Materiel vold


Hvad er material vold?

Materiel vold er, når en person bevidst ødelægger en anden persons ejendele eller nægter personen adgang til dem.

Er du udsat for materiel vold? 

Er du, er du i tvivl, om du er, udsat for materiel vold i en nær relation? Ring til os for hjælp og råd!

Det karakteristiske ved materiel vold er, at det oftest er den udsattes ting, og sjældent voldsudøvernes egne, eller et pars fælles ejendele, der bliver ødelagt eller forhindret adgang til. Det kan være yndlingsblusen, der klippes i stykker, et særligt arvestykke eller en computer, der smadres. Det kan også være, at man forhindres adgang til nogle særlige ting fx nøglen til sin bil, eller at børnenes yndlingstøj eller skoletaske igen ikke er kommet med retur efter et samvær hos voldsudøveren.


Materiel vold sker ofte i en kombination med andre voldsformer

Vold kan være psykisk, fysisk, seksualiseret, økonomisk  eller af en anden form. Materiel vold sker ofte i en kombination med en eller flere af de andre former. 


I Danner vil vi gøre op med den traditionelle forståelse af vold i nære relationer. Vold kan tage mange former. Fælles for alle former er et kontrollerende adfærdsmønster, der bruges til at undertrykke kvinder. Læs mere om vold mod kvinder her!
Den teoretiske viden om vold i nære relationer i Danner udspringer af en kombination af af praksiserfaringer vores fra arbejdet med voldsudsatte samt egne og andres sociologiske studier, der afdækker mønstre, som er kendetegnene for voldelige forhold.
Negativ social kontrol kendes også som kollektiv- eller æresrelateret vold. Her er flere i familien med til at kontrollere eller udøve vold mod en kvinde for, at hun skal underkaste sig de normer, der eksisterer i familien, og det miljø den tilhører.