fbpx

DANNER: Regeringens Finanslovsforslag efterlader voldudsatte kvinder på perronen

Voldsudsatte kvinder må fortsat kigge langt efter hjælp uden for krisecentrene. Det blev klart med regeringens Finanslovforslag. Når voldsudsatte kvinder skal vente på hjælp i helt op til 7 måneder, bliver deres tilstand forværret. Nogle opgiver helt at bryde med volden. Og for nogle kan det ende fatalt.

Finansminister Nicolai Wammen har i dag præsenteret regeringens Finanslovsforslag for 2025. Her blev det klart, at voldsudsatte kvinder endnu engang må kigge langt efter hjælp.

Ventetid forværrer voldsudsatte kvinders tilstand

Indsatsen Sig det til nogen hjælper hvert år 400 voldsudsatte kvinder og pårørende i hele landet. Men lige nu er der venteliste på op til 7 måneder. 

”Når voldsudsatte kvinder venter i mere end 3 måneder på at få hjælp, forværres deres situation og psykiske tilstand markant. Forløbene for de kvinder, der har stået på venteliste i meget lang tid, bliver længere. Nogle kvinder opgiver at bryde med volden. I værste fald vil det jo kunne ende fatalt,” siger Mette Marie Yde.

Voldsudsatte kvinder med migrantbaggrund bliver forsømt af regeringen

En del af vores indsats Sig det til nogen er specialiseret i at hjælpe voldudsatte kvinder med migrantbaggrund ud af vold. Det vil sige voldsudsatte kvinder, som er migrerede eller er efterkommere af migranter. Langt størstedelen har etnisk minoritetsbaggrund og kommer fra MENAPT-landene.

Indsatsen er veldokumenteret og efterspurgt, men mangler finansiering, hvis den ikke skal lukke i 2025.

”Når regeringen gang på gang proklamerer, at der skal sættes ind over for negativ social kontrol, æresrelateret vold og kvindeundertrykkelse i minoritetsetniske miljøer, så undrer det mig selvfølgelig, at regeringen i sit finanslovsudspil igen vælger at nedprioritere indsatser, som netop hjælper minoritetsetniske kvinder udsat for negativ social kontrol og vold. Det er bare ikke godt nok,” siger Mette Marie Yde.

Sig det til nogen – Migrant er et voldsfagligt, specialiseret, individuelt forløb, der har fokus på de komplekse vilkår og barrierer, voldsudsatte kvinder med migrantbaggrund ofte har. Kvinderne kan få rådgivning med fokus på sikkerhed og støtte til at bryde med volden og håndtere voldens konsekvenser på dansk, engelsk, kurdisk og arabisk. Derudover kan kvinderne få traumefokuseret psykologhjælp og juridisk bistand. 

Civilsamfundet skal sikres ordentlige vilkår

Civilsamfundet løfter en stor og vigtig samfundsopgave og hjælper hver dag nogle af vores allermest udsatte og sårbare. Men vi venter fortsat på, at civilsamfundet får en stabil og holdbar finansieringsmodel.

”Jeg må sige, at jeg er skuffet over regeringens finanslovsudspil. Der er brug for, at indsatser som Sig det til nogen, der er veldokumenteret, efterspurgt og i drift, får permanent støtte. Derfor begynder jeg at blive en smule utålmodig og håber på, at man snart sætter handling bag ordene,” siger Mette Marie Yde.

Læs mere

Regeringens nye handleplan mod partnerdrab og -vold understreger, at vold er et...
HK Hovedstadens pris, Årets Anker, er en check på 30.000 kroner og...
Politikerne står i kø for at tale om kvinder udsat for ærerelateret...