Der er ualmindeligt stille i Danners chat- og telefonrådgivning, mens der er ferie. Til gengæld er der ekstra travlt, når ferien er forbi. Og det er der en god forklaring på.
Ferier kan være konflikternes højtid. Det gælder ikke mindst i familier med vold.
Fra Danners chat- og telefonrådgivning, fra vores krisecenter og fra Sig det til nogen ved vi, at volden ofte eskalerer og intensiveres i ferietid, hvor man er mere sammen over længere perioder end i hverdagen.
Men det kan være svært for voldsudsatte at række ud efter hjælp, når de holder ferie sammen med voldsudøveren. For isolation og overvågning er ofte en del af volden.
Efter ferien er billedet dog et andet. Vi ser at flere henvender sig i dagtimerne, hvor der igen er flere åndehuller væk fra hjemmet fx på job eller på studiet, hvor den voldsudsatte kan søge hjælp. Og vi ser, at antallet af henvendelser til Danners rådgivning stiger markant. Det overstiger faktisk niveauet inden ferien.
Pårørende til en voldsudsat i påsken?
I ferierne tilbringer vi ofte langt mere tid med familie og venner end normalt. Det er også i disse perioder, man som pårørende kan spotte nogle faresignaler – nogle røde flag, som indikerer at ens søster, datter eller veninde kan være udsat for partnervold.
Og det skal man reagere på.
”Min søster er udsat for massiv vold fra sin kæreste, og jeg kan næsten ikke kende hende længere. Hun er før blevet tilbudt plads på et krisecenter, men det har hun ikke lyst til. Hun vil heller ikke have, at min mor og jeg blander os i parforholdet, udover når situationen er rigtig kritisk. Vi skal på ferie sammen i næste uge, og jeg håber sådan, at jeg kan nå ind til hende der, ” fortæller en pårørende fx i Danners rådgivning.
Danners direktør, Mette Marie Yde opfordrer pårørende til at reagere: ”De pårørendes hjælp kan være helt afgørende for, at den voldsudsatte kvinde får mulighed for at bryde med volden. Hvis du rækker ud til hende, så gør det respektfuldt, og når I er alene, og forbered dig på at blive afvist. Og husk, at du altid kan ringe til Danner eller Lev uden vold, hvis du er pårørende til en voldsudsat og har brug for råd.”
Ændret adfærd og isolation kan indikere vold mod kvinder og børn
118.000 kvinder bliver hvert år udsat for psykisk og/eller fysisk vold af deres kæreste eller ægtefælle. Samtidig bliver ca. hvert 5. barn udsat for vold i hjemmet. Og hvert 10. barn oplever partnervold i hjemmet.
”Vi har stadig lang vej igen, når det kommer til at bekæmpe vold mod kvinder og børn. Heldigvis findes der røde flag for vold, der kan indikere, at din veninde, søster, datter, nabo er udsat for vold og har brug for hjælp. De røde flag kan vi alle blive bedre at spotte og reagere på. Det kan være, han overvåger hende, isolerer hende, taler ned til hende. At hun ændrer udseende og adfærd. At hun er nedtrykt og har sundhedsproblemer,” siger Danners direktør, Mette Marie Yde.
Danners direktør: Husk at underrette, hvis du har mistanke om vold mod børn
Børn kan tage alvorligt skade – både hvis de selv er direkte udsat for, og hvis de oplever vold i hjemmet. Konsekvenserne viser sig fx ved dårligere sundhed, trivsel og uddannelsesniveau.
”Når det kommer til børn, der selv bliver udsat for vold eller oplever vold mod mor, så er der også nogle indikatorer. Det kan være, at barnet ændrer adfærd. At barnet er nedtrykt og indelukket eller udfarende og udadreagerende. At barnet trækker sig fra fællesskabet og virker skræmt eller har en grænsesøgende og destruktiv adfærd. Det kan også være, at barnet har uforklarlige sår og blå mærker,” siger Danners direktør, Mette Marie Yde.
Alle har pligt til at underrette, hvis de har mistanke om, at et barn oplever vold i hjemmet. Men når daginstitutioner, skoler og fritidsaktiviteter holder lukket, så falder antallet af underretninger om vold mod børn typisk.
”Vi skal huske, at vi alle har underretningspligt. Særligt her i påskeferien, hvor pædagoger og skolelærere holder fri. En underretning er en bekymring. Og det kan være, det er lige præcis dén underretning, der gør, at familien kan få den hjælp, de har brug for. For volden holder ikke holder fri i ferierne. Snarere tværtimod,” siger Mette Marie Yde.
Få hjælp og rådgivning
Du kan ringe til Danner døgnet rundt – uanset om du er voldsudsat eller pårørende. Og uanset hvor i landet, du bor. Du kan også ringe til Lev uden vold.
Danners rådgivning: 33 33 00 47
Lev uden volds hotline: 1888
Hvis du er under 18 år, kan du kontakte Bryd Tavsheden eller Børnetelefonen.
Hvis du er i akut fare, så ring 112.
Støt voldsudsatte kvinder og børn
Hjælp os med at støtte flere voldsudsatte kvinder og børn. Som privat organisation har Danner brug for økonomisk opbakning. Du kan gøre en forskel! Støt via Mobilepay 56069. Tak!
Om analysen
Analysen baserer sig på i alt 2.924 henvendelser til Danners Rådgivning i en etårig periode fra den 1. november 2023 – 31. oktober 2024.
Alle eksemplerne er anonymiseret.
Feriedatoerne i Danmark varierer afhængigt af kommune og skolernes kalenderplaner. Vi har i analysen lagt os op ad Københavns Kommunes vejledende ferieplan for skoler, fordi majoriteten af Danners henvendelser kommer fra personer i Region Hovedstaden.
Kilder
Danner (2024). Analyse: Ekstra travlt i Danners rådgivning efter ferier.
Statens Institut for Folkesundhed ved SDU. Algren & Laursen (2022): Vold og overgreb i Danmark 2021.
Børns Vilkår (2024): Psykisk vold i hjemmet
Børns Vilkår (2023): Analysenotat om vold mod børn
Social- og Boligstyrelsen (2023): Undersøgelse om vold i nære relationer