fbpx

Flere kvinder i hovedstadsområdet kan få hjælp i ’Sig det til nogen’ 

Ventelisterne til de ambulante forløb ’Sig det til nogen’ er lange. Men for nylig har vi udvidet indsatsen med endnu et krisecenter. Det betyder, at flere kvinder i hovedstadsområdet kan hjælpes fri af partnervold.  

Langt de færreste kvinder kan bryde med vold uden professionel hjælp. Men ikke alle kvinder har behov for et krisecenterophold. I mere end 6 år har Danner – i samarbejde med en række andre krisecentre – hjulpet tusindvis af kvinder fri af vold via det ambulante forløb ’Sig det til nogen’.  

I september 2024 udvidede vi indsatsen med endnu et krisecenter. Dansk Kvindesamfund Krisecentre indtrådte i samarbejdet med støtte fra bl.a. Frederiksberg Kommune.   

Stor efterspørgsel på ambulant indsats  

I 2024 fik 436 kvinder hjælp via det gratis, ambulante tilbud ’Sig det til nogen’. Men indsatsen får mange flere henvendelser, end de kan imødekomme, og det har medført lange ventetider over hele landet. I 2024 var der op til syv måneders venteliste på forløb.  

Tal fra ’Sig det til nogen’ viser, at halvdelen af kvinderne, som fik hjælp i 2024, ikke tidligere havde fået hjælp til at bryde med volden. Og at 42 % af kvinderne havde været i den voldelige relation i 10 år eller mere.    

”Hver dag tæller, når man lever i et voldeligt forhold. Vi ved, at jo længere tid kvinden bliver i volden, des voldsommere bliver konsekvenserne. Derfor er det fuldkommen afgørende, at vi kan tilbyde kvinden hjælp til at bryde med volden, når hun tager det store skridt at række ud. Vi er derfor glade for at byde velkommen til endnu et krisecenter i ’Sig det til nogen’. Det betyder, at vi kan hjælpe flere voldsudsatte kvinder hurtigere,” udtaler Mette Marie Yde, direktør i Danner. 

Nu er syv krisecentre i landet med i samarbejdet 

Det ambulante tilbud ’Sig det til nogen’ er et partnerskab mellem en række krisecentre i Danmark, nemlig krisecentrene i Ringsted, Randers, Kolding og Holstebro samt Kvindehjemmet og Danner i København. Danner er koordinerende tovholder og programejer i partnerskabet. Og i september 2024 indtrådte Dansk Kvindesamfunds Krisecentre i samarbejdet med støtte fra Frederiksberg Kommune frem til 2027.  

”Det er veldokumenteret, at ’Sig det til nogen’ i høj grad skaber positive forandringer for kvinderne. Det har derfor stor betydning, at flere voldsramte kvinder nu sikres målrettet hjælp så de kan leve et mere frit, selvstændigt og trygt liv. I takt med at der er kommet større samfundsmæssigt fokus på partnervold- og drab, er der et stigende behov for at voldsudsatte kvinder kan få til adgang rådgivning, der er specialiseret i netop dette. Derfor har vi indgået et samarbejde med Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, så vi kan hjælpe flere voldsudsatte kvinder og deres børn. Alle har ret til et liv uden vold, og det er samarbejder som dette med til at cementere,” lyder det fra Mette Bang Larsen, formand for Socialudvalget i Frederiksberg Kommune. 

Dansk Kvindesamfunds Krisecentre opstartede forløb i ’Sig det til nogen’ fra september 2024.    

Fakta om ’Sig det til nogen’ i 2024 

  • 436 voldsudsatte kvinder fik hjælp i ’Sig det til nogen’ i 2024 
  • 632 henvendelser fra voldsudsatte kvinder, pårørende eller fagpersoner 
  • I 3 ud af 4 tilfælde var det kvinden selv, der henvendte sig 
  • Kvinderne var i gennemsnit 38 år 
  • 57 % af kvinderne havde børn under 18 år 
  • Mere end halvdelen af kvinderne var blevet udsat for fysisk vold 
  • 2 ud af 3 kvinder var blevet udsat for seksualiseret vold 
  • Stort set alle kvinder var blevet udsat for psykisk vold 
  • 42 % af kvinderne havde været i den voldelige relation i mere end 10 år 

Læs mere på Sig det til nogen.

Læs mere

Igen i år får børn på Danners krisecenter mulighed for at få...
Sikkerhedssituationen er på den politiske dagsorden og på alles læber. Vi vil...
Ventelisterne til de ambulante forløb ’Sig det til nogen’ er lange. Men...