fbpx

Vigtigt at holde fri fra volden 

En tur på legeplads kan være rigeligt, hvis rygsækken er pakket med ro og nærvær. De mødre og børn, der skal tilbringe sommeren på Danners krisecenter, skal have hjælp til bare at være sammen, grine og holde pauser fra tanker og samtaler om vold. 

For nogle uger siden løb en toårig dreng grinende rundt i Tivoli med skinnende øjne og ville prøve alle forlystelser. Det var der sikkert ikke ret mange, der lagde mærke til – en lille begejstret dreng i en forlystelsespark er jo ikke et særsyn. Men for den lille dreng og for hans mor var det en kæmpe oplevelse. Både fordi de aldrig havde været i Tivoli før, men mest fordi det var meget længe siden, drengens mor havde set sin søn være så glad. 

”Jeg er så glad, fordi min dreng er det. Tak fordi I hjælper os med at få den her oplevelse,” sagde hun med tårer i øjnene til en af pædagogerne på Danners krisecenter, Emilie Rasmussen, som havde arrangeret udflugten og var med hele vejen for at skabe trygge rammer om oplevelsen. 

”Jeg blev faktisk meget rørt over, hvor meget det betød for dem,” fortæller Emilie Rasmussen. 

”Det helt uoverskuelige projekt, som det er at tage i Tivoli, når man har det så skidt og i øvrigt ikke ved, hvad Tivoli er, blev pludselig meget simpelt. Den mor skulle bare følge med og være sammen med sit barn og køre rundt i den samme veteranbil rigtig mange gange. Den slags oplevelser er med til at skabe nogle andre fortællinger om et barns barndom end den vold, de har oplevet, har skabt,” siger hun og fortsætter: 

”Vores pædagogiske arbejde med aktiviteter for mødre og børn – og også for kvinder uden børn – som vi laver på krisecenteret, handler om at få skabt et rum, hvor der er plads til andet end at tale om vold. Et rum, hvor både børn og voksne kan grine sammen og være mennesker sammen. Hvor det hele ikke handler om den bagage, de har med, men hvor de bare kan være til stede i nuet og få en pause fra alt det, der er svært.” 

Udflugter og sommerhøjskole i skoven 

For de kvinder og børn, der bor på Danners krisecenter lige nu og går en sommerferie i møde uden overskud og økonomi til selv at fylde sommerugerne med ferieoplevelser, betyder Danners sommeraktiviteter ekstra meget. 

De kan se frem til havespil ude i Danners frodige naturterapihave og ugentlige udflugter i nærområdet. Og så kan de tilmelde sig en uges sommerhøjskole, hvor de hver dag bliver kørt i bus ud i skoven, hvor de tilbringer dagene med Danners pædagoger, en naturformidler og en kunstner. 

”Vi har Emil med, som er naturformidler og har fokus på at hjælpe mødrene med at få øje på, hvordan man kan bruge naturen sammen med sine børn. Når man løfter en sten, er der måske nogle bænkebidere under den, og hvad kan man så gøre med dem?” fortæller Emilie Rasmussen. 

Naturen i sig selv kan hele 

At sommerhøjskolen foregår i skoven, er et bevidst pædagogisk valg. Naturen i sig selv kan nemlig være med til at reparere noget af det, der er gået stykker efter et liv med vold. 

”Vi ved fra forskning, hvordan naturen kan være med til at hele og skabe ro. Vi trækker vejret lidt dybere, og der er ikke nogen krav – vi skal bare være sammen. At nervesystemet får hjælp til at falde lidt ned, er et godt udgangspunkt for at få nogle gode oplevelser,” siger Emilie Rasmussen. 

De kvinder, der ikke har børn, tilbringer dagene sammen med kunstneren Dagmar og går på opdagelse i skoven og deres egen kreativitet. 

”Dagmar gør meget ud af, at der ikke er nogen forventning om, at man har et særligt kunstnerisk talent. Det handler bare om at få vækket noget kreativitet og nogle sanser i kvinderne, fordi rigtig mange af dem har lagt så meget låg på sig selv i lang tid.” 

Glædesfyldte pauser 

I ugerne efter sommerhøjskolen er der onsdagsture fra Danners krisecenter, hvor fokus er på sanse- og naturoplevelser, og hvor det også handler om at opleve, at man som mor kan gøre meget, der skaber stor glæde – også når økonomien er stram. Det kan være en tur i Kongens Have for at se dukketeater eller en tur i biografen, når vejret er dårligt. 

Særligt for de lidt større børn betyder det også noget, at de kan komme tilbage i skole efter sommerferien og fortælle, hvad de har oplevet, så de kan være en del af fællesskabet og ikke føle sig anderledes. Og den ro, nærvær og frirum, som oplevelserne giver, er vigtig for familiernes helingsproces. 

”Vores pædagogiske arbejde består i at understøtte mødre, der har det rigtig skidt, i at være sammen med deres børn på børnenes niveau. Selve aktiviteterne behøver ikke være større end at tage på vandlegepladsen i Fælledparken med en god madpakke og en brikjuice. Det, der giver barnet glæde, er bare at være sammen med mor og få nogle glædesfyldte pauser, hvor barnet ikke skal tørre tårer væk fra mors ansigt,” siger Emilie Rasmussen. 

”Når man griner, får man fyldt lidt op af de gode hormoner, der er med til at berolige ens alarmsystem, som hos de fleste voldsudsatte er på overarbejde. Det er virkelig vigtigt at tale om volden – men det er også vigtigt at holde fri fra den.”     

Læs mere

Mange fagpersoner ved ikke, hvad de skal gøre, hvis de får mistanke...
I anledning af Danners fødselsdag 2. november lancerer Danner i samarbejde med...
Ambulant rådgivning til ofre for partnervold skal gøres landsdækkende. De ambulante tilbud...