Kender du en voldsudsat?

Har du mistanke om, at din veninde bliver slået eller chikaneret af kæresten? Bliver din kollega eller nabo truet af familien eller stalket? Kender du et barn, der lever i et voldeligt hjem? Bryd tavsheden!


Kender du en voldsudsat, så bryd tavsheden og tal om din bekymring. Også selvom du bare har mistanke om vold.

Vold er et tabu, og de mennesker, der er udsat for vold lukker tit selv øjnene for volden. Derfor er dine initiativer utrolig vigtige for en person, der er udsat for vold. Vold kan aldrig forsvares – der er ingen personlige egenskaber eller hændelser, der retfærdiggør vold. Volden er altid voldsudøverens ansvar. Alle har ret til et liv uden vold.

 

Tegn på vold

Volden foregår ofte i det skjulte, men nogle gange kan volden være synlig på forskellige måder. Tegn på vold kan være:

  • Konstante opringninger
  • Ingen deltagelse i sociale aktiviteter uden for hjemmet
  • Uventet besøg – f.eks. midt i arbejdstiden, hvor den voldsudsatte tvinges væk
  • Skjulte blå mærker og hævelser, der gemmes væk bag tørklæder, ekstra lag tøj og make-up
  • Forbud mod at gå alene uden for hjemmet – f.eks. bliver den voldsudsatte altid kørt til og fra arbejde
  • Højt fravær på arbejdspladsen
  • Psykiske og fysiske problemer – fx mavepine, hovedpine, angst og træthed

Svært for den voldsudsatte at gå

Det kan være svært at forstå, hvorfor en du kender, lever i et voldeligt forhold. Men husk, at du kun hjælper ved at prøve at forstå. Voldsudsatte bliver ofte overbevist om, at volden er helt normal, at volden er selvforskyldt eller selvopfundet. Parforhold præget af vold veksler ofte mellem ømhed og vold. Det øger forvirringen og usikkerheden om, hvad der foregår. Samtidig kan trusler gøre det svært at bryde ud af volden.


Sådan hjælper du

Du kan være til stor hjælp for en voldsudsat på flere måder, både med at få sat fokus på volden og praktisk med at opsøge professionel hjælp. Som pårørende kan det føles som en kamp op ad bakke. Men din hjælp er vigtig, og du har selv mulighed for at få støtte, hvis det hele bliver for overvældende for dig.

Hvis du er pårørende til en person, som er udsat for vold, så tal om din bekymring. Vold er et tabu, både for pårørende og for den, som er udsat for volden. Derfor er det vigtigt, at du bryder tavsheden.

Sørg for at I er alene, når du spørger til volden. Tal respektfuldt, vis omsorg og fortæl om muligheden for at søge professionel hjælp. Du kan altid opfordre til at ringe til Danner for hjælp og råd. 


Vær parat til at blive afvist

Vær parat til at blive afvist, når du begynder at tale om din bekymring med en person, som du tror er udsat for vold. De mennesker, der er udsat for vold, lukker ofte selv øjnene for volden. Vær derfor indstillet på, at du kan blive afvist eller at få at vide, at du har taget fuldstændig fejl. Ofte er der også stor kærlighed i et voldeligt forhold. Som pårørende er det vigtigt, at du accepterer og rummer, at den voldsudsatte både elsker og frygter den, der udøver volden. 

Alt er bedre end ingenting, hvis du er pårørende til en, der bliver udsat for vold. Få en række gode råd fra Danners Direktør, Lisbeth Jessen, til, hvordan du som pårørende kan hjælpe bedst muligt. 


Reager øjeblikkeligt ved vold mod et barn

Hvis du er vidne til vold mod et barn, skal du reagere. Giv til kende, at det ikke er i orden. Tilbyd din hjælp, eller kontakt politiet, hvis den konkrete situation kræver akut indgriben.


Underret altid kommunen, hvis der er børn involveret

Hvis der er børn i et voldeligt forhold, har du pligt til at underrette volden - også selvom barnet ikke udsættes for fysisk vold. For et barn er det psykisk vold, når barnet overværer vold mellem forældrene. Du skal underette kommunen, også hvis du blot har mistanke om vold mod et barn. Det er ulovligt at undlade at underette vold mod børn. Underretning er en vej til hjælp og det er at vise omsorg for barnet. Som mor til voldsudsatte børn viser man ansvar, når man beder om hjælp – det er ikke et nederlag. 


Alt er bedre end ingenting, hvis du er pårørende til en, der bliver udsat for vold. Danners Direktør, Lisbeth Jessen, giver her en række gode råd til, hvordan du som pårørende kan hjælpe bedst muligt.
Sig det til nogen! Få rådgivning til at forstå volden og dens konsekvenser - så du bedre kan bryde den.
En underretning er en måde at gøre kommunen opmærksom på din bekymring for, at et barn eller en ung under 18 år ikke trives og har brug for hjælp og støtte.