Familieretshuset og kommuner lækker jævnligt hemmelige adresser, telefonnumre og helbredsoplysninger på voldsudsatte kvinder og børn. Det kan ende i ny vold og drab og må ikke ske, mener Danners direktør, Mette Marie Yde..
Af Mette Marie Yde, direktør i Danner . Indlægget er bragt i Socialmonitor
Når voldsudsatte kvinder og børn bryder med voldsudøveren og for eksempel flytter på krisecenter, er de i en sårbar situation. Men for første gang i lang tid, begynder de at kunne føle sig trygge og mærke sig selv.
Selv om du forlader voldsudøveren, er du desværre ikke nødvendigvis fri af volden. Mange af de kvinder og børn, som Danner hjælper på vores krisecenter og i vores rådgivningsindsatser, lever efter bruddet ikke kun med konsekvenserne af den vold, som de har været udsat for, men også med trusler, stalking og yderligere vold.
Nogle må derfor bo på hemmelig adresse og har hemmeligt telefonnummer. Kvinderne og børnene har skiftet skole, arbejde, omgangskreds, landsdel. De kigger sig dagligt over skulderen. For de er bange for mere vold eller for at blive slået ihjel.
Oplever samme fejl igen og igen
Alligevel oplever jeg gang på gang, at Familieretshuset og kommuner kommer til at lække oplysninger om voldsudsatte kvinder og børn til voldsudøveren. Størstedelen af sagerne har handlet om hemmelige navne- og adresseoplysninger, som er blevet delt ved en fejl. Men der er også eksempler på læk af eksempelvis helbredsoplysninger.
Når sådan et sikkerhedsbrud sker, har det voldsomme konsekvenser. I de værste tilfælde bringer det kvinderne og børnene i livsfare.
For noget tid tilbage boede en voldsudsat kvinde og hendes to børn på Danners krisecenter. Ved en fejl delte kommunen adressen med voldsudøveren og dermed blev kvindens og børnenes opholdssted afsløret. Vi og kvinden fik alt for sent besked. Han begyndte at røre på sig. Vi kendte hans profil. Vi vidste, hvad han havde gjort, og hvad han havde truet med at gøre.
Derfor endte det med, at vi i al hast måtte flytte kvinden og børnene til et nyt krisecenter et helt andet sted i landet. Endnu engang blev kvinden og børnene revet op med rode og måtte starte forfra.
Myndigheder skal være sit ansvar voksent
Hver eneste uge tikker 50 anmeldelser om brud på datasikkerheden ind fra danske kommuner, viser en oversigt fra Datatilsynet. Og Familieretshuset har de seneste år gentagne gange fået massiv kritik fra Datatilsynet, fordi de har videregivet beskyttede oplysninger ved en fejl – for eksempel om voldsudsatte kvinder og børn på krisecenter.
Det er simpelthen uacceptabelt.
Det er helt afgørende, at de myndigheder, som ligger inde med fortrolige oplysninger, sørger for at have sikkerhedsforanstaltninger, der gør, at der ikke sker menneskelige fejl. Omkostningerne er for store ved ikke at gøre det. I værste fald kan det resultere i drab.