seksuelle aktiviteter 

Læs mere

Nedgør, krænker, manipulerer, truer og kontrollerer din kæreste eller ægtefælle dig systematisk?...
Vi giver voldsudsatte kvinder og deres pårørende en stemme. For vi ønsker...
Voldsudsatte kvinder og pårørende kan søge hjælp og råd hos Danner. Ring...