fbpx

Mine børn vil altid huske julen på Danner

I år er det anden gang, Hannah og hendes børn går ind i julemåneden på Danner. Og selv om de måske når at flytte ud inden juleaften, vil de huske julen på Danner og dens magi resten af deres liv. 

Julen er for de fleste forbundet med traditioner. Og Danner er ingen undtagelse. Faktisk er mange af juletraditionerne på Danner over 20 år gamle. De særlige Danner-nisser, der bliver hængt op i alle vinduer ud til gaden. Julefadene med klementiner, dadler og nødder i fælleskøkkenerne på krisecenteret. Det smukke gran og lys i receptionen. Børnejuletræet ude i Danners have og det kæmpe juletræ, der hvert år bliver pyntet i Stadsstuen. Og ikke mindst julegaverne og julefesterne for kvinder og børn – både dem, der bor på krisecenteret nu og de tidligere beboere, der år efter år mødes til julehygge og fælles minder.  

”Og så er der magien med nissegaverne,” understreger pædagog Emilie Rasmussen. 

”Vi bruger mange timer på det, fordi det skal være noget særligt for det enkelte barn. Vi får jo nogle rigtig fine faste juledonationer fra virksomheder – blandt andet legetøj og spil fra firmaet Hasbro. Men vi planlægger alle nissegaverne ud fra det enkelte barns alder og interesser og er ude at købe ekstra smågaver. Og så matcher vi nissegaverne, så jævnaldrende børn på samme etage får noget på samme tid, som de kan lege med sammen,” fortæller hun og uddyber: 

“Julen er en særlig tid, og man er derfor ekstra sårbar, når man bor på krisecenter, fordi tingene ikke er, som de plejer. Julen kræver ekstra af én som mor i en krisesituation, og vi gør alt for at støtte op om alt det, der er vigtigt i julen i et godt og trygt børneliv. Men det er samtidig vigtigt ikke at skrue så meget op for julen, at mor ikke kan efterleve det bagefter. Vi skal bare hjælpe med at skabe julemagi.” 

Hannahs børn vil blive på Danner i julen 

Nogle af dem, der i den grad har taget julemagien ind, er Hannah og hendes tre børn, som i år for anden gang går ind i julemåneden på Danners krisecenteret, hvor de har boet i over et år. 

”Jeg havde aldrig forventet, at julen ville være så smuk på Danner – særligt for børnene. Jeg kan tydeligt huske 1. december sidste år, hvor jeg gik ud i køkkenet og opdagede en stor sæk. Da jeg kiggede nærmere på den, kunne jeg se, at mine børns navne stod på den. Jeg blev helt paf og kaldte på dem, så de kunne åbne den. Indeni lå der tre stykker legetøj, og de blev så begejstrede. Vi tænkte, at anledningen måske var den første dag i julemåneden. Men næste dag lå der gaver til dem igen. De glædede sig så meget til det hver eneste morgen. Det var helt fantastisk,” fortæller Hannah. 

Hvis alt går vel, skal hun og børnene flytte ud i egen lejlighed midt i december. Men børnene bliver ved med at håbe, at familien kan blive på Danner julen over. Og Hannah har også lovet dem, at de selvfølgelig kommer til julefesten for tidligere beboere, hvis de er flyttet. 

Har ikke taget noget for givet 

I tiden på Danner har hverken Hannah eller hendes børn på noget tidspunkt følt, at der var noget, de manglede eller savnede. Heller ikke i julen. 

”Gaverne, aktiviteterne, julefesterne og julestemningen har været helt utrolige for dem. Og selv om de har fået gode julegaver fra familie og deres far, er det de små kalendergaver fra sidste år, der stadig betyder allermest. Det kan godt være, det er små ting fra Tiger, men de har gemt dem alle og taler tit om, at det var de gaver, de fik ”hjemme på Danner”. Selv de små kuverter, der fulgte med, og mærkaterne fra de virksomheder, der har doneret gaverne, har de gemt,” siger Hannah. 

”På Danner kærer man sig virkelig om børnene. Vi har været så privilegerede at få plads her, og jeg er så taknemmelig for alle de fantastiske ansatte, der hver dag gør en kæmpe indsats for børnene – og for os kvinder. Jeg har set dem lægge så meget omtanke i selv de mindste detaljer. Og vi har ikke taget noget af det for givet. Vores tid på Danner har været en transformation. En rejse. Jeg siger altid til børnene: ”Når vi tager på besøg i det land, jeg kommer fra, flyver vi altid via Amsterdam, fordi der ikke er nogen direkte fly fra København. Det er det samme med Danner. Vi fløj fra vores daværende hjem til Danner, hvor vi har mellemlandet og helet, og nu flyver vi snart til vores næste hjem. Men uanset hvor mange år der går, er jeg ikke i tvivl om, at mine børn kommer til at huske julen på Danner resten af deres liv.” 

Læs mere

Mange fagpersoner ved ikke, hvad de skal gøre, hvis de får mistanke...
Verden over har næsten hver tredje kvinde været udsat for vold eller...
Danner mener, ny børnehusbekendtgørelse kan forbedre voldsudsatte børns rettigheder. Men der er...