fbpx

Organisationer deler ’8 gode råd’ til medier om dækning af vold i nære relationer

Den store interesse for at dække partnervold og vold i nære relationer får seks organisationer til at gå sammen om 8 gode råd til journalister, redaktører og studerende. Med dem håber de at styrke dækningen af vold i nære relationer, så mennesker med vold tæt inde på livet ikke kommer i klemme i mediedækningen – og så nuancerne om vold ikke går tabt. 

Hvor udbredt er partnervold? Hvad er psykisk vold? Og hvordan forebygger vi vold mod børn? Det er bare nogle af de vigtige spørgsmål, som den danske presse gør danskerne klogere på, når de i aviser, web, TV og radio fortæller historier om vold i nære relationer.

I en tid hvor opmærksomheden på emnet vokser, spiller medierne en afgørende rolle. For at støtte journalister i den vigtige opgave, er Danner, LOKK (Landsorganisation af Kvindekrisecentre), Mødrehjælpen, Dialog Mod Vold, Mandecentret og Lev Uden Vold gået sammen om 8 gode råd, der tjener som etiske overvejelser til journalister, redaktører og andre, der dækker vold i nære relationer. Håbet er, at medierne med rådene får de bedste forudsætninger for at passe på de involverede parter og samtidig bidrage til en oplyst offentlig samtale om vold.

Download 8 gode råd til medier om dækning af vold i nære relationer

”Vold i nære relationer er et alvorligt samfundsproblem. Vi ønsker, at der i mediernes dækning er mest mulig plads til nuancer og kompleksitet, uden at de klassiske myter og stereotype opfattelser bliver reproduceret. Derfor håber vi, at medier og journalister vil omfavne de 8 gode råd.”

Elsebeth Kirk Muff, direktør i Lev Uden Vold

Ord med omtanke

Rådene har fokus på, hvordan journalister og medier bedst muligt balancerer hensyn til sikkerhed, anonymitet og dokumentation i en case-historie, så man bl.a. undgår at retraumatisere personer, der deler deres historie om vold. Andre råd handler om, hvordan man undgår stereotype ord og vigtigheden af at oplyse, hvor det er muligt at få hjælp.

”Mediehistorier om vold handler om mennesker, og i en travl medievirkelighed er der mange hensyn at balancere på én gang. Selvom det langt oftest er en positiv oplevelse, oplever vi desværre også, at mennesker med vold tæt inde på livet kan komme i klemme. Her vil vi gerne give nogle gode råd, der både kan anvendes af erfarne journalister og journaliststuderende som en faglig hjælp til at dække vold i nære relationer på en ansvarlig, informativ og respektfuld måde.”

Shani Hannah Shalom, presse- og kommunikationskonsulent i Lev uden vold

De 8 gode råd

1. Fortæl tydeligt, hvad præmissen for historien er

2. Lav en klar aftale om anonymitet eller fuld identitet

3. Vær opmærksom på, at case-personer kan retraumatiseres af at fortælle deres historie

4. Husk, at en historie om vold kan dokumenteres på mange måder

5. Vælg dine ord med omhu, og undgå utilsigtet ’victimblaming’

6. Vær tydelig om, hvornår case-personen udtaler sig til citat

7. Underbyg gerne med faglig viden, og oplys hvor det er muligt at få hjælp

8. Hold styr på kommentarsporet

Læs mere

Sommeren står for døren, og for de mødre og børn, der skal...
Regeringens handlingsplan mod partnervold og partnerdrab er ikke ambitiøs nok. Vi skal...
I år kan kvinder og børn på Danners krisecenter igen få mulighed...