I dag udkommer antologien ‘Partnervold og partnerdrab – Samfundets blinde vinkel’, som er en vigtig ny fagbog. Den henvender sig til fagfolk bredt, men primært til retsvæsenet, dvs. politi, jurister, advokater og dommere.
Som samfund skal vi blive bedre til at forstå voldens dynamikker og kompleksitet, så vi kan nedbringe antallet af voldsudsatte, hjælpe børnene til en tryggere barndom og forebygge den ultimative forbrydelse: partnerdrab. Det er vores pligt som samfund, fordi den viden, vi har brug for, findes.
Bidrager med ny viden
‘Partnervold og partnerdrab – Samfundets blinde vinkel’ bidrager med ny viden og refleksion over, hvordan retsvæsnets aktører kan behandle disse sager med en faglig, kritisk og analytisk tilgang. Antologien behandler dels traditionelle politividenskabelige, kriminologiske og strafferetlige temaer, som forebyggelse, efterforskning og lovgivning, dels andre perspektiver og fænomener, som påvirker retssystemets håndtering af sager om partnervold og partnerdrab.
De kan sjældent forstås som enkeltstående handlinger eller voldsformer, og i mange tilfælde afspejler kriminaliteten omfattende problematikker, der trækker tråde til både kultur, køn, parforhold og magt. Vold, også psykisk vold, opleves og erfares fysisk, men samfundets opfattelse af vold vil altid være kulturelt forankret. Vi fortolker med andre ord vold ud fra den samtid og de normer, vi er en del af.
Komplekse fænomener
Danner har skrevet et kapitel om centrale voldsteoretiske modeller og vores mangeårige erfaring med at bruge teorien i praksis. Og hvad er så det vigtigste budskab til bogens læsere? Det er, at partnervold og partnerdrab er komplekse fænomener, som kan forebygges.
Danner arbejder altid for, at voldsudsatte kvinder og børn får den rette hjælp i mødet med systemet i Danmark. Det gør vi gennem projektsamarbejder, fortalervirksomhed og uddannelse af fagfolk. Og vi gør det med denne antologi.
Tak for samarbejdet til forfatterne bag antalogien:
- Trine Baumbach, professor i strafferet og forskningscenterleder hos Det juridiske fakultet på Københavns Universitet
- Linda Kjær Minke, sociolog og forskermedlem hos Det Kriminalpræventive Råd
- Tine Søberg, seniorkonsulent hos Nordsjællands Politi og ekstern lektor i retspsykologi