fbpx

Karen Simonsens mor var ægte feminist 

Det var en let beslutning for designer Karen Simonsen at indgå et samarbejde med Danner. Hun er nemlig vokset op med en mor, der var glødende feminist og viede sit liv til at ændre verden. Det har formet Karen Simonsen som menneske og som kreativ direktør 

Da Karen Simonsen slog øjnene op 1. januar 2023, besluttede hun at dedikere 2023 til velgørenhed. Det var som sådan ikke nogen ny tanke. Hun har i forvejen ambassadørposter for organisationer som Kræftens Bekæmpelse, Røde Kors og Gadens Børn. 

Men som hun lå der og gjorde status over sit arbejdsliv, tænkte hun, at tiden var inde til at tænke videre på den front. 

”Efter at have været en del af Munthe Plus Simonsen skabte jeg mit eget brand, Karen by Simonsen. Og i 2009 blev jeg en del af DK Company. I dag er jeg så privilegeret at være kreativ direktør med ansatte i min egen virksomhed. Og det kører rigtig godt. Så jeg kan tillade mig at tænke i, hvad jeg kan gøre for at skabe forandring og se på, hvordan forskellige synergier spiller sammen,” siger Karen Simonsen. 

Da muligheden for et samarbejde med Danner opstod, var hun derfor ikke i tvivl. Især ikke efter sit besøg i Danner. 

”Det var en meget stærk oplevelse. Jeg faldt hurtigt for husets værdier og formåen. Det var tydeligt, at her blev der udrettet noget. På trods af, at palæet er topsikret, er der sjælero og plads til alle. Passionen er stor og energien forførende. Alle i huset danner fælles front for at stoppe vold og skabe frihed og ligeberettigelse for kvinder og børn på tværs af kulturer,” siger Karen Simonsen og fortsætter: 

”Da jeg gik i gang med at researche på partnervold, blev det endnu klarere for mig, at der langtfra er ressourcer og kapacitet nok. Men som velfærdssamfund synes jeg jo, at vi burde have råd til at hjælpe alle de kvinder, der har brug for det. Det gav mig ekstra motivation for at sige: Det er er nu, jeg skal kæmpe for at forandre. Og jeg vil gøre mit ypperste for at designe det bedste produkt, så vi kan tjene en masse penge til de voldsudsatte kvinder og deres børn.” 

Talte om kvindefrigørelse hele tiden 

Drivkraften til at hjælpe og kæmpe for en bedre verden har Karen Simonsen ikke fået fra fremmede. Med hendes egne ord er hun vokset op med en mor, der viede sit liv til at hjælpe andre.  

Da Karen Simonsen og hendes storebror var små, blev deres forældre skilt. De så deres far hver anden weekend, men deres mor giftede sig aldrig igen. Hun havde for travlt med at være børnehaveleder, politisk aktiv, glødende feminist og ulandsfrivillig, som det hed dengang. 

I sommerferierne var Karen med på politisk ølejr med SF. Der fik hun valget mellem at passe børn eller lave politisk arbejde. For hun skulle ikke bare gå og holde fri, mente hendes mor. Så den unge Karen engagerede sig i politik, sang bålsange med SF’erne om aftenen og blev ligesom sin mor optaget af kvindefrigørelse. 

Karen Simonsens mor talte om kvindefrigørende hele tiden. Også selv om folk i deres lille by uden for Silkeborg syntes, hun var lidt skør. Hun skulle ud at forandre verden. Det kunne ikke være anderledes. 

”Når hun rejste til Paris og London sammen med andre kvinder i kvindebevægelsen for at være med til de store demonstrationer, blev vi passet af min mormor hjemme hos os. Vi boede i et meget asketisk hus uden lås på hoveddøren, for det ville min mor ikke have. Når min mormor passede os, sov hun med en hammer under hovedpuden, fordi hun syntes, det var skræmmende,” griner Karen Simonsen. 

Viede sit liv til at ændre verden 

Så vidt Karens Simonsen ved, var hendes mor aktiv i Dannerhuset i 1970’erne. Hun var i hvert fald med til at skabe den første feministiske bølge i Danmark. Hun gjorde også karriere i Mellemfolkeligt Samvirke og Danida og rejste til Nepal, Zambia og Botswana for at være med til at drive små kvinde-kooperativer. 

Som teenager tog Karen med hende ud i verden i flere måneder ad gangen. Som 16-årig kom hun med til Botswana. Og det var med hendes egne ord et kulturchok – på den gode måde. En oplevelse, som har været afgørende for, hvem hun er i dag.  

”Der er das nede bagved. Der er ingen slanger, men masser af firben – dem skal du ikke være bange for. Og heller ikke de små aber.” Sådan forklarede min mor mig tingene, da vi ankom. Med den største naturlighed. I det hele taget havde hun en helt naturlig tilgang til det at hjælpe. Jeg har set hende redde mange menneskeliv. Og alle de steder, hun var udstationeret, fik hun venner. Jeg får stadig kuldegysninger, når jeg fortæller om hendes menneskelige rejse,” siger Karen Simonsen. 

”Min mor viede virkelig sit liv til at ændre verden. Til at kæmpe for kvinders rettigheder både i Danmark og i verden. Det synes jeg er prisværdigt og vanvittigt smukt.” 

Spæde designerdrømme i Botswana 

Det var også i Botswana, hendes designerdrømme begyndte at tage form. Hendes mor blandt andet skulle styre et lokalt bageri og en lokal systue. Og da hun ikke mente, man bare skulle gå rundt og holde ferie, blev 16-årige Karen sat til at sy skoleuniformer sammen med de lokale kvinder på systuen. 

”Men jeg syntes jo, det var kedeligt at sy det samme hele tiden. Jeg havde syet kjoler, siden jeg var 13 år, og gik med tanker om, at jeg ville være designer. Så jeg foreslog syerskerne, at vi også kunne sy nogle flotte kjoler til skolefesterne. Og det ville de gerne. Så jeg sad og tegnede forskellige kjoler, som de syntes var sjove at sy,” fortæller Karen Simonsen. 

Blusens materialer symboliserer livets bølgegange 

Senere blev Karen Simonsen uddannet designer fra Designskolen Kolding. Det var en akademisk uddannelse, hvor hun blev skolet i at gå kunstnerisk til design. På en fagnørdet, filosofisk måde, som hun siger. Og ofte inspireret af det samfund, hun er en del af.  

”Da jeg skulle designe blusen til Danner, havde jeg behov for at se nøgternt på opgaven, analysere mig frem til hvad der var vigtigst. Budskabet betyder meget, men pengene kan udrette noget og redde liv. Så i stedet for at lave en billig basic t-shirt med et slogan dykkede jeg ned i vores designarkiver og fandt den fineste top. En, som jeg ved, vil sælge rigtig godt til alle vores trofaste kunder. På den måde kan jeg sikre et godt salg,” siger hun. 

”Jeg gav designet en ny streg. Ideen var at designe og producere en top, som netop ligger i tråd med vores relevante trends og kollektioner ved lanceringen, så vi kan opnå maksimal indtjening.” 

Det materiale, som blusen er lavet af, følger efterårets store trend, hvor alt skal være dimensionalt. Stoffet har et mønster i vævningen, der minder om bølger.  

”For mig symboliserer bølgerne, at livet går op og ned. At vi alle har en portion lykke og en portion ulykke. Og de to ting er bundet sammen. Når kvinderne kommer til Danner, er de midt i en stor neddykning og krise. Men så kommer de ud på den anden side. Styrket og forberedt på at tage livet op igen. Og så er der de rå kanter på ærmerne og halsudskæringen. De er et symbol på det rå liv, der til tider rammer os alle og forener os i fællesskab. Fællesskabet er jo nødvendigt for, at vi kan leve og overleve.” 

Læs mere

Børn, der vokser op i familier med vold, er særligt sårbare og...
På blot en uge er der indsamlet over 30.000 underskrifter og kampagnen...
For første gang siden 2019 kan vi nu endelig igen besøge vores...