Livet efter volden - Mette Helena Rasmussen

Mette Helena Rasmussen er indretningsekspert, meddommer i TV2-programmet Nybyggerne og vært i DR’s Nyt hjem uden vold. Mette Helena Rasmussen er mor til to. Hun boede på Danner i 16 måneder.


Jeg fik vendt min skam til stolthed

Den dag jeg flyttede ind på Danner, gik jeg med meget tunge skridt op ad Nansensgade, inden jeg bankede på den store dør. Jeg var meget ked af det og flov og håbede, at ingen ville finde ud af, at jeg skulle flytte på krisecenter. Men jeg var virkelig kriseramt, og havde svært ved at tænke. Min hjerne føltes som grød.

Jeg var nedbrudt og deprimeret, jeg havde kærestesorg, for jeg forlod et forhold, som jeg rigtig gerne ville have haft til at fungere. Jeg havde et lille barn på 14 måneder med mig i barnevognen og min datter på seks år i hånden. Men jeg blev mødt med en stor hjertevarme og forståelse hos Danner. Det var utrolig vigtigt for mig at få sat ord på, hvad det var, jeg havde levet i, og det hjalp de mig til. 

Jeg fik vendt min skam til en stolthed over, at jeg havde haft ressourcerne til at passe på mig selv og mine børn og til at vælge et andet liv til.


 

Livet efter volden - en fotovandring

Fotovandringen - Livet efter volden -, med 15 kendte og anonyme kvinder, blev vist for offentligheden på Kulturnatten 2019 og hænger nu på Dannes vægge som inspiration til beboere og brugere af huset. 

Billedet af Mette Helena Rasmussen er taget af Marie Hald. 


Jeg følte mig stolt og nyttig

16 måneder er lang tid at bo på en institution, hvor der er en masse regler for at få fællesskabet til at fungere. Jeg længtes efter at have mit eget liv; et liv hvor vi kunne sætte spor efter os. Et liv, hvor vi kunne sætte ting i vindueskarmen og efterlade bunker af os selv. Da nogle af de kvinder, jeg boede sammen med derinde, skulle til at flytte ud, fik jeg forvandlet min længsel til energi ved at hjælpe dem med at flytte ind i deres nye boliger.

Den første kvinde fik en akutbolig med savsmuldstapet over det hele og et køkken fra ’60-erne. Men da jeg stod derude sammen med hende, begyndte min hjerne faktisk at fungere igen. Vi fik begge nogle empowerment-oplevelser af noget så lavpraktisk, som at få en lampe til at virke eller male en væg med nogle gamle malingrester, jeg havde.

Da jeg selv flyttede ud fra Danner, var jeg en anden en den Mette Helena, der var gået skamfuld ind ad døren. Jeg følte mig stolt og nyttig. Det føles så meningsløst for mennesker at leve i vold, men jeg kan bruge mine erfaringer til noget meningsfuldt, når jeg hjælper andre kvinder med at skabe et nyt hjem. Det er både en givende og sårbar proces, for den bringer mig hver gang tæt på mine egne erfaringer igen.


Gå til oversigten over de 14 kendte og anonyme kvinder, som har været udsat for vold og som har tilknytning til Danner. Læs deres personlige fortællinger, og se billederne af dem her. Billederne hænger også som permanent udstilling hos Danner.
Hvert år udsættes cirka 38.000 kvinder for fysisk vold fra deres partner. For psykisk vold er tallet det dobbelte. Fysisk vold giver ar på huden, mens psykisk vold giver ar på selvværdet og selvtilliden! Læs om, og få eksempler på, psykisk vold her.
De fleste parforhold begynder med en stormende forelskelse. Desværre udvikler nogle parforhold sig usundt, fordi den ene i forholdet tager magt over den anden. Er du udsat for vold, eller i tvivl om du er? Læs om typiske tegn og få eksempler på vold her.