fbpx

Ferie fra vold 

Sommeren står for døren, og for de mødre og børn, der skal tilbringe sommerferien på Danners krisecenter, er det vigtigste at få hjælp til at få gode oplevelser sammen, grine og holde pauser fra tanker og samtaler om vold.

Når børn har oplevet vold og bor på krisecenter, er sikkerhed, forudsigelighed, gode oplevelser og normalitet noget af det, de har allermest brug for. De skal have ferie fra vold.

Derfor gør Danners ansatte og frivillige hver sommer deres yderste for, at børnene og deres mødre på Danners krisecenter får de bedste betingelser for at lave de samme ting, som andre børn laver i deres sommerferie – og for at få ferieoplevelser, som de kan fortælle deres kammerater om, når børnehaven eller skolen starter igen. 

”Vores pædagogiske arbejde med aktiviteter for mødre og børn – og også for kvinder uden børn – handler om at få skabt et rum, hvor der er plads til andet end at tale om vold. Et rum, hvor både børn og voksne kan grine sammen og være mennesker sammen. Hvor det hele ikke handler om den bagage, de har med, men hvor de bare kan være til stede i nuet og få en pause fra alt det, der er svært,” siger en af pædagogerne på Danners krisecenter, Emilie Rasmussen. 

Udflugter og sommerhøjskole i skoven  

For de kvinder og børn, der lige nu går en sommerferie i møde uden overskud og økonomi til selv at fylde sommerugerne med ferieoplevelser, betyder det ekstra meget, at Danner kan tilbyde dem positive sommeraktiviteter. 

De kan se frem til havespil ude i Danners frodige naturterapihave og ugentlige udflugter i nærområdet. Og så kan de tilmelde sig en uges sommerhøjskole, hvor de hver dag bliver kørt i en bus ud i skoven.  

”Årets tema er ro og natur, og vi får hjælp fra en naturvejleder og en yogalærer, der laver meditationer og vejrtrækningsøvelser med kvinder og børn og på den måde støtter dem i at opleve ro ved hjælp af naturen. Alle aktiviteterne understøtter evnen til at fordybe sig, være nærværende med hinanden og berolige kroppens nervesystem,” fortæller en af Danners pædagoger, Ida Loch Hansen. 

“Vi skal tænde bål, sanke urter til bålmad, undersøge krible krable-dyr i skovbunden, gå stillevandringer og lave blide, nænsomme yogaøvelser og mindfulness ved en sø. Og hver dag starter og slutter med en fællessamling og lidt sødt for at skabe en genkendelig og tryg ramme.” 

Naturen i sig selv kan hele 

At sommerhøjskolen foregår i skoven, er et bevidst pædagogisk valg. Naturen i sig selv kan nemlig være med til at reparere noget af det, der er gået stykker efter et liv med vold. 

”Vi ved fra forskning, hvordan naturen kan være med til at hele og skabe ro. Vi trækker vejret lidt dybere, og der er ikke nogen krav – vi skal bare være sammen. At nervesystemet får hjælp til at falde lidt ned, er et godt udgangspunkt for at få nogle gode oplevelser,” siger pædagog Emilie Rasmussen, og leder af Danners krisecenter, Susanne Lamhauge, tilføjer: 

”Den frie leg i naturen med mor kan noget særligt. På vores sommerhøjskole er afslapning og leg helt bevidst i fokus. Mor og barn kommer til at se hinanden på en anden måde, når de leger og griner sammen. I den frie leg bruger de kroppen og sanserne på en anden måde, og det er let og luftigt, og man kan bare være til. Dét skal der være plads til i en god sommerferie for en mor og hendes børn, der skal lægge volden bag sig.” 

Glædesfyldte pauser 

I ugerne efter sommerhøjskolen er der ugentlige ture fra Danners krisecenter, hvor det også handler om at opleve, at man som mor kan gøre meget, der skaber stor glæde – også når økonomien er stram. Det kan være en tur i Kongens Have for at se dukketeater, en tur i Zoologisk Have eller Frilandsmuseet, eller en tur i biografen, hvis det regner. 

Først og fremmest handler det om at understøtte mødre, der har det rigtig svært, i at være sammen med deres børn på børnenes niveau, understreger Emilie Rasmussen. 

”Selve aktiviteterne behøver ikke være større end at tage på vandlegepladsen i Fælledparken med en god madpakke og en brikjuice. Det, der giver barnet glæde, er bare at være sammen med mor og få nogle glædesfyldte pauser, hvor barnet ikke skal tørre tårer væk fra mors ansigt. Når man griner, får man fyldt lidt op af de gode hormoner, der er med til at berolige ens alarmsystem, som hos de fleste voldsudsatte, er på overarbejde. Det er virkelig vigtigt at tale om volden – men det er også vigtigt at holde fri fra den.”  

Vil du give en donation til sommer fyldt med gode oplevelser? Doner via Mobilepay 56069 eller på www.danner.dk/sommer

Læs mere

I 8 år har Marianne Tromborg doneret julegaver til kvinderne på Danners...
Fredag den 21. april 2023 var det Danmarks Vigtigste Flagdag, og vi...
Regeringen drøfter lige nu, hvordan der skal skæres 26 mio. kr. på...