Trods regeringen flere gange har proklameret, at der skal sættes ind over for negativ social kontrol, æresrelateret vold og kvindeundertrykkelse i minoritetsetniske miljøer, mangler der fortsat prioritering, finansiering og handling bag ordene. Og nu rinder tiden ud for et afgørende tilbud.
“En af kvinderne, jeg rådgiver, har været i volden og kontrollen i 23 år. I alle de år har hun været udsat for grov fysisk vold og seksuelle overgreb af sin mand. Hun har aldrig haft sin egen bankkonto. Hun har aldrig fået lov til at arbejde. Han bestemte, hvilket tøj hun skulle have på. Samtidig fik han deres familie og netværk til at udøve kontrollen.”
Sådan fortæller Samira, som er rådgiver i vores specialiserede indsats ‘Sig det til nogen – Migrant’. Et specialiseret voldsfagligt tilbud, som hjælper og rådgiver voldsudsatte kvinder med etnisk minoritetsbaggrund med at bryde med volden på en sikker og holdbar måde.
Hjerteskærende historier
Dagligt taler Samira og de øvrige rådgivere i ‘Sig det til nogen – Migrant’ med kvinder, som har brudt med æresrelateret vold og negativ social kontrol. Og de hjerteskærende historier fra disse kvinder er desværre mange:
“Hun kom til Danmark for mange år siden, blev gift og volden startede næsten med det samme. Det var både grov fysisk, psykisk og seksualiseret vold. Da hun fik børn med sin mand, var børnene også vidne til volden. Han fortalte hende, at hvis hun sagde noget til nogen om den vold, hun var udsat for, så ville hun miste retten til sine egne børn og blive sendt tilbage til sit hjemland.” fortæller Samira.
At disse kvinder ikke kender deres rettigheder, og at det bliver brugt imod dem til at fastholde kontrollen, er noget, der går igen:
“En anden kvinde havde været så længe i det voldelige forhold, at hun ikke troede, at det kunne være anderledes. Hun kendte ikke til andet og gik ud fra at alle kvinder i Danmark levede med vold, og at det var en del af livet som kvinde og hustru. Hun kendte ikke til sine rettigheder og havde ingen at spejle sig i, fordi hun var så isoleret” lyder det fra Samira.
Kender ikke systemet
Kvinder med etnisk minoritetsbaggrund møder ofte barrierer for at bryde med volden, som andre voldsudsatte kvinder, ikke oplever. Kvinderne har oftere begrænset netværk og kontakt til samfundet. De står oftere uden for arbejdsmarkedet. De kender ikke altid systemet og deres rettigheder. De kender måske ikke sproget. Og så er partneren ikke altid den eneste, som udøver volden og kontrollen. Familien og netværket accepterer, opretholder og udøver oftere også volden og kontrollen.
‘Sig det til nogen – Migrant‘ er et voldsfagligt, specialiseret, individuelt forløb, der har fokus på de komplekse vilkår og barrierer, voldsudsatte kvinder med migrantbaggrund ofte har. Kvinderne kan få rådgivning med fokus på sikkerhed og støtte til at bryde med volden og håndtere voldens konsekvenser på dansk, engelsk, kurdisk og arabisk. Derudover kan kvinderne få traumefokuseret psykologhjælp og juridisk bistand.
Til nytår er det slut med hjælpen
Til trods for at ‘Sig det til nogen – Migrant’ er veldokumenteret og efterspurgt, så står tilbuddet nu til at lukke til nytår. Der mangler nemlig finansiering.
”Når regeringen gang på gang proklamerer, at der skal sættes ind over for negativ social kontrol, æresrelateret vold og kvindeundertrykkelse i minoritetsetniske miljøer, så undrer det mig selvfølgelig, at regeringen i sit finanslovsudspil igen vælger at nedprioritere indsatser, som netop hjælper minoritetsetniske kvinder udsat for negativ social kontrol og vold. Det er bare ikke godt nok,” siger Danners direktør Mette Marie Yde.